lördag 23 september 2017

Veckans recept: Omelett värd 4 milj

För en tid sedan hade familjen AvL möjlighet att vakta en bondgård och då ingick det att ta hand om det trettiotal hönor som fanns på gården och som ersättning för arbetet fick vi lov att käka lite extra ägg om vi ville och de här äggen är riktigt mycket häftigare än vanliga ägg. De här äggen kommer från riktigt frigående hönor och när de strövar fritt äter de gräsfrön m.m. och äggulorna blir orangegula snarare än de köpta blekgula och de blir godare i smaken så vi åt en hel del ägg.

En av de bästa sätten jag vet att rensa kyl & frys är att blanda ned alla rester i en omelett och kalla det bondomelett. Blandar man på rätt sätt blir det riktigt gott.


Bondomelett

En av dagarna rensade jag kylen på det vi hade och i ovanstående bild ser du resultatet. Jag tog ett par dagar gammal kassler som vi då åt stekt. Den tärnades ned tillsammans med den halva tomat jag inte använde till frukostsmörgåsen. Jag skar också ned ett par skrynkliga champinjoner och slantade i en kokt morot också. Uppe på detta hälldes 4 lätt vispade ägg som jag blandade med lite vispad grädde vilken jag sparat från gårdagens måltid.

Sist men inte minst skar jag av ett par strån från den kvadratmeterstora gräslöksplantan som håller på att ta över en av de pallkragar som står ute i trädgårdslandet och strösslade över. Det hela stektes på ganska låg värme i fem-tio minuter.

Klart

Det här är ett smidigt sätt att göra av med rester. Senare i veckan slängde jag i lite tacofärs och lite blandade grönsaker i en lunchomelett och det blev inte dumt det heller.

Bäst av allt är att det inte är så dyrt och att det går väldigt fort. Skulle vi nu räkna på alla råvarors kostnad skulle vi kanske landa i närheten av 6,80 kr/portion så det finns pengar att spara på att laga egen mat istället för att köpa Findus frysta och godare blir det.


Vet ni att om man lagar sin lunch själv varje dag under sitt 47-åriga arbetsliv för 6,78 kr/portion istället för att köpa de färdiga frysrätterna på rea när de kostar 5 för en hundring så kommer man spara ungefär 400 kr/månad. Sparar man dem i en svensk indexfond (genomsnittlig avkastning de senaste 35 åren ligger på 11 % om året) så kommer man kunna se fram mot en pensionsportfölj värd nästan fyra miljoner kronor. Det tar alltså 10 minuter om dagen och du äter bättre och godare mat och som bonus får du fyra miljoner. Jag tar den dealen alla dagar i veckan.

Källa: z2036.blogspot.se

Lycka till


Bildkälla: att välja lycka och z2036.blogspot.se

2 kommentarer:

  1. Kul inlägg, och ja omelett är rätt gott och billigt samtidigt. Sparo, tror jag det var, inspirerade mig förresten för en tid sedan mig via sin blogg att börja baka eget bröd. Det blir billigt, mycket gott, kul och sprider en skön nybaksdoft i hemmet. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid kul att kunna ge lite inspiration. Lycka till

      Radera