tisdag 30 oktober 2018

Livet förändras av bloggande och investerande

För några dagar sedan frågade jag Twitter om de ville veta någonting speciellt och jag fick bland annat nedanstående fråga av Pappa betalar?


- Vad är de stora förändringarna i ditt liv sedan du började investera och blogga?

Man skulle kunna tycka att jag svarat på frågan exempelvis i inlägget "Historien om hur allt började" där jag gick igenom hela mitt liv i ett enda blogginlägg men jag tror det finns några poänger kvar att göra.

Jag vill påstå att saker som att jag gift mig, skaffat en utbildning, fått barn, köpt en bostad, skaffat ett hyggligt jobb och byggt en ekonomiskt stabil grund för hela familjen är stora förändringar som skett sedan jag började investera (men kanske inte sedan jag började blogga). Nu tror jag inte det var den här typen av händelser som frågeställaren var ute efter och i ärlighetens namn kan man nog läsa frågan lite hur man vill men jag brukar ofta få frågan

"-Vad tjänar du på att blogga?"

Det hade självklart varit roligt att tjäna massa pengar på att blogga men det gör jag inte. Inte per se. Bloggen genererar någon hundring eller tre i månaden. Ibland mer, ibland mindre beroende på hur aktivt jag säljer er som läser. I det stora hela är det egalt för alla de timmar jag lägger på, och runt bloggen skulle aldrig läggas om det gjordes för "lönen" som bloggen genererar.

Bloggen gör mig till en bättre investerare. Den tvingar mig att samverka med ett kollektiv av andra duktiga investerare, den får mig att läsa och lära, den får mig att tänka efter och den uppmanar mig att utvecklas och utmana mig själv.

Varje gång jag funderar på att köpa en aktie tänker jag; - kan jag stå för det här på bloggen?

Jag bloggar anonymt och det är verkligen inte så att jag skriver ned allt jag gör. Det hade dessutom varit väldigt lätt att ljuga ihop allt som skrivs men jag det här projektet är minst lika mycket för min egen del som för er som läser.

Vad är de stora förändringarna i ditt liv sedan du började investera?

Oerhört mycket har hänt sedan jag började investera men just investerandet har gjort mig till en kunnigare människa. Jag har fått en ny hobby. Jag interagerar med människor och bolag och jag tjänar pengar.

Investerandet har gjort att jag förlorat stora summor under tider av lärande och det har gjort att jag tjänat pengar när min strategi och min kunskap äntligen föll på plats och sammansvetsades. Klart att det finns mängder av människor som tjänar mer, kan mer, vill mer osv men jag tycker jag har kommit till en bra plats nu. Jag kan alltid lära mig mer men jag famlar inte längre i blindo.

Vad är de stora förändringarna i ditt liv sedan du började blogga?

Jag startade bloggen för att jag började bli bitter. Jag var arg och trött. Jag behövde en ständig påminnelse att välja lycka istället för att fokusera på negativitet. Jag ville lära mig att se det positiva, att se guldkornen.

Jag har inte ens kommit halvvägs.

När jag började blogga tänkte jag skriva min egen berättelse. Skriva om min vardag, om mitt liv. Förhoppningen var också att lära mina tjugo närmaste vänner en gnutta om ekonomi ifall de ville lyssna.

Någon vecka efter att jag släppt det första inlägget hittades jag av ett par etablerade ekonomibloggare och då var bloggens öde beseglat. Bloggen var en ekonomiblogg.

Det är inte något fel i det, snarare tvärt om. Jag älskar ekonomi och brinner för investeringar men all den där feelgood, flower power, hippidyngan jag tänkte spy ur mig på kvällarna var det liksom ingen som var intresserad av.

Jag skriver för all del fortfarande om skit folk inte är intresserade av men det mesta har ett spår av ekonomi i sig.

Så det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig det. Jag är fortfarande en ganska bitter introvert som helst hade suttit på en stubbe i skogen med en kopp kaffe och en ljudbok stirrandes drömskt i en brasa.

Med det sagt är det inte slut där för bloggen har fortfarande förändrat mig.

Bättre som investerare

Bloggen gör mig till en bättre investerare för jag vill kunna presentera mina investeringar och hitta saker att skriva om. Det gör att jag läser på mycket mer än tidigare. Jag kan mina bolag och jag kan känna mig rimligt trygg i vad jag äger. Jag förstår oftast vad som händer och varför och jag kan tackla det.

Bloggen gör att jag har skrivit ned min strategi i ord och siffror och den får mig att åtminstone sträva efter att följa den. Jag vill kunna stå för mina handlingar och då gäller det att handlingarna överensstämmer någorlunda med kärnan i det jag förmedlar.

Bloggen gör att jag sparar mer och reflekterar över mina kostnader mer än tidigare. Jag vet inte om det är en direkt följd av bloggandet att jag sparar så mycket som jag gör men jag tänker mer på det nu eftersom jag skriver om det hela tiden. Jag följer dessutom upp mitt sparande och mina investeringar vilket gör att jag har en anledning att spara de där kronorna extra.

Jag försöker leva ett balanserat liv men jag har aldrig gillat att slösa och jag tänker inte börja nu. Den stora skillnaden är att jag konsumerar medvetet nu. Förr köpte jag godis i farten, en kaffe på stan. Jag handlade i den lilla närbutiken. Jag rökte och åt snabbmat. Jag bodde dyrare än jag behövde (inte nödvändigtvis finare eller flådigare utan bara dyrare) och jag var allmänt sämre på att hushålla med pengarna.

Vad spelar det för roll vad man gör med pengarna så länge de räcker till nästa lön?

Att hela tiden påminna sig själv om att man kan få det bättre i morgon om man gör rätt saker idag är ett kraftfullt stöd när det blåser i livet.

Bloggen ger mig lite extra energi att följa den utstakade vägen, spara lite extra, investera lite bättre och se målet i andra änden av tunneln.Bild: jonnar.se
7 kommentarer:

 1. Jag känner igen mig själv i det du skriver. Min blogg är minst lika mycket för mig själv som för andras läsning. Det ger struktur och målfokus och gör hobbyn än roligare.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag misstänker att många skriver för sin egen skull. Det borde vara svårt att skriva på det här sättet utan ett egenintresse. Visst kan man skriva om allmänna saker utan eget intresse men man skriver inte om sin egen situation utan att få ut någonting själv.

   Radera
 2. Hej!
  Vad kul att du ville fundera lite kring min fråga.

  Klokhet och att få en hobby du kan tjäna pengar på. Det är positiva saker med bloggandet och investerande.

  Intressant att tanken var något annat med bloggen. Kul för oss att det blev ekonomi.
  Kan inte påstå att du känns som en bitter människa under den tiden jag läst bloggen.

  Tror också att bloggen hjälper en att tänka mer logiskt i sina investeringar. Att veta att man ska skriva om köpen senare gör nog att det blir lättare att lägga känslorna åt sidan.

  Tack för ett intressant inlägg!
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jag gör allt jag kan för att det inte skall märkas i mina inlägg att jag är bitter men familjen vet om det, så kan man säga.

   tack för en bra fråga

   Radera

 3. Som att läsa ur min egen hjärna, bra skrivet!. Speciellt med den introverta aset som gärna vill sitta i skogen haha :)

  Gillar tanken med ansvar, det blir något annat när du måste visa upp vad du gör. Även om det är anonymt så känns det "fan måste jag visa upp detta alltså" o så tänker man en gång till. Alla borde blogga, eller dagboka så länge det är någorlunda publikt.

  Lycka är ju ett val, men så svårt att välja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har räddats från en hel del förhoppningsbolag och andra konstiga investeringar de senaste åren eftersom jag har tänkt att jag inte kan rättfärdiga den investeringen på bloggen.

   Att skriva ned sin strategi och sedan tvingas visa upp den tror jag är bra.

   Lycka till i skogen :-)

   Radera