onsdag 7 juli 2021

Skördesäsong

Det är sommar och vår semester har inletts på ett fantastiskt sätt. Privatekonomin precis som boendet är i ganska stort kaos just nu i väntan på flytt så nu under sommaren kommer det nog bli lite mindre ekonomirelaterat här på bloggen men då kan ni få njuta av en annorlunda inblick i vårt privatliv istället :-)

I år har jag haft väldigt lite ork och motivation över för den kolonilott vi skaffade för ett par år sedan men vi delar den med en väninna som sprang dig i våras och slängde i några frön och några sättpotatisar m.m. och det har blivit riktigt bra.

Vi har dessutom väldigt mycket örter och bärbuskar, rabarber, blommor och jordgubbar så den aktiva odlingen är i år inte så stor och det är ganska skönt.

Bild: Timjan på AvLs lott

Med minimal insats kan jag därför konstatera att de 3 kvm jordärtskocka vi har växer på bra. Vi får mängder av hallon, vinbär och krusbär och potatis och lök kommer vi nog inte behöva köpa så mycket i sommar.

Jordgubbar äter vi så mycket att det vi har på lotten inte räcker till för barnen ens en gång men det är ändå kul att ta med sig fyraåringen som kan gå och plocka jordgubbar och smultron direkt från plantan medan pappa plockar timjan, salvia, oregano, persilja och gräslök till middagen.

Dit vi flyttar kommer vi ha mer begränsade odlingsmöjligheter men en liten trädgård kommer vi ha så jag planerar att ha några bärbuskar och en liten bassäng med köksväxter. Sen tror jag att vi kommer få plats med ett par odlingslådor där det säkert får bli en handfull morötter, några rödbetor och en rabarberplanta så att drömmen om att lära barnen om mat kan hållas vid liv.

Värdet av att odla saker mäts sällan i monetära termer. I alla fall inte i familjen AvLs kalkyler. Värdet kommer av att se glädjen i barnens ögon när de går och tuggar på en späd rabarber.

Odlar du?

3 kommentarer:

 1. Ja jag odlar i en liten skala. Vinbär, hallon, rabarber, sallat, tomat och gurka.
  Rabarber är helt klart lättast. De växer nästan som ogräs och behöver aldrig skyddas från skadedjur. Mina favoriter är nog gurkorna då de bara dyker upp helt plötsligt. Ena dagen ingenting men så helt plötsligt hänger det en nästan obscen pjäs redo att plockas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gurkor äter kul. I år har vi ett litet växthus där det funkat mycket bättre än på friland

   Radera
 2. Ja, med varierad framgång. Potatis och lök kan inte ens jag misslyckas med, så det har vi gott om. Resten verkar vilja ha vatten av någon anledning.... ;-)

  SvaraRadera