måndag 25 januari 2016

Jag köper 3.686 bussar

Mörkret är så tjockt att gatlyktorna bara lyser upp små pölar av det svarta. Regnet piskar i ansiktet och vinden ylar i trädkronorna. Det är kallt och någonstans i fjärran hörs springande steg.

Vi korsar vägen och bakom oss brummar en stor blå buss förbi och gnisslet från bromsarna överröstar vindens vinande när den saktar in på hållplatsen. Bussens hydraulik fräser till och sedan blir det tyst igen. Över regnets smattrande hörs tunga andetag och snabba steg komma närmare. Ur diset kommer en ung man springande för allt vad han är värd men bussen har redan stängt dörrarna igen.

Bussen börjar sakta rulla ut från hållplatsen och med den djupa besvikelsen bara en småstadspojk som vet att nästa buss kommer dröja en halvtimme saktar han in och ser uppgivet bussen rulla vidare. Men så inträffar det otänkbara. Bussbromsarna skriker till och bakdörren öppnas. Pojkens regnvåta ansikte skiner upp i ett glädjefyllt leende och hoppar på bussen som sakta försvinner ut ur vårt synfält och vår regnpiskade promenad kan fortsätta.

Någon vecka innan julafton utspelades den här scenen framför oss när vi var på besök hos min moder i den bohuslänska stad jag ursprungligen kommer från och lite olyckligt utsatts i ett skyfall när vi var halvvägs på vår promenad. Den här uppenbarelsen av mänsklig välvilja och kärlek fick mig att uppskatta kollektivtrafiken en liten gnutta mer än tidigare.

Några dagar senare började jag fundera på Nobina som investeringsobjekt. Nobina är ett trafikbolag som enligt senaste kvartalsredovisningen håller 3.686 bussar i trafik med hjälp av ca 8.500 anställda. De omsätter ca 7.5 miljarder per helår (2014/2015) och landar på ett EBITDA på nästan en miljard och det bara ökar hela tiden.

Enligt en analys publicerad i börsveckan i oktober skulle man kunna förvänta sig en utdelning på ungefär 2.80 kr vilket ger en direktavkastning på straxt under åtta procent och det är inte fy skam.

Bolaget har finfina siffror och ökar stadigt sin omsättning och vinst. Tyvärr har vi lite dåligt med börshistorik på bolaget men jag gillar att investera i saker jag förstår och jag förstår lokaltrafik. Jag är övertygad om att behovet av Nobinas tjänster kommer öka stadigt och även om det har förekommit en del negativa skriverier om bolaget är det inte mer än att de kan hantera det och växa ur den typen av problem.

Hade jag investerat då, innan jul, hade jag fått se mina aktier klättra från 35 kr till 39 kr för att sedan vända ner igen. I skrivandets stund kostar en aktie ca 36 kr vilket ger ett p/e på lite över 11. Jag valde att använda mina sista kronor från förra löningen åt att förstärka min portfölj med en förhoppning som inte riktigt platsar i en stabil och säker utdelningsportfölj.  Dock är prognosen god, företaget har en god och stadigt växande historik (må vara utanför börsen) och jag bedömer att bolaget, även med låga förväntningar på utdelningstillväxt m.m. är aningen lågt värderat vilket innebär att jag vågar slå till.

Den femte februari släpper bolaget senaste årets rapport och vi får veta om jag hade rätt eller inte men fram tills dess lever jag med förhoppningen om att detta inköp kommer erbjuda en hygglig slant på kontot om några månader och så länge börskursen inte sticker iväg för mycket ämnar jag fylla på lite till när nästa löning landar på kontot.

Vad tror du om Nobina?


Bild: Freeimages.com


2 kommentarer:

 1. Man blir väldigt sugen av ditt inlägg. 8 % direktavkastning är en grym bas att bygga på för framtida utselningshöjningar. Jag är lite rädd för att investera krigskassan just nu, bara. Känns som att kurserna troligen är lägre till hösten. Hade varit grymt att plocka upp Nobina till t.ex. 10% direktavkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan!

   Jag har sedan länge konstaterat att jag aldrig kommer träffa toppen eller botten (även om det känns som om jag oftare träffar toppen än botten :-) vilket gör att jag numer bara handlar med mindre summor men oftare för att få en jämnare kursupplevelse.

   Men jag kan bara hålla med dig om att det varit lysande att plocka upp bolaget lite billigare men jag hoppas ju givetvis att de slår analytikernas förutfattade meningar och får en hygglig kursresa under våren. Vi får väl se vad som händer.

   Tack för din kommentar

   Radera