torsdag 7 maj 2020

Kan aktierna ta slut? - Läsarfråga

Jag fick frågan om aktier kan ta slut och insåg att det kan vara en mycket svår fråga att svara på.

Till saken hör att frågan ställdes i ett bredare sammanhang men kärnfrågan var någonting i stil med

"Kan aktier ta slut om man nu börjar investera i aktier."

Det enkla svaret är givetvis nej. Aktierna kommer inte ta slut men problemet är att det bor mer i den frågan än så. Kärnan i frågan är en fundamental okunskap och då är det oerhört nonchalant att avfärda frågan med en så kort mening till svar.

Jag vill nog nästan påstå att det är en medmänniskas plikt att bistå med mer information till den vetgirige i den här situationen.Frågan är på vilken nivå man skall lägga svaret och det var här jag insåg hur svår frågan kan vara att besvara för jag vet att i de flesta sådana situationer har jag en till två meningar på mig. Skriftligen eller verbalt.

Mer än så är oftast för mycket för efter det blir det komplext och tråkigt.

Så hur packar man in så mycket information som möjligt på två meningar?

- Om du investerar i stora noterade bolag där många andra handlar med aktien kommer det alltid finnas någon som vill sälja eller köpa aktier till ett rimligt pris. I mindre bolag kan det hända att det inte finns köpare eller säljare eller att de som finns begär ett orimligt pris och då måste du veta vad aktien borde vara värd.

Två meningar. Inte allt för långa och med lite tur kan det ge någon följdfråga eller vidare möjlighet till diskussion men i värsta fall kan man hoppas att mottagaren tar med sig så många aspekter som möjligt av det här försöket till allomfattande svar.

För att ett bolag skall få lov att vara noterat måste det finnas en relativt stor andel aktier i allmän ägo och de större bolagen med mer likvida aktier; där kan man nästan alltid köpa och sälja aktier till ett pris som stämmer överens med den allmänna överenskommelsen om ett rimligt pris för bolaget.

Men det finns gott om bolag på de mindre listerna där aktierna per se inte kommer ta slut men där det kan vara svårt att hitta köpare/säljare som är beredda att göra affär och hittar man väl en så kan det framförhandlade priset vara väldigt långt ifrån den egna uppfattningen om aktiens, och i slutändan bolagets värde.

Det är därför väldigt viktigt att du själv skapar dig en uppfattning om priset du är villig att köpa/sälja aktien för precis som vilken affär som helst.

Skall du köpa en ny dammsugare kollar du runt och konstaterar att en rad olika butiker säljer samma eller motsvarande produkt för pris X och du kommer sannolikt inte betala särdeles mycket mer för produkten än inom det spannet.

Samma sak borde gälla för aktier och det gör det men för vissa aktier finns det bara en "butik" och eftersom den butiken vet att den är ensam kan priset på den här väldigt speciella, gula dammsugaren av märket Xanorubi vara vansinnigt mycket högre än för andra dammsugare men när man studerar lite närmare är det egentligen ingen skillnad på den och på alla de andra dammsugarna så varför skall du välja att betala överpris?

Aktier är inte billiga för att de har ett lågt nominellt värde. De är inte dyra för att de kostar tusentals kronor stycket. Aktier tar sällan slut men priset eller tillgången på folk som vill sälja/köpa kan variera.

Jag kan prata i timmar om ett sådant här ämne för att uttömma alla aspekter men när jag bara får 10 sekunder på mig tycker jag det är skitsvårt.

Hur hade du förklarat det?


2 kommentarer:

 1. Vad är problemet med att svara "Ja aktier finns i en begränsad upplaga"

  Att någon vill sälja eller köpa har ju inget med antalet existerande papper att göra.
  men håller med om att grundproblemet är okunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du hade ställt den frågan, hade du då varit nöjd med svaret du skrev? Och hade du läst inlägget där jag skrev om det om jag bara hade valt att svara som du?

   Radera