måndag 25 juni 2018

Måndagskollen v26 - Köper Investor

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Det var länge sedan jag skrev en måndagskoll för det var länge sedan jag hade någonting att berätta men nu har skatteåterbäringen kommit och den har dessutom släppts fri efter att den legat hos Danske bank i några veckor för att vi skulle kunna binda bolånet, så nu kör vi.


Jag tycker att det finns någonting väldigt lockande med att köpa aktier till rabatt även om logiken kanske är tveksam. Jag pratar om att köpa investmentbolag till substansrabatt. Givetvis är det bättre att köpa Atlas Copco för 200 kr en dag då resten av marknaden får köpa aktien för 250 kr för då kan man vända sig om och direkt göra en redig förtjänst men skulle man köpa Investor A så får man nästan 30 % substansrabatt vilket i teorin innebär att du får köpa de där Atlas Copco aktierna för 175 kronor men tyvärr kan du inte sedan sälja några Atlasaktier över disk för 250 kronor utan det du har är Investoraktier.

Då spelar det inte särdeles stor roll hur stor rabatten är för om du vill bli av med aktierna om ett år och aktierna fortfarande handlas till 30 % rabatt har inget hänt annat än det som eventuellt hänt med portföljbolagen.

Med det sagt är 30 % substansrabatt i Investor aptitligt. 15 % rabatt i Svolder är också fint och 10 % i Latour är bättre än premie även om det inte är någon form av rekord ännu.

Jag börjar lite försiktigt i Investor så får vi se vart jag landar. Höjer de utdelningen med en krona även nästa år kan vi på dagens kurs förvänta och drygt 3,5 % direktavkastning. Det är inte så illa pinkat. Skulle de båda andra backa några kronor i veckan kanske det blir fler köp.


Bildkälla: investorab.se

2 kommentarer:

 1. Det är alltså okej att ta ut de 100.000 från Danske bank när lånet gått igenom? Funderar på att göra samma sak isf. Enkla skulle också kunna vara ett alternativ annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Minimalistspararen

   Ja man får ta ut pengarna från danske. Se till att vara övertydlig i din kommunikation med dem bara så att du inte får 1,29%. Vi fick det för att våra pengar landade på kontot dagen efter att de bestämt att vi fick låsa pengarna men eftersom jag varit tydlig fixade de detta så att det blev 1,19%.

   Jag vågar inte Enkla eftersom vi inte vet hur vår ekonomi ser ut om tre år och jag vågar heller inte lita på att världsekonomin tillåter att vi kommer in i banksystemet igen om Enkla inte kan rulla vidare men för någon med en inkomst som inte svänger så mycket som min är det säkert ett bra alternativ.

   Lycka till

   Radera