lördag 16 juni 2018

Bokrecension: Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi

Ytterligare en bok i serien lättlästa nybörjarböcker inom ekonomiområdet är Joel Blads Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi.


Som trogen följare av bloggen vet du att jag på senare tid läst en hel del grundläggande ekonomilitteratur och nu har jag till och med lagt upp en sida på startsidan som jag döpt Böcker. Där har jag samlat alla mina recensioner för den som är intresserad.

Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi

Det här är en mycket lättläst nybörjarbok som tar upp det mest grundläggande om sparande och investerande. Det är samma bok som alla andra nybörjarböcker med den skillnaden att den här boken är välskriven vilket tyvärr inte är jättevanligt.

Det enda som stör mig är att bokens format och stil påminner om en barnbok. Den är ju skriven för nyblivna föräldrar och tanken är kanske att detta format skall tilltala och skapa en igenkänningsfaktor men jag blir bara avogt inställd eftersom det känns som om jag läser en barnbok.

Den är dessutom så grundläggande att den lika gärna hade kunnat vända sig till en mellanstadieklass snarare än vuxna personer. När man tittar på svensk sparstatistik och genomsnittlig konsumtion kan man väl för all del ifrågasätta huruvida vi som folk är vuxna när det kommer till sparande. Det krävs ju heller inte särdeles mycket för att kunna bli förälder och kombinerar man dessa två faktum kanske det är rimligt att skriva en bok med ett skriftspråk anpassat för lågbegåvade.

Med det sagt - har du aldrig någonsin funderat på att du skulle kunna göra någonting annat än att shoppa upp hela lönen samma dag du hittar den på kontot är den här boken bättre än mycket annan skit jag läst det senaste halvåret. Har du däremot startat ett eget sparande i aktier eller fonder är boken förmodligen för grundläggande för dig.


Bildkälla: adlibris.com

2 kommentarer:

  1. Per definition är ju 50% av befolkningen lågbegåvade, dvs har en IQ under medel. Författaren (eller eventuellt förlaget) har identifierat en obearbetad grupp som få eller ingen har adresserat tidigare.
    Med lite tur och lobbying kan han kanske få den här boken att massdistribueras till denna grupp, det vore nämligen både rättvist och solidariskt. Naturligtvis är det staten som ska betala för kalaset, jag tror Joel är något på spåret här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym

      Definitionen av lågbegåvad är för all del att man har en IQ i den lägre delen av normalspannet men så som en normalfördelningskurva ser ut innebär inte det att 50 % av befolkningen är lågbegåvade.

      Förutom det skulle jag nog vilja hävda att en mycket stor del av befolkningen skulle kunna ha nytta av att läsa den här, eller liknande grundböcker, även om jag inte tror att gruppen individer som läser den här bloggen är rätt målgrupp då dessa förmodligen är lite mer intresserade av ekonomi än gemene man.

      Radera