lördag 25 november 2017

Ärtsoppa är klart underskattat

För ett drygt år sedan skrev Micke om ärtsoppa med titeln "Billigast middag vinner". Jag har aldrig varit särdeles förtjust i soppa som måltid. Främst för att jag brukar känna att jag behöver mer substans för att bli tillfredsställt. Soppa för mig är en förrätt, inte en huvudrätt.

Ärtsoppa är lite annorlunda. Nog för att jag kunde dra i mig ett par, tre liter ärtsoppa plus en halv paket knäckebröd och så många pannkakor med sylt och grädde man fick, när jag gjorde lumpen men det var en lite annan grej. Då var jag ung och förhållandevis vältränad; nu - not so much.

Jag vill fortfarande ha lite mer än Micke vill ha men den lyxen kan jag unna mig. Han konstaterade att hans vegetariska variant kostade 1,35 kr/portion men till detta vill jag lägga till kött. Jag vill också lägga till pannkakor med sylt och grädde för det är ju en av måstena när man äter ärtsoppa. Jag skulle också vilja drista mig till att lägga till en liten tuting punsch för vad är väl en ärtsoppetorsdag utan lite sötsliskig sprit.

Ärtsoppa

Du kan med fördel utgå från Mickes recept jag länkade till ovan. Personligen väljer jag att göra en mycket mindre sats än så men det är upp till var och en. Jag petar också i mejram i kryddningen, min buljong är köttvarianten och vid servering lägger jag till några tärningar s.k. helgskinka.

Man kan använda rimmad bog eller någonting annat men jag tycker att det mest kostnadseffektiva sättet att få i lite salt gris i soppan är att köpa julskinka när den heter helgskinka (eller några veckor efter jul) och gärna när bäst före datumet börjar närma sig. Häromsistens sålde min lokala Icabutik helgskinka för 19.90 kr/kg. Det var samma skinka som inte blivit såld veckan innan för 59,90 kr/kg. Redan där är det ganska billigt men 19.90 för svensk grisröv är svårslaget.

Pannkakor

Pannkakor är något av det enklaste du kan göra och jag skrev för ett tag sedan om det här. Perfekt sätt att använda mjölk som håller på att bli gammal eller ägg innan de kläcks.

Ekonomi


6,80 kr per portion är fortfarande ett riktigt bra pris på en middag. Det kommer förmodligen kosta ytterligare några ören till för jag vill ha senap i min soppa men 7 kronor är okej. Vill man ha sin sprit till får man lägga ut en tjuga för middagen men även det är okej om man jämför med en utelunch vilken skulle gått på 79 kr/ portion för soppan och ungefär det samma för punschen.

Det är alltså möjligt att spara 138 kr/portion på att göra soppan hemma jämfört med att äta den på en krog på stan men för den uppmärksamme kan vi reflektera över det faktum att min portion soppa kostar 500 % mer än den ursprungliga, vegetariska varianten men riktigt så illa är det inte eftersom jag lagt till pannkakor. Om vi bara jämför soppan har jag lagt på 70 % i kostnad och skulle min aktieportfölj gått upp 70 % i år skulle jag vara vansinnigt nöjd men just de här 95 örena är en kostnad jag är beredd att acceptera. Det är en lyx jag unnar mig.

Jag är dock samtidigt medveten om att dessa 95 ören innebär att jag betalar 58 kr extra i månaden om vi antar att man äter lite dyrare mat till lunch och middag.


Under ett arbetsliv innebär detta köttätande att man försakar en halv miljon. Det är inte riktigt sant för min matkostnad är nog 4-6 ggr högre än Mickes men då lever han betydligt mer asketiskt än jag självmant hade valt att vara men det är klart värt att fundera på. Det kan bli mycket pengar om man har tiden på sin sida.


Bildkälla: att välja lycka och z2036.blogspot.se

12 kommentarer:

 1. Jag håller med - klart det ska vara kött i och pannkakor till ärtsoppan!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan dessa inslag känns det ju inte som en fullvärdig måltid 😀 dessutom går man tillbaka till lumpenminnen vilket kan vara ytterligare en anledning till att äta ärtsoppa

   Radera
 2. Jag måste säga att jag tycker det är oerhört tråkigt att det verkar vara en tradition på väg ner i graven. På båda mina barns skolor har denna klassiker nämligen försvunnit på senare år?!! En enda gång har en av sönerna fått ärtsoppa + pannkaka men numera serveras endast pannkakor varje torsdag.

  När de var små var ärtsoppa och pannkakor ett stående inslag på torsdagar, precis som under min skoltid. Jag vill minnas att det någon gång ibland kunde handla om någon annan soppa men det var ändå alltid kombinationen av dessa två maträtter som gällde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men pannkakor enskilt är ju efterrätt. Det måste, i min mening, serveras tillsammans med ngt exv soppa. Usch vad trist det låter.

   Radera
 3. Skulle helt klart rekommendera Linssoppa, otroligt billigt och gott. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om och skriver under på även om jag föredrar det hela lite stabbigare ungefär som en gryta

   Radera
 4. Lustigt sammanträffande! Ikväll har jag ätit just en sådan där 1,35-kronorsportion ärtsoppa. Utan både punsch och pannkakor (och när jag gör pannkakor är det utan ägg). Jag håller med om att det är klen middagsmat, men i gengäld kalorifattig och billig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Extremt kalorifattigt och det funkar ju inte. Det krävs mängder av energi för att bibehålla den här svulstiga lekamen jag lagt mig till med ;-)

   Vad använder du som bindemedel i pannkakor om du inte har ägg? Eller räcker det med glutenet?

   Radera
  2. Det är just för att slippa få en svulstig lekamen jag försöker anpassa intaget till förbrukningen, och gårdagen tillbringades sittandes vid datorn så då fick det bli ärtsoppa.

   Här är mitt pannkaksrecept: https://sparosverige.blogspot.se/2016/10/blabarspannkaka.html. Jag vet inte om det är Maizenan som agerar bindmedel eller om de funkar ändå.

   Radera
  3. Åh. Det magiska i det receptet är att det är en ugnspannkaka. Då klarar man sig utan ägg. Ska man göra tunna, vändbara pannkakor är det svårare. Borde funka men jag vet inte hur 😀 men ugnspannkaka är en bra idé. Joy är ju mjölk och äggallergiker men det hade varit smidigt med en pannkaksrätt i repertoaren.

   Radera
  4. Jag använder samma recept för tunnpannkakor i stekpanna, men ofta utan bakpulver då. Det blir kanske inte lika tunna som med ägg (jag vet verkligen inte), men nog blir de tunna och vändbara alltid.

   Radera
  5. Jag ska banne mig testa nästa gång. Det hade onekligen varit smidigt.

   Radera