Användbara resurser

Här kommer jag samla länkar till resurser som kan hjälpa den som vill komma vidare i sitt sparande, sin hälsa eller andra nyttigheter. På vissa ställen finns det inbäddade affiliatelänkar vilket gör att bloggen får en slant om du väljer att använda någon av produkterna eller tjänsterna men syftet med denna sida är att sprida information och skulle du motsätta dig dessa eventuella reklamintäkter bloggen kan få tycker jag inte det skall gå ut över leverantörerna utan då borde du istället fritt googla leverantörerna eller söka information på annat sätt.

Jag använder alla produkter/tjänster själv eller anser att man kan ha stor nytta av dessa sidor/produkter/tjänster men givetvis är det upp till dig att bilda dig en egen uppfattning om vad som passar dig bäst.

Motivation

För mig är den främsta motivatorn att se mitt sparkapital växa och för det använder jag sparkalkylatorn hos Stefan Thelenius på z2036.

Jag tycker också att det är bra att använda fler källor än den här bloggen för att skaffa sig en uppfattning om vad som är viktigt innan man sätter igång och en av de källorna kan med fördel vara Markus Hernhags bok Den enkla vägen att lyckas med aktier, Anders Haskels bok Bli grym rik på aktier eller Köp Billigt, Sälj Dyrt av Mattias Eriksson

Konton och liknande

Du är givetvis fri att välja vilken leverantör du vill men när det kommer till investeringar och sparande är kostnader nästan lika viktigt att tänka på som avkastning varför du bör välja en billig men bra leverantör.

Aktier och fonder: Personligen använder jag Avanza och Nordnet för mina aktier och fonder. De erbjuder riktigt låga courtage och i övrigt riktigt konkurrenskraftiga priser. Givetvis är det gratis att starta konton och deras kundservice är snabb och bra. Jag hade kunnat länka till både  Degiro och Aktieinvest här men jag har ingen egen erfarenhet av dessa leverantörer. Dock kan det vara värt att ta med dessa leverantörer när du utvärderar dina val.

Sparande: Jag håller två typer av buffert. En på ett vanligt sparkonto, i regel på en nischbank exempelvis Norwegian bank eller Collector. Jag är av typen sparnörd och brukar söka bästa sparränta, elpris, försäkring osv på nätet och oftast brukar jag använda Compricer men det finns mängder av jämförelsesajter. Använd en och bestäm själv.

Där är räntan ganska låg men säker och företaget har i regel insättningsgaranti så staten ser till att jag får mina pengar om det skulle hända något. Jag använder också företag med inlåningsverksamhet för en liten del av bufferten men gör man det måste man vara medveten om riskerna och i regel blir riskerna större ju högre ränta som erbjuds. Det finns en rad olika och det är fritt fram att själv bedöma risken. Jag använder främst 4Spar men som sagt är det ett mycket begränsat kapital i denna sparform.

Jag har också startat konto hos Lendify för att utvärdera dem och än så länge verkar det okej som alternativt investeringsalternativ men jag föredrar ändå aktiemarknaden framför dessa alternativa plattformar.

Beräkningar, information m.m.

När man har kommit så långt att det är dags att börja investera och man har valt hur och var kan det vara vettigt att fundera över vad man skall välja och då kan man ta hjälp av stockscreeners, beräkningshjälpmedel osv.

För att skaka fram information om olika aktier kan man antingen söka på de individuella aktierna men jag brukar ta hjälp av Börsdata vilket är en fenomenal produkt skapad av en lika fenomenal ekonomibloggare 4020.

Utöver detta finns det hur mycket som helst på nätet. Investopedia har mängder av bra information, bland annat en kalkylator för att beräkna genomsnittlig avkastning (CAGR) vilket ibland är kul att använda. Morningstar samlar både fondinformation och aktieinformation på ett lättöverskådligt sätt om man inte vill använda Google finance eller Yahoo finance vilket förövrigt är två bra vägar till information. Seeking Alpha är ytterligare en favorit för informationssökande. Specifik information som övergripande statistik söker jag på SCB och när det kommer till kursinformation använder jag Riksbanken.

Om du använder andra resurser som du tycker saknas ovan är det bara att säga till så försöker vi fixa in dem också.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar