lördag 17 juli 2021

Kyla mitt i sommaren

En del spartips och lifehacks slår verkligen in öppna dörrar och det är inte helt osannolikt att det här är ett sådant tips.

Den här sommaren har verkligen bjudit på fantastiska sommardagar och jag tenderar att slås av hur svårt det är att skaka fram kallt vatten när det varit 25 plusgrader i någon vecka eller två. Det spelar ingen roll hur länge man väljer att spola i kranen (och att låta kranen spola är ju inte särskilt hållbart mitt i högsommaren) och en kanna i kylskåpet tömmer man ju innan det hinner bli kallt.


Så vad är lösningen?

Vi väljer att jobba med både kyl och frys. Kylen kan skapa kyld vätska och man kan förvara den där under en begränsad tid men sedan börjar det smaka lite unket om behållaren är öppen. Passar bra till ett par flaskor och en kanna med citronvatten som man ställt in några timmar innan maten.

För resor, utflykter eller när det är riktigt katastrofvarmt hemma och det är helt vindstilla jobbar vi med is. Ett mycket bra sätt är att rengöra några tomma plastflaskor och fylla dem lite mer än halvfulla med vatten. Efter några timmar i frysen har man en solig isklump och då är det bara att fylla upp med kallt vatten.

Flaskan håller sig kall ett bra tag, vattnet i håller temperaturen av smältande is vilket är runt nollan och när isen smält har man mer vatten att dricka.

Ett annat "knep" är att frysa in saker man inte hinner använda. Det kan vara jordgubbar eller andra bär man köpt eller plockat och inte hinner konsumera innan de börjar närma sig bäst före datum.

Det fungerar bra med gurkstavar, citrusfrukter (klyftor eller bitar), ananas eller rabarberbitar. På det hela taget går det att frysa det mesta man uppskattar smaken av. Väl fryst kan du sedan använda det som kylmedel, smaksättare eller ingrediens i vatten, drinkar eller andra kalla måltider och mellanmål.

Världens enklaste glass måste vara att vispa grädde med lite vaniljsocker i en skål. Lägga en handfull frysta jordgubbar i en mixer och hacka tills de är lagom stora bitar (beror helt på vad du önskar). Rör ihop grädde och frysta jordgubbar och vips har du någonting som nästan smakar som jordgubbsglass. Om man vill slänger man in röran i frysen en timme innan man äter det.

Har du några tips för att skapa kyla under sommaren?


3 kommentarer:

 1. Vi sover med såna kyl/isklampar som man kan ha i kylväskor. En under nacken och sedan under knäna...utan dem skulle jag vara chanslös i hettan :-)

  Iskaffe är också bra!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips. Iskaffe hast jag aldrig lärt mig att uppskatta men iste dricker jag med glädje.

   Radera
 2. Mina två ben skall bli Swed för kommande utdelningar i oktober, 2000 aktier är målet och Volvo med 1000 aktier som mål för verkstad och logistik!

  SvaraRadera