tisdag 5 juni 2018

Hjärnan är en spännande pryl

Som få kan ha undvikit att få med sig vid det här laget är jag en gnutta missnöjd över att jag låtit min lekamen utvidgas på senare tid. Jag har gått så långt att jag avsagt mig rätten att äta animalier vilket är ett straff utan ände för en militant köttätare som jag själv.

Jag har väl egentligen aldrig bantat. Jag har testat ett par dieter här och där men det handlar alltid om att röra sig mer eller äta mindre och jag brukar landa i att göra tvärt om. Jag är lat.Jag är också evolutionärt fulländad.

Det du. Inte varje dag man kan hävda att man är perfekt. Jag är perfekt på det sätt att min kropp är exceptionellt duktig på att tala om för mig att jag borde förbereda mig inför den kommande svältperioden. Jag blir övertalad av mina inre demoner om att jag måste peta i mig hundratusen kalorier mer än jag behöver för det kan ju vara så att torkan gör att jag inte kommer få äta mig mätt de kommande tretton åren.

Träning är dessutom av ondo för det bränner ju kalorier. Man skall inte röra sig mer än man behöver och jag är ganska bra på att inte röra mig mer än absolut nödvändigt.

Bra kombo inte sant?

Jag såg ett TED Talk nyligen om varför bantning inte fungerar. Vi är kodade att motverka viktnedgång och har kroppen väl vant sig vid en viss vikt skall det mycket till för att vi skall kunna ändra det.

Det jag främst fick med mig av den där föreläsningen var att om man bara lär sig att äta när man är hungrig och sluta när man är mätt samtidigt som man försöker engagera sig i vanor som gör livet långsiktigt hållbart blir livet lättare att leva och förhoppningsvis längre.

Det är anledningen till att jag inte kör 5:2, GI, LCHF eller någon annan diet. Jag försöker få kroppen och framförallt hjärnan att fatta att vi framöver skall äta precis så mycket vi vill men maten skall ha en annan energitäthet än kroppen är van vid. Vi skall också gemensamt komma fram till att latheten skall motverkas genom vardagsmotion.

Ett par "enkla" knep jag tror kan vara långsiktigt hållbara vilka kan hjälpa mig på vägen till ett lyckligare liv.


Bildkälla: freeimages.com

4 kommentarer:

 1. Jag har aldrig brytt mig om dieter, utan äter normala portioner av allt, både nyttigt och gott. Däremot gillar jag att röra på mig flera gånger i veckan, både med promenader, cykling och joggning. Detta gör ajg av flera anledningar, dels för att hantera vikten såhär runt 40 när kulmagen förväntas dyka upp, och dels för att man blir gladare av fysisk ansträngning även om det ibland känns sjukt jobbigt och för det tredje så är jag övertygad om att ett starkt hjärta förlänger livet med flera år, samt att man blir mer motståndskraftigare mot diverse infektioner och andra sjukdomar. Och vad är det för vits att spara och gneta om man inte orkar röra sig som 70-åring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Träning är viktigt. Tyvärr är jag dålig på det där med normala portioner så det är där jag behöver fokusera

   Radera
 2. Själv lever jag efter det gamla ryska ordspråket. Ät dig halvmätt, och drick dig halvfull. Då lever du i 100år. TIM metoden är mycket bra. Ta Inte Mer hur god maten än är. Lite som en random walk på aktiemarknaden. Man behöver inte komplicera allting.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste lära mig att köra TIM. har försökt många gånger och misslyckats. Men jag gissar att det hade varit oerhört effektivt.

   Radera