lördag 26 januari 2019

Jag behöver din matkunskap

Förra året försökte jag mig på att bli vegan ett tag för att straffa mig själv för min dåliga karaktär. Jag ser veganism som ett straff för den som i grunden är köttätare.

Nu råkar jag också vara av övertygelsen att det är hälsosamt att äta mycket frukt och grönt samt att vår världs skulle må bättre av att vi som ras åt mindre animaliskt protein. Det hjälper mig inte när jag sitter där och gnager och känner att jag saknar kött.



Dock upptäckte jag att så länge jag får lov att äta vegetariskt snarare än veganskt så går det riktigt bra. Jag behöver lite mjölk, ost och ägg och sen är jag hemma. Jag fuskade dessutom och körde med kött/kycklingbuljong vilket också var en bra grej för mig.

Det som egentligen fick det att haverera och falla isär var vardagen.

När det blir för tungt i vardagen återgår jag till att laga enkla saker som alltid finns tillgängliga och som jag har lagat 1000 gånger. Det brukar bli någonting med köttfärs. Oftast köttfärssås, chili con carne, köttbullar osv.

Man skall kunna göra mycket, snabbt och det skall vara rimligt enkelt att hålla råvarorna i kyl och frys nästan jämnt utan att de blir dåliga. Ovanstående fyller samtliga kriterier.

Nu till där jag behöver din hjälp

När jag körde vegetarianism blev det i slutet väldigt mycket vardag och det jag fann mig själv laga var böngrytor. Det blev böngryta med tomatbas eller med kokosmjölksbas och den samling färska eller frysta rotfrukter och grönsaker jag råkade ha hemma för tillfället. Till helgen blev det halloumiburgare.

Skall jag vara ärlig kan jag ganska enkelt bolla runt köttfärssås, tacos, köttbullar och chili con carne varje dag i flera veckor utan att tröttna men böngrytor i två olika varianter var inte tillräckligt.

Jag har en viss önskan om att försöka igen men denna gång tänker jag köra vegetarian med ägg och mjölk (lakto- ovo) och vi kommer äta fisk och skaldjur ibland. Jag kommer återigen inte att begränsa min dotter för det gör dom så bra på förskolan redan där de serverar vegetarisk lunch minst tre dagar i veckan. Hemma skall hon få det hon vill ha men mamma och pappa kan gott äta lite mindre kött.

Men jag behöver hjälp.

Jag behöver att du berättar för mig vad jag skall laga när jag är så trött att knäna viker sig och ögonen går i kors. Vegetarisk mat är inte fastpräntat i bakhuvudet på mig så jag behöver hjälp.

Jag snackar inte ostmackor eller sojakorv med pulvermos nu utan riktig mat. Tänk på att jag varit kock så för mig tar det kanske 20 minuter att göra köttfärssås med spagetti från grunden om köttfärsen är fryst innan jag börjar laga så det kan vara ganska omfattande mat men det behöver vara simpla råvaror, gärna saker man kan ha fryst eller kylt länge och jag vill inte behöva ställa mig och baka när jag kommer hem från jobbet. (Men skit i att jag varit kock :-) det behöver inte vara flådigt käk. Inga fånerier utan vanlig, hederlig bonnamat man blir mätt på. Gärna saker som smakar också)

Två ytterligare kriterium. Viktiga sådana. Man skall kunna göra mycket mat utan att det tar exponentiellt längre tid (tänk skillnaden mellan köttfärssås och vietnamesiska vårrullar. En vårrulle till tar lika lång tid som den innan men ett extra paket köttfärs och lite krossade tomater är ganska snabbt gjort) och maten skall vara rimligt god att äta på jobbet dagen efter för min ekonomiska sida kräver lunchlåda.

Så... Vad föreslår du?

26 kommentarer:

  1. Vegetariska biffar (https://sparosverige.blogspot.com/2016/08/vegobiff.html) av olika slag går att variera, både med ingredienser och tillbehör (potatis, ris, bulgur, matvete, pasta...). Funkar även bra för lunchlådorna.

    Tar visserligen längre tid att göra en större sats, men i gengäld är de lätta att frysa och därmed att alltid ha på lager. För det var det jag saknade när jag blev vegetarian, inte köttet i sig utan bristen på snabbmat. Det var helt enkelt lättare att alltid ha snabblagade animalier i frysen, som korv. Särskilt om vi snackar bra proteinkällor, lite grönsaker och pasta kan man ju alltid fräsa till snabbt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. riktigt bra recept. Jag minns att jag läst det men man skall komma ihåg det också. Tack.

      Det där är ju typiskt sådant man kan stå med på söndag eftermiddag och fylla frysen för flera veckor framöver.

      Radera
    2. Ja, jag brukar steka biffar i 2-3 timmar. Kommer jag in i rätt rytm kan jag hinna jobba under tiden, i treminutersintervaller.

      Radera
    3. Man skall inte stressa och multitaska, läste du inte mitt inlägg om att bara göra en sak i taget :-)

      Radera
  2. Det finns en hel del trevliga recept på veg. Lasanger som är riktigt goda. Dessa skalar dess utom bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja lasagner är ju så gott. Tycker dock att vegetariska är svåra men jag har inte testat särdeles många olika varianter så det får bli till att leta.

      Tack

      Radera
  3. Jag är inte kock utan bara vegetarian sedan två decennier så ta det för vad det är men några förslag. Mail/twitter-msg om du vill ha mer info. Letar också nya recept så följer med stort intresse! Skriv gärna blogginlägg om de rätter du prövar! Följer själv samma princip att det ska vara enkelt och ogillar komplicerade tofu, halloumi, qourn osv-rätter. Det mesta ska gå att laga på under halvtimmen med vanliga, hederliga råvaror tycker jag. Varje lyx/specialvara gör det bara dyrt och omständligt.

    Rabarberlasagne är lite av en utmaning att få till bra men mycket god. Spenat/salladsbaserad snarare än tomat/lins och spetsas med lite vitvin! Den klurar du nog ut bättre som fackman än vad jag beskriver men en härlig utmaning i köket och en rolig överraskning för matgästerna eftersom man inte precis förväntar sig det.

    Indiskt är rätt ekonomiskt om man har de flesta basingredienserna. Jag gör det till helgen ibland och tar någon frukt som blivit över i fruktkorgen att variera med. Tar förstås lite tid men går ju att sno ihop någon sorts gryta med lite vad man har. Sötpotatiscurry med russin och koriander är en favorit som är enkel men tar lite mer tid. Okra är fantastiskt att spetsa med tycker jag men svårt att hitta, inte minst av fin kvalitet.

    Morot-, tomat- och lökbaserade couscoussåser/grytor är också en höjdare tycker jag. Krydda med spiskummin, koriander och paprikapulver/cayennepeppar och ha gärna i en näve kikärtor. Kan enkelt kryddas med torkade russin, aprikoser och/eller dadlar för lite extra smak beroende på vad man har hemma. I princip basmat med kryddor och det lilla extra som är mycket smidigt att laga men ändå ger lite lyxigare smak tack vare kryddor och torkade tillägg.

    Gratänger kan du ju också variera. Istället för vanlig potatisgratäng kan du blanda i äpple, palsternacka eller rödbetor för lite spetsigare smak. Rödbetsgratäng med chevre och honung är enkelt men gott och lättlagat. Himalayavarianten med mycket chili är också trevlig.

    En enkel julig vegosallad (med eller utan faktisk sallad, ruccola funkar annars bra) som komplement är apelsin, rödlök, granatäpple och ev. lite stjärnanis/kanel.

    Min grundbult är att alltid ha morötter, lök och krossade tomater hemma (linser, kikärtor och potatis också alltid väl till pass). På det kan man svänga ihop det mesta i pasta, gryta, indiskt-väg ganska lätt och billigt med lite vad man har i övrigt. Vårlök är för övrigt underskattad som spets till övriga grönsaker med pasta eller ris. Det har jag använt när jag bodde i ett land där utbudet var tråkigt i övrigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag litar mer på er som varit vegetarianer ett tag än en kock som lagar vegetarianalternativ på jobbet men som inte äter det själv (ungefär som jag gjorde när jag fortfarande jobbade)

      Jag lovar att skriva om det jag testar. Tack för det här inlägget. Ett av de fylligaste jag fått.

      Vad menar du förresten med rabarberlasagne? Jag hittar inga sådana recept. Är det en huvudrätt? Kör du som en vanlig lasagne men med rabarber som pasta? Det lät riktigt spännande...

      Radera
    2. Nej, det är en vanlig sallad/spenat (oftast)-baserad lasagne där man lägger in skalade små rabarbstångsbitar under plattorna. Om man inte vill att de helt ska smälta kan man ev. lägga in dem när lasagnen stått en stund i ugnen. Har inte hittat något bra recept på nätet så mer baserat på att jag har ätit det själv ett par gånger och sedan velat testa mig fram för att laga det själv.

      Radera
    3. Ah så rabarbern är en smaksättning. Coolt. Du har med mängder av frukt och annat kul i dina förslag. Skall försöka övertala hustrun om att köra mer sånt i maten för det är ju faktiskt ganska gott...

      Tack för tipsen

      Radera
  4. Meh! Köttfärssås, tacos, köttbullar och chili con carne.. Använd sojafärs för bövelen! Svårare är det inte! Nuförtiden finns ju en uppsjö av bra substitut för oss som är uppvuxna på det gamla vanliga o-vegetariska sättet och inte har fantasi för nått annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det framgick nog inte tillräckligt tydligt att jag inte anser att det finns någon poäng med vegetariska köttsubstitut. Om jag vill ha köttfärssås så kan jag lika gärna äta köttfärssås. Det var inte det jag efterfrågade men tack för din kommentar

      Radera
    2. Sorry! Trodde det var miljön och hälsan du ville ha hjälp att prioritera lättare ;)

      Radera
    3. Jag vill ha med plånboken också och köttsubstitut tenderar att vara ganska dyra (och så avskyr jag sojakorv...)

      Men som jag förstår det går det ganska hyggligt att göra "köttfärssås" på linser så det skall nog lösa sig

      Radera
  5. Belugabolognese! Det är enkelt, skitgott och kan göras i stora batcher.

    https://www.dn.se/mat-dryck/recept/bolognese-pa-svarta-linser/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snyggt. Måste testa. Själv gjorde jag en färsvariant på röda linser, rödbeta, morot, potatis och champinjoner som blev riktigt bra men det är lite omständligt...

      Radera
  6. Mitt bästa tips i början är verkligen att byta ut färs mot veg substitut. Min standardrätt är linssås med pasta. Typ stek lök och vitlök, i med krossade tomater och röda linser. River även ner någon morot. Ät med pasta. Kan även ha i soltorkade tomater (jag hoppar oftast pga tycker inte det tillför så mycket samt snål) och mixa såsen om man vill ha mindre tuggmotstånd. Kokosmjölk är också gott att ha i. Halloumistroganoff är gott, men dyrare än falukorv såklart. Tortillas med linser stekt i tacokrydda samt grönsaker och ost går alltid hem. Mycket soppor baserade på linser, potatis, morot och/eller grädde/kokosmjölk. Black bean burger (recept av Lotta Lundgren). Morots- och linsbiffar (märker ett mönster på ingredienser) med potatismos (ÄLSKAR potatismos med stekt lök och ärtor)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många bra och trevliga förslag. Allt blir ju gott med tacokrydda och vi hade förmodligen kunnat leva på potatismos så här skall lagas

      Tack

      Radera
  7. En helt vegansk och helt underbar maträtt som har varit stapelvara hos oss under hösten är Saffransris med grönsaker och svamp.

    Antingen använder du färdiga frysta wokgrönsaker eller så hackar du färskt dito själv. En burk champinjoner eller en förpackning färska som du hugger i oregelbundna bitar.

    Släng alltihop i en stor kastrull eller stekgryta. Hiva med en hackad chilipeppar med eller utan frön (om du är en fegis) och tillsätt så mycket ris som du vill ha och dubbla mängden vatten, en grönsaksbuljongtärning, salt peppar och en påse saffran och en skvätt japansk soja. Koka upp och låt koka tills vattnet kokat bort.

    Tar max 40 minuter och mättar på ett mycket behagligt sätt.
    Dessutom är det najs med chili.

    Brukar göra på 4 dl ris så sambon och jag har mat i tre dagar efteråt. Kostnaden för saffranet blir försumbar ju mer du gör.

    - https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här påminner om en variant på vegetarisk paella. Det låter riktigt smidigt. Tack förr tipset.

      I det här hushållet blir det utan frö från chilin för fru AvL är "en fegis" 😀 vill jag ha kryddstark mat får jag lägga till det efter att maten är klar...

      Radera
  8. https://undertian.com/ Har en massa billiga vegetariska och veganska recept.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset. Jag kikar in där ibland men det är faktiskt ganska sällan jag hittar någonting jag tycker är riktigt spännande.

      Radera
  9. Jag föreslår att du blir flexitarian istället. Samma maträtter som du gillar; tacos, spagetti och köttfärssås mm men med mindre kött. Jag har börjat halvera mängden kött när jag äter kötträtter. Sen äter jag helvegetariskt också några gånger i veckan. Funkar bra, köttet jag väljer bort ersätter jag med bönor av olika slag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) du skulle se mina köttfärssåser. Det är få som skulle anklaga mig för att vara generös med köttet... Jag brukar köra 350 g köttfärs till 3-4 liter sås och resten är tomat, morötter och annat gott. I bästa fall är det lite bönor med också.

      Det är inte primärt varken miljöhänsyn eller pris som är syftet här utan att bryta invanda mönster.

      Jag har nog egentligen varit flexitarian ganska länge om nu det är definitionen för det men jag skulle hellre hugga av mig en väl behövd kroppsdel än kalla mig det :-)

      Radera
  10. Instämmer med aktieoutsidern, det är enkelt att späda ut t.ex. en köttfärsrätt med röda linser alt mixa ned linserna i tomatsåsen. Då kan du dra ned på mängden kött men ändå få smaken. När jag lagar vegetarisk mat så brukar jag oftast använda pasta som bas och sedan fräsa ett rejät gäng med hackade grönsaker + någon smakrik ost på. Blir alltid gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kör oftast kyckling- eller köttbuljong i de "vegetariska" rätterna jag lagar. Det ger mer smak och förtar inte mitt syfte. I övrigt, se svaret till aktieoutsidern :-)

      Radera