onsdag 27 maj 2020

Börsuppgången tvingar mig sänka min belåning

Den där rubriken är motsatsernas moder. Inget i den borde vara logiskt i tider då margincallsen haglar.

Margin call är när ens bank tvingar en att sälja en tillgång för att man har belånat sig för mycket och tillgångens värde har sjunkit och man inte kan ställa tillräckliga säkerheter för lånet längre. Jag vet faktiskt inte vad det heter på svenska.Men men...

Jag brukar jobba med en låg belåning i min aktieportfölj. Jag brukar ligga mellan 0-20 % belåning. Oftast under en nivå där belåningen är gratis eller kostar max 1 %. I tider av hög volatilitet tenderar jag att öka belåningen lite för att kunna köpa när jag ser köplägen och inte har andra medel tillgängliga.

Jag gjorde detta i mars då jag köpte upp min belåning från 5 % upp till nära 20 % (några av de där procentenheterna var att portföljvärdet sjönk men inte många).

Sedan dess har jag haft svårt att hitta saker att köpa efter den lika branta uppgång vi sett i april som nedgången vi hade i mars. Så även om jag köpt lite ströposter och fyllt på här och där som jag beskrev häromdagen har det ändå blivit en hel del pengar över som jag inte vetat vad jag skulle göra med.

I dessa tider betalar jag ned belåningen igen så att det finns utrymme att handla igen om marknaden skulle få mer panik så som den fick här för några månader sedan.

Jag ser det inte som osannolikt att vi kommer få se ytterligare en sättning ganska snart och då är det ganska trevligt att vara nere på 0-5% belåning igen för att ha gott om utrymme att handla för.

Om jag får ytterligare någon månad innan köpknappen skall glöda kommer belåningsgraden sannolikt vara tillbaka väldigt nära noll igen och då återstår att se vad tusan jag skall göra med månadspengen för jag är inte sugen på att handla på "all time high" mitt i brinnande pandemi.

Några förslag?


3 kommentarer:

 1. Hej!

  Kanske tvångsförsäljning skulle kunna vara någon form av svensk översättning? :) Jag tänker som dig kring belåningen, bra att jobba ned den när börsen stiger. För egen del köper jag lite fonder nu varje vecka, alltid samma tidpunkt så köpen blir av oavsett om jag tycker börsen eller billig eller dyr. Svårt att veta vart börsen tar vägen i det korta perspektivet, dels en snabb uppgång men också tycker jag att många aktier är billiga också :)

  Trevlig dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvångsförsäljning är ju en rimlig översättning. Tack.

   Ja jag har mitt månadssparande och jag kan aldrig låta bli att pilla till mig lite aktier med det är skillnad på några i veckan och en halv månadslön om dagen :-)

   Ha det bäst

   Radera
 2. Har gjort precis samma sak. Gick in i den här krisen fullinvesterad (och med låg belåning) köpte hela vägen ner med belåning och var nära ett par gånger att slå i mitt eget tak (vilket är där Avanzas superlån går från 2% upp till 6%). Det vände dock i rätt tid så jag behövde aldrig sälja något. Fick göra några små insättningar från lönekontot för att hamna på rätt sida alldeles på botten.

  Nu har jag i veckan skalat av ganska brett på de innehav som väger tyngst. Fortfarande belåning kvar, men nu med god marginal till min egen gräns. Kommer en ny sättning vill jag kunna köpa, fortsätter det upp så får jag väl vara nöjd med att det ändå blev en del hävstång första delen av uppgången.

  SvaraRadera