måndag 4 juni 2018

Månadsavstämning maj

Inlägget innehåller affiliatelänkar

27 grader i skuggan, en lätt bris, ett barn som leker i sandlådan och en ekonomipodd i örat har definierat maj för mig. Tyvärr har vår dotter Joy också haft svåra problem med växande tänder vilket resulterar i problem med att äta vilket leder till svårigheter att sova. Om bäbisen inte sover gör inte föräldrarna det heller så det har varit en månad fylld av glädje och förtvivlan om vart annat men det är tveklöst så att det jobbiga är enklare att uthärda när det är fint väder, man är två om problemen och man begränsar andra störande moment.


Bild: Pixabay.com


Ekonomi

Första månaden då vi skall försöka leva på någonting som motsvarar en heltidsinkomst även om den består i en deltidslön och en liten slant föräldrapenning. Detta sker samtidigt som vi jackar upp kostnaderna ordentligt vilket gör spännande saker med sparkvoten och med fru AvLs lynne. Det är jag som sitter på 160 % koll på vår ekonomi. Fru AvL har god koll men inte på varenda krona och det hon ser nu är att ena månaden minskar bufferten och andra månaden är det precis på gränsen. Men det är bara hennes sida av verkligheten så för min del har det blivit mycket viktigare att berätta och dela med mig för att stävja min hustrus obefogade oro. Det är ett ganska intressant i-landsproblem.

Portföljutveckling

Både portföljavkastningen och de svenska indexen är en spik rakt upp och jag vet att jag borde vara glad för det men jag är orolig att vi börjar närma oss den där sista euforin man brukar se i en börsuppgång. Allt går rakt upp 20 % i någon, några månader och sedan kommer kraschen. Jaja. Den som lever får se.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 0,62 % (2,43 %) under maj vilket är en hygglig månad ändå. YTD är AvL-index nu upp med 2,23 % (1,59%). Snart halvvägs till årsskiftet och bara 2,23 %. Det kan bli ett svagt år men plus är plus.

Portföljen har under maj gått fortsatt starkt och avkastningen landade på 1,74 % (3,72 %). Inte riktigt lika starkt som april men jag klagar inte. YTD är portföljen upp 5,51 % (3,70 %) och jag är så klart väldigt nöjd med en avkastning drygt dubbelt så hög som index. Portföljernas volatilitet är som vanligt lägre än börsens med sina 8,97 % (9,08 %) vilket är lägre än OMXSGIs volatilitet på 11,8 % (11,08%).

Portföljen svänger mindre och börsen i stort svänger mer än förra månaden. Det låter bra för portföljen.

Sparande

Som ni vet redovisar vi ju bara procent och inte kronor vilket beror på att många vet vem det är som skriver och för att skydda oss lite väljer vi att begränsa informationen något. För att det ändå skall bli aningen mer transparent kan man känna till att jag tjänar mindre än det svenska genomsnittet och fru AvL tjänar aningen mer. Värt att notera är dock att hustrun nu tar ut en deltid och jag tar ut föräldraersättning på deltid vilket ger ungefär en normal heltidslön.

Den här månaden sjönk vår sparkvot drastiskt till 19,26 % på motsvarande 1 heltidsinkomst i totala inkomster. På helårsbasis har vi sparat totalt 38,22 % vilket verkligen inte är illa pinkat med tanke på att jag inte tagit ut min deltidsföräldraersättning i mer än 2,5 månader av årets 5 avklarade och hustrun bara jobbar 75 %. Min ambitiösa målsättning var att vi skulle kunna spara 40 % och det ser ju ganska bra ut så här långt.

Anledningen till att sparandet blev så mycket lägre den här månaden är för att vi sparar en hel del krut för en affär i början av juni och när den är klar kommer överskottet kunna sparas. Tillsammans med skatteåterbäringen kan nästa månads sparkvot bli ganska bra.

Utdelning

Det fortsätter regna utdelningar. Maj är fortfarande den bästa utdelningsmånaden för portföljen enligt den plan jag har men det har jämnat ut sig en del jämfört med tidigare år.

Utdelningarna täckte 32,86 % (25,06 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det räcker till månadskort i ett halvår om man skulle vilja spendera pengarna på det.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 23 % av utgifterna med passiva inkomster är ett mycket utmanande mål vilket ser mer och mer avlägset ut ju mer jag skalar ned högutdelare och ju mer jag sänker belåningen och även om det är för tidigt att ge upp känns det kanske som om jag inte räknade hela vägen när jag satte målet. Portföljen har än så länge täckt 10,80 % (8,07 %) av ett genomsnittligt års kostnader och det är ju inte så dåligt men jag tror det kommer bli svårt att ens nå upp i förra årets utdelningsnivå.

En sak jag började med förra året var att jämföra årets utdelningsnivå med tidigare perioder och i grafform ser det ut som nedan.



Jag mottog 28,98 % mindre pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2017 och det är precis vad spåkulan sa förra månaden och det beror bland annat på att jag sålt av en liten del av portföljen men främst för att jag flyttat runt lite vilket gör att utdelningarna fördelar sig annorlunda. Det är också så att fler bolag delar upp sin utdelning varför höstmånaderna kan se aningen bättre ut.

AVL-Portföljen

AvL-portföljen startade som ett sparprojekt för er läsare och det är fortsatt så att ni kan följa portföljen men jag har också bestämt att behållningen kommer gå till min dotter i framtiden. Med en nästan 20-årig sparhorisont kan ni avgöra hur er situation förhåller sig jämfört med den här portföljens.

I maj köptes det in 17 st Swedolaktier för 32,15 kr/st vilket totalt landade på 547 kr. Kontot som nedan.




I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 15038 kr (insatta medel 14000 kr) vilket innebär att vi fått 1038 kr (800 kr) kr eller 7,41 % (5,92 %) i avkastning på 25 månader.

Livskvalitet

Dagarna försvinner i ett rasande tempo utan att vi egentligen kan svara på vad som hände. Den främsta anledningen är nog att vi i mångt och mycket försöker anpassa våra liv efter det nyaste tillskottet till familjen för att göra livet så smidigt som möjligt. Det innebär att vi inte gör riktigt så mycket som vi kanske skulle önska under perioder när ungen trycker ut åtta tänder samtidigt. Med det sagt är det underbart att vara lediga mitt i sommarvärmen. Dagarna på lekplatsen är kanske inte omvälvande spännande för föräldrarna men ibland är det skönt att bara vara.

Hälsa

Utan särdeles mycket ansträngning har jag gått ned nära 7 kg sedan projektet vegetarianism startade. Cykeln är också uttagen vilket gör att vardagsmotionen ökar ännu mer för nu blir det inköpsrundor med cykel snarare än storhandla med bil. Vi mår helt enkelt lite bättre av att väga mindre, äta nyttigare och röra mer på oss.

Summering

Maj innehöll mycket bra men det kan bli bättre så nu kör vi.


Bildkälla: pixabay.com, att välja lycka, nordnet.se

3 kommentarer:

 1. Intressant läsning.
  Skönt att vara föräldraledig, men kan tänka mig att det är tufft för minstingen ibland. Försök att njuta. Det är en härlig tid du går igenom trots lite sömn och att det kan kännas tung ibland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag är allt fundersam gällande det där med "härlig tid". Jag minns en tid det var härligare att vara ledig 😀

   Radera
  2. Vänta du bara. Nä skämtosido, alla perioder i familjelivet har sin charm. problemet är att man inser charmen efteråt.

   Radera