lördag 2 september 2017

Månadsavstämning augusti

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Redan höst. Det var ju inte länge sedan det var sommar ju men här i Göteborg börjar det helt klart gå mot kallare tider. Vi är nere en bra bit under tvåsiffriga gradantal på mornarna och kvällarna blir märkbart kortare så jag passar på att njuta av det fina vädret vi har ibland och tar långa promenader.

Nu är jag ju dessutom sjukskriven och hemma med världens mysigaste bäbis så promenader och bäbislek är i stort vad som fyller mina dagar och det är ganska enastående faktiskt. Jag orkar inte riktigt lika mycket som vanligt men jag kommer snart tillbaka.

Bild: Pixabay.com


Ekonomi

Jag kanske lyckades ta ut saker och ting i förskott förra månaden men det verkar som om vi kan få ett par månader till med hyggligt sparande. Det beror lite på vad som händer på konsumtionsfronten. Det skall köpas en bilbarnstol och utöver det verkar min telefon sjunga på sista versen och den gemensamma sängen börjar få hustrun att knorra så det börjar nog bli dags att köpa en ny sådan också. Vi har ju ändå sagt att vi skall köpa en ny säng nu i 5-6 år så det kanske börjar bli dags. Tills dess fyller jag på depåerna så gott det går.

Portföljutveckling

Den här månaden har återigen gått i rött för både portföljen och index men det betyder ju bara att vi idag kan köpa framtida inkomst billigare än vi kunde för en månad sedan. Totalt är AVL-index ned hela -1,23 % (0,34 %) under augusti trots den fina återhämtning som skedde precis i slutet av månaden. Återigen är det vår hemmamarknad som laggar medan världsindexet har gått starkare och motverkar den svenska utvecklingen något. YTD är AvL-index upp 8,51 % (9,85 %) vilket fortfarande är en god årsavkastning.

Ordningen är återställd och portföljen överpresterar index igen även om det inte är med mycket. Portföljen gick ned -0,43 % (-1,00 %) under augusti och YTD är portföljen upp 8,95 % (9,41 %). Detta samtidigt som portföljernas volatilitet är nere på 6,54 % vilket är klart under OMXSGIs volatilitet på 9,9%. Jag är lite missnöjd med avkastningen med tanke på att jag har portföljen belånad en aning men med tanke på att jag har klar övervikt mot Sverige och det är den delen av index som sjunker snabbast är det väl inte konstigt att det går som det går.

Sparande

Nu börjar vi komma tillbaka till ett sparande som för oss är lite mer hållbara nivåer även om även dessa nivåer är sjukt höga om man ser till vart vi kommer landa om några månader när inkomsterna sjunker ytterligare en del. Den här månaden lyckades jag ändå få till ett sparande som uppgick till 51,96 % och allt över 50 % är jag klart nöjd med.

På årsbasis är min sparkvot på 55,93 % (56,50 %). Jag har ju som mål att spara 60 % av min nettoinkomst i år men jag visste redan från början att det skulle bli svårt. Med denna månadens resultat och en förhoppning om att sparandet inte skall dö ut helt under hösten så finns det fortfarande hopp men det börjar se mörkt ut.

Utdelning

Portföljen tuggar på och bolagen fortsätter att dela ut. Det är främst preffar och amerikanska aktier som förser mig med pengar i augusti men det blir ändå en hygglig slant. Utdelningarna täckte 12,30 % (12,43 %) av en genomsnittsmånads kostnader vilket är väldigt nära föregående månads resultat. Det är inte många månader kvar av året nu och på årsbasis har portföljen täckt 13,81 % (12,78 %) av årskostnaderna och nu börjar målet om 21 % försvinna allt längre bort i fjärran.

Jag har ju också börjat jämföra utdelningarna mellan åren och jag kan konstatera att månadens utdelningar är -5,92 % (-32,90 %)  av vad de var förra året. Det är jag sjukt nöjd med även om det inte är kul att utdelningarna sjunker men för mig beror det på att jag sålde av mina preferensaktier i SAS i somras och köpte andra preferensaktier istället. Detta bytet gör att jag dels får en aning lägre direktavkastning men det flyttas också lite över månaderna vilket innebär att en minskning på dryga 5 % inte alls är farligt. Tittar jag på vad försäljningen av SAS gjort i minskade utdelningar den här månaden skulle det inneburit en minskning på 60 % om jag inte hade fyllt på med annat så portföljen har hållit emot bra.

AVL-Portföljen

Under augusti månad köptes 2 aktier i Kinnevik B in för 240 kr/st vilket totalt summerades till 480 kr. Kontot ser ut som nedan.


I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 9764 kr (insatta medel 9500 kr) vilket innebär att vi fått 264 kr (286) kr eller 2,8 % (3,17 %) i avkastning på 16 månader. Det svänger fort men vi är extremt långsiktiga så det är bara att fortsätta tugga på.

Livskvalitet

Jag har försökt njuta lite vilket innebär att jag köpte en god cigarr och en fin whisky vilket för mig är en förhöjd livskvalitet för mig. Tyvärr hade jag ju lite mycket på jobbet så dessa två tog ut varandra men nu skall det nog bli bra igen.

Hälsa

Jag har suttit still i närmare en månad men jag ser att från dagen då jag sjukskrevs har min aktivitetsnivå ökat drastiskt så med lite tur kan det börja hända saker snart.

Summering

Börsen surar och kroppen bestämmer sig för att ge upp men ekonomin är så robust hos familjen AvL att den delen av livet inte är några som helst problem och då spelar det ingen roll att börsen surar och det är ganska lätt att lösa situationen när kroppen behöver vila.

Detta är en mycket stor anledning till att vi har byggt ett liv där det räcker med att en av oss arbetar deltid för att livet skall gå runt. Det innebär att vi med ganska små förändringar kan hantera nästan varje given situation och när inte den dagliga försörjningen är ett problem är det mycket lättare att tackla livets andra skeenden.

Må väl allihopa


Bildkälla: pixabay.com och nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Härligt att du börjar må bättre. Er portfölj har du den gemensamt med din sambo? Vad har ni för konto? Just nu har jag och min sambo enskilda konton för köp.

  /Emelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie

   Jag och min hustru har faktiskt separata sparanden men det är mest för att jag vill att även hon skall lära sig, engagera sig och vara engagerad i vårt sparande men vi har båda två god insyn i hela sparandet så egentligen skulle vi kunna ha ett enda konto för alltihop.

   Vi använder i huvudsak ISK för fonder och svenska aktier men jag funderar på att gå över mer och mer till kapitalförsäkring även för de tillgångarna men i dagsläget har vi de utländska aktierna i kapitalförsäkringar.

   Den portfölj som redovisas här på bloggen är också min. Hustruns är en ganska tråkig fondportfölj som är tänkt att väga upp mina aktieaffärer och så skall vi jämföra våra portföljer regelbundet och skulle det vara så att jag inte slår henne, ja då kanske jag skall sluta leka med aktier och passivt spara i fonder. Än så länge slår jag hennes portfölj :-)

   Radera