tisdag 5 maj 2020

Förvaltarregistrerade respektive ägarregistrerade aktier

Inlägget innehåller affiliatelänkar

När jag var ganska ny på aktiemarknaden läste jag att aktierna måste vara ägarregistrerade och inte förvaltarregistrerade för att man skulle få gå på årsstämmorna om man skulle önska det.

Jag ville (och vill ibland) gå på årsstämmor i bolagen jag äger och då var det viktigt för mig att veta vad som gällde men det var svårt att hitta information om hur ens aktier var registrerade så jag skickade ett mail till Avanzas kundtjänst den där dagen i fornhistorien och fick ett snabbt svar.


Avanza omregistrerar automatiskt aktierna inför bolagsstämmorna om man har aktierna på aktie- och fondkonto, ISK eller IPS (har man aktier på en kapitalförsäkring sker ingen omregistrering för det är försäkringsbolaget som ger ut kapitalförsäkringen som formellt äger aktierna och du äger kapitalförsäkringen).

Detta innebär att så länge du har aktierna på något av kontona ovan som inte är en KF så skall det bara vara att gå på stämmorna (givet att du anlitar Avanza som din bank men jag har svårt att se att det skulle vara stora skillnader hos övriga institut).

Och som av en händelse börjar det bli dags. Kanske ses vi på en stämma under våren (eller sommaren som det nu ser ut att bli för de flesta stämmorna)?

3 kommentarer:

  1. Får företagen ens ha (fysiska) stämmor i rådande tid av restriktioner? Känns som risken för ”mer än 50” är stor, och det är ju (för ägarna) knappast att kallas ”jobb”...

    SvaraRadera
  2. Finns ju digitala stämmor där du även kan rösta. Så du behöver säkert inte vänta ut Covid-19

    SvaraRadera
  3. De flesta stämmor verkar vara online detta år. Och det är nog bra med tanke på att de flesta som går på stämmor är i riskgrupp då medelåldern oftast är ganska hög på stämmorna.

    SvaraRadera