onsdag 28 juli 2021

Säljer hela portföljen

Annons: innehåller reklamlänkar till Avanza

Efter en kortare förhandling med banken konstaterades det snabbt att vi antingen var tvungna att be på våra bara knän, buga och skrapa för överhögheten eller byta bank för att få hjälp med finansieringen av våra båda bostäder under övergångsperioden mellan tillträde och försäljning.

Det är nämligen så att överbryggningslån kan bara erbjudas till ett hushåll som har ett påskrivet kontrakt för försäljning av befintlig bostad innan tillträde av den nya bostaden. 

Det har inte vi.

För oss blev det inte klart i tid. Vi lyckades inte sälja lägenheten mitt i sommaren stylad av familjen AvL så finansieringen är tvungen att hanteras.


Som jag skrev för ett tag sedan är det inte världens bästa sits att sitta i det här att vara låst med två bostäder men att faktiskt ha möjligheten att lösa lånen och visa fingret åt banken är en enorm frihet.

Jag har nu plockat ned den sidan på framsidan av bloggen där jag redovisat vilka innehav som funnits i min portfölj. Detta är för att det just nu inte finns några innehav i min portfölj för portföljen består i sin helhet av en lägenhet halvcentralt i Göteborg.

Den typen av investeringsstrategi är inget jag rekommenderar för nybörjaren men av nödtvång är det så det fått bli.

Min förhoppning är att vi får sålt lägenheten i början av hösten här och att köparen kan tänka sig att tillträda ganska snart så att jag får loss pengarna igen. Då är planen att åter engagera pengarna i marknaden men att allokera en rejäl portion av pengarna i indexfonder för att, med nysparandet, återuppbygga en aktieportfölj från grunden.

Det skall bli ganska spännande att se vad jag kan tänka mig att köpa igen när tillfälle erbjuds. AQ Group på p/e 15 kan jag nog tänka mig men Svolder till 20 % premie kommer jag nog inte köpa tillbaka.

Vad hade du köpt på börsen idag?

14 kommentarer:

 1. Blir så jävla trött på bankernas tråkiga attityd mot sina kunder... Har stött på många liknande historier.

  För att svara på frågan så förstår jag dig angående Svolder (trots att jag älskar bolaget) och just nu sneglar jag mer och mer på de amerikanska Tech-jättarna. Köpte lite Microsoft igår.


  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag funderar ju på att trycka in mycket i fonder och då kommer jag ju få typ 25% eller så i de där Techjättarna... men ja, Microsoft är väl det bolag jag tittat mest på

   Radera
 2. Du ser, Spiltan har många skäl som talar för framgång med deras kommande offensiv på svensk bolånemarknad. Bankerna förstår inte vilken stor roll attityd mot kunder spelar och sådant straffar sig garanterat på längre sikt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl hoppas att spiltan lyckas 😀

   Radera
 3. Vad ska man säga? Jag lider med dig/er. Som ovan skribenter inser bankerna inte konsekvenserna av sitt agerande.

  All styrka!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christofer. Jag hoppas att det är snabbt övergående och att min börsnärvaro snart kan öka igen

   Radera
 4. Hej AVL!
  Tråkigt att banken inte kan hjälpa er. Vi var i samma sits som er när vi köpte vårt hus. Skillnaden är att vår bank ställde upp för oss och vi kunde låna pengar trots att lägenheten inte var såld. Det är också anledningen att vi idag sitter kvar med samma bank trots att vi kan få lite lägre bolåneränta hos andra aktörer.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag misstänker att vi hade kunnat hitta en bank som vore villig att hjälpa till men det blev inte så denna gång. Vi får väl se vilken bank vi kommer vara lojala till framöver. Det är inte så många kvar nu som inte någon gång agerat tråkigt i relation till familjen. De är ju företag allihopa

   Radera
  2. Ja precis. Detta är en anledning att vi är kvar hos vår bank trots att vi säkert skulle kunna få 0,2-0,4% lägre bolåneränta hos någon nischaktör. Kostnaden för det är att förstöra en bra bankrelation. Inte värt det.

   Lycka till med nya boendet och försäljningen av lägenheten. Kommer gå bra för er och trots allt måste det ändå vara rätt skönt att kunna genomföra detta utan bankens hjälp. Hur många hade fixat det!?

   Mvh PB?

   Radera
  3. Det är väldigt skönt att ha kommit så långt på sparresan att vi klarade det här själva.

   Radera
 5. Vem vet, kanske börsen rasar om några månader, tänk inte för mycket på det. Familj är prio ett. Idag hade jag köpt (som jag äger och inte äger) ICA, Investor, Castellum, Avanza, Swedbank, Embracer, Evo och lite fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för listan. Jag tror att jag hade kunnat tänka mig att köpa allihopa efter lite räknande även om Ica nog kräver lite extra räknande 😀

   Radera
 6. Mäh, drygt av dem! Men gött att ha möjlighet att lösa problemet själv, även om det krävdes drastiska åtgärder. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dem. Jag hade själv inte velat ta den risk det innebär om jag kunde låta bli. Med det sagt, ja det är oerhört skönt att kunna lösa det på egen hand.

   Radera