lördag 9 november 2019

Bhoga - En glittrande restaurangdröm i ett grått Göteborg

Det händer att jag försöker vara romantisk. Det är inte ofta och jag vet inte hur väl jag lyckas men hustrun har än så länge valt att stanna så något rätt gör jag kanske ändå.

Den här hösten är det 10 år sedan vi förlovade oss så jag försökte sätta ihop en liten överraskning för min fagra hustru.

Jag spenderade någon månad med att skicka hem små överraskningar till henne. Tyvärr kollar hon nästan aldrig brevlådan så jag var tvungen att avslöja mina intentioner redan vecka två men det blev ganska bra ändå.

Tillslut hade jag berättat att jag lyckats få tag i en barnvakt och att jag bokat två platser på en restaurang vi har pratat om sedan innan dottern kom men aldrig hunnit besöka. Nu var det äntligen dags.

Jag var riktigt orolig inför den utvalda kvällen eftersom hela familjen varit rejält förkylda i flera veckor innan. Det är lite poänglöst att gå på fin restaurang om man knarkar mentolnässpray och Vicks Superstrong samtidigt som man kämpar för att inte hosta ut ena lungan. Men vi klarade oss. Den utvalda lördagen var vi tillräckligt friska för att på ett behagligt sätt kunna njuta av upplevelsen och njuta gjorde vi.Bhoga

Personligen är jag av åsikten att skall man gå ut på restaurang skall man göra det ordentligt. Många människor skulle mycket hellre gå någonstans där man kunde beställa in 300 g oxfilé med bea och en stor stark för 200 kr än gå på en restaurang som råkar ha en stjärna i Michelinguiden och då är det en annan upplevelse än den jag eftersträvar vilket kanske är viktigt att belysa.

Jag tillhör kategorin människor som inte går på restaurang med primärt mål att bli mätt. Jag går på restaurang för upplevelsen av mat och dryck utöver det vanliga.

Det får man på Bhoga.

Jag pratade med en kollega inför besöket som hade varit och ätit deras trerätters och hon var nöjd med upplevelsen men missnöjd med att de inte hade skalat upp portionerna tillräckligt när de sänkte antalet rätter. Det är en upplevelse jag upplevt flera gånger och jag kan ärligt talat inte riktigt förstå varför det skall vara så svårt att ge folk vettiga mängder käk när man själv komponerar menyn, men visst...

När jag ger mig ut för att uppleva en ny restaurang försöker jag få hela upplevelsen så för vår del blev det en 9-rätters meny och var sitt dryckespaket till det. Det slutade då inte i 9 rätter för om inte vi räknade helt fel lyckades vi tillslut klämma i oss 11 rätter (eller kanske 12). Eftersom vi höll på i nära fyra timmar var vi inte proppmätta utan behagligt nöjda.

Som jag nämnt någon gång tidigare är jag både gluten- och laktosintolerant vilket inte påverkar min vardag särdeles mycket eftersom jag jobbat som kock länge och har gott grepp om vad jag kan äta och på de flesta restauranger kan jag välja någonting som ganska säkert inte utgör ett problem.

På den här typen av restaurang har jag inte den möjligheten så jag får alltid hoppas på att kockarna har koll på vad de pysslar med.

Personalen hade för en gångs skull faktiskt läst min bokningsnotis så det fanns förberett även för mig vilket alltid är ett plus. Det är tyvärr inte säkert att restaurangerna bryr sig, ens på den här nivån. Ofta plockar de bara bort de element som inte passar och då förstörs ofta upplevelsen vilket är lite tråkigt men då uppskattar jag de restauranger som i förväg skickar en notis om att jag inte kommer kunna ta del av hela upplevelsen eller försöker, efter bästa förmåga, tillgodose de behov jag har.

Det kanske skall noteras att jag personligen avskyr att laga mat till allergiker och värre än det är de som låtsas vara allergiker för att de inte gillar någonting eller de som osmakligt nog anmäler någon form av diet när de går ut och äter så jag har full respekt för att folk i industrin kan vara trötta på oss men ändå. Det är onekligen trevligt att få möjlighet att uppleva huvuddelen av menyn i ett relativt oförändrat skick.

Upplevelsen

Jag har tagit mig igenom många av stjärnor vi har i Sverige och jag har hittat till en del som ligger utanför vårt rikes gränser också och ibland blir jag positivt överraskad och ibland blir jag negativt överraskad. Bhoga klarade de högt ställda förväntningarna men jag konstaterade att de gör skäl för sin stjärna men i dagsläget är det inte sannolikt att de får en till.

Det är en ganska opretentiös restaurang sett till inredning. Ibland får man en känsla av att man har hamnat i mormors kök för det verkar ibland som om restaurangen köpt upp delar av ett dödsbo när de skulle skaffa skålar, vaser m.m. men i övrigt är det strikt och modernt.

Servicen är bekväm och familjär och mycket rapp. Personalen är kunnig och livlig med ett leende på läpparna vilket alltid är trevligt.

Maten var mycket bra. Det är lite skitnödigt att det har blivit sport att servera mat där man vet vad djuret hette och vilken bonde som plockat grönsakerna men trots detta veritabla uppstoppade kvastskaft höll maten en genomgående utmärkt standard. Man har begränsat sig lite i och med att man endast serverar saker som växer eller lever i närområdet. Från Dalsland i norr till Halland i söder men inte längre än så vilket gör att choklad och tamarind inte finns på menyn (men de serverar kaffe till efterrätten så helt konsekventa är de inte).

Mat och dryck kombinerades enastående och smått lyriska kunde vi, ganska sent på kvällen, sätta oss i vår droska hem.

En rätt förtjänar ett extra omnämnande och det var ankan vi fick till huvudrätt. Om man valde den stora avsmakningsmenyn fick man anka istället för gris till huvudrätt och det var inte ett dåligt byte. Detta perfekt tillagade ankbröst serverades med en bit sotad pumpa, anksky och en puré på pumpa och brynt smör. Det var kärlek vid första ögonkastet och även om det fanns flera rätter som tävlade om vår gunst tyckte vi båda att detta var måltidens höjdpunkt. Kanske är det rimligt men vi brukar ganska ofta tycka att huvudrätten mest är en brygga och de mest framträdande, experimentella smakerna får man i förrätterna eller efterrätterna men just här var det huvudrätten som var bäst i vårt tycke.

En sista rolig liten extra anekdot är att under en av rätterna tyckte kocken att han inte fick den uppmärksamhet han behövde av servicen eftersom servitören just då stod och guidade oss genom dryckespaketet. Kocken valde i den situationen att själv gå ut med maten eftersom han (gissar jag) ansåg att maten skulle serveras i just det ögonblicket för att inte förgås. Den typen av nörderi är relativt sällsynt och brukar endast finnas hos de som sätter sitt namn på restaurangen. Givetvis var det så även denna gång för om inte mina ögon helt bedrog mig var det Gustav Knutsson som kom ut med maten och jag tycker alltid det är trevligt att veta att det faktiskt är handpåläggning av stjärnkocken när jag besöker restaurangen. Det gör upplevelsen ännu lite mera speciell.

Summering

Har du några tusenlappar över som du inte måste spendera på NK rean kan jag innerligt rekommendera en kväll på Bhoga. Anspråkslösa lokaler men med en ganska hemtrevlig atmosfär ramar in en fantastisk kulinarisk upplevelse värd den stjärna de besitter.10 kommentarer:

 1. Var det inte du som nyss raljerade lite över var folk gör med alla sina pengar?
  Tusenlappar på käk? Tja, alla är vi tydligen ganska olika. Och tur är väl det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det var jag. Utslaget på tiden mellan de olika restaurangbesök lägger vi på sin höjd ett par hundringar i månaden på restaurang. Inkl snabbmat.

   Och eftersom detta är min främsta hobby vid sidan av whisky skulle jag säga att ett par tusenlappar om året är en okej summa på nöjen.

   Jag har aldrig tyckt att man skall snåla. Jag föreslår att man skall använda sina pengar med eftertanke.

   Radera
  2. Och nej. Precis som jag skrev har jag inte lagt tusenlappar på käk. Jag har lagt tusenlappar på upplevelse precis som någon annan skulle välja att gå på bio, motorsport eller fotboll.

   Radera
 2. Tack för tipset! I vår familj är vi också väldigt mat- och dryckintresserade och har avnjutit en hel del bättre mat på "stjärnkrogarna" i Stockholm. Bara en i GBG dock, så kul tips inför framtiden! (Nu har det dock varit ett par tyngre år rent ekonomiskt, men framöver ser det ut att ljusna :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Om dagens presenterade plan går igenom kanske det finns ekonomiskt utrymme snarare än du tror 😀 lycka till

   Radera
 3. Jag lagar maten själv, blir godast så :) Reste och bodde med lokalbefolkningen på Guadeloupe sent 80-tal, DET var en kulinarisk upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är få förunnat att, varje dag i sitt eget hem, kunna producera mat som överträffar det som kockarna på en stjärnrestaurang producerar. Du måste vara en mycket duktig kock.

   Radera
 4. Något tips i Göteborg eller Stockholm där det går att få vegetariskt / enbart fisk för ena halvan i sällskapet? Behöver nödvändigtvis inte vara stjärnor men det gör inget om så är fallet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lucas

   Min lokalkännedom om Stockholm är mycket begränsad och sträcker sig nästan bara till det jag kan läsa mig till eller själv har upplevt så där är du sannolikt bättre hjälpt av att fråga någon annan.

   I Göteborg däremot har jag hygglig koll. Om man vill besöka en stjärnkrog som pescetarian borde det inte vara så himla knepigt. När vi var på Bhoga var det två av de 12 rätterna som hade behövts justeras och får de lite förvarning är jag övertygad om att de löser det. SK Mat & Människor brukar också ha en meny som i stor utsträckning fungerar utan justeringar.

   Vill man hitta en restaurang som är bra men som saknar stjärna kan man gå många olika vägar. TOSO är, i mitt tycke, en bra, trevlig och rolig upplevelse om man uppskattar asiatisk mat. Familjen är en bra Svensk restaurang där det borde vara enkelt att få det man önskar och man har ju alltid klassikerna som Fiskekrogen eller Sjömagasinet även om jag anser att de båda är aningen högt prissatta men Fiskekrogen är en klassiker väl värd att besöka någon gång i livet.

   Enbart vegetariskt på den nivån är aningen knepigare och då är jag tyvärr inte tillräckligt insatt i utbudet tyvärr. Bäst är nog att ringa och fråga om de kan justera eller erbjuda.

   Lycka till

   Radera