Mina mål 2016

Jag definierar lycka som att vara herre över min egen tid. Jag vill leva sunt och samtidigt gott och jag vill vara den som dikterar villkoren för min existens och väva in så mycket livskvalitet jag kan i min vardag.

Jag är lycklig idag. Jag har ett arbete jag trivs med, vänner och familj som alltid finns där för mig och en behaglig livsstil men jag har gjort val som gör att jag inte känner att min tid är min, jag lever inte så sunt som jag borde och det är dags att ta tag i min vardag för att skapa den framtid jag vill leva i. Jag är också övertygad om att det blir lättare att göra rätt val om jag sätter upp konkreta delmål för
min resa. Jag vet att det inte fungerar för alla men för mig är mål viktiga.

Jag har alltid tränat och motionerat men jag har en inneboende latmask som allt som oftast regerar över min vardag och denna latmask har fått mig att tumma på mitt behov av fysisk sundhet. Jag upplever inte att jag behöver vara vältränad men jag behöver vara tillräckligt i form för att leva sjukdomsfri i många år framöver och orka med den aktiv livsstil jag vill leva.

Som före detta kock är jag både en gourmet och en gourmand men på senare tid har gourmanden vunnit och min livsmedelskonsumtion har tveklöst ökat. Jag lägger mindre tid på att njuta av maten än vad den förtjänar och dessutom har jag gått från ett fysiskt krävande arbete till ett stillasittande arbete vilket skapat en fysik som hindrar mig. För en liten tid sedan visade vågen den tredje siffran och även om jag är ganska lång och mycket väl skulle kunna trivas med en vikt väl över 100-kilo om det berodde på en strikt träningsregim, så är inte det fallet i dagsläget.

Utan vidare utläggning följer således mina mål för 2016.

Mål 1 2016 Hälsa: För att må riktigt bra borde jag väga under 90-kilo eller vara tränad så att jag väger mer men eftersom jag nu väger nästan 105-kilo och vill sätta hållbara och realistiska mål som är långsiktigt gångbara blir målet att innan 2016 är till ända väga 95-kilo.

Mål 2 2016 Hälsa: På samma tema som ovan så känner jag att mitt liv har blivit för stillasittande. Jag njuter av långa promenader och att vara ute. Siffror visar att 10.000 steg om dagen är en god grund för att förebygga vissa sjukdomar och för att må bättre. Mitt mål är därför att promenera 10.000 steg per dag under 2016. Jag inkluderar konditionsrelaterad fysisk aktivitet i det här målet exv. kommer jag räkna om spinning till steg för att motivera mig lite extra att gå till gymmet de dagar det regnar.

Mål 3 2016 Ekonomi: Bortsett från att vinna eller ärva pengar, vilket jag inte förväntar mig att göra, är det enda sättet jag känner till för att lyckas nå ekonomisk frihet att spara. Sparande åstadkommer man genom att göra av med mindre pengar än man får in och överskottet placerar man i någon form av tillgång.

Mitt mål för 2016 är att spara 50% av min nettoinkomst genomsnittligt per månad.

Mål 4 2016 Ekonomi: Jag tycker privatekonomi och investeringar är väldigt roligt och ett sätt att bli herre över min tid är att skapa en passiv inkomst (en inkomst jag inte behöver arbeta aktivt för att få) som ger mig valfrihet i min vardag. Det kan handla om att skriva en bok, köpa ett hyreshus eller bygga en utdelande aktieportfölj.

Personligen tror jag på att spara en stor del av min inkomst samtidigt som jag lever gott och investera sparkapitalet i tillgångar som kommer ge mig pengar för att äga dem, exempelvis aktier. Målsättningen blir således att skapa en portfölj som 2016 genererar en passiv inkomst.

Under 2016 vill jag att portföljen ger ett kassaflöde tillräckligt för att täcka 15% av mina kostnader.

Mål 5 2016 Livskvalitet: Som jag skrev ovan är jag en person som älskar god mat och dryck. Detta kan vara svårt att kombinera med en sund livsstil men då gäller det att välja rätt. Jag är också en stor whiskyfantast och samlar på whisky från världens alla hörn. Mitt fjärde mål handlar om att leva gott och min definition av det, och blir sannolikt det mål som kommer vara svårast att kombinera med de ovanstående. Det handlar om att unna mig saker samtidigt som jag lever sunt och snålt.

Mitt mål skall vara att uppleva någonting nytt minst en gång i månaden. Det kan vara att prova en ny whisky eller gå på en restaurang eller kanske laga en festmåltid jag aldrig lagat förut. Det kan givetvis vara andra upplevelser också som att hoppa fallskärm, klättra i berg, gå på mässa, ja vad som helst bara det är en upplevelse som bidrar till den upplevda lyckan.

Jag kommer posta regelbundna uppdateringar om hur det går så att alla som vill kan följa med på resan.

Bild: pixabay.com


4 kommentarer:

 1. Låter som väldigt bra mål. Lycka till med dem och bloggen!

  SvaraRadera
 2. Hej S!

  Jag blir förmodligen tvungen att justera mål 1 en aning för just nu verkar det gå för bra. Tack för de värmande orden.

  SvaraRadera
 3. Lycka till med sparandet, du verkar ha den rätta fundamentan för att bli framgångsrik

  SvaraRadera