lördag 10 december 2016

Veckans recept: Enkla knep för att spara pengar

För ett par veckor sedan skrev jag om hur man kunde spara ett par miljoner genom att välja billigare råvaror när man handlade. Då gjorde jag en kalops med inlagda rödbetor och Utlandsutdelaren intresserade sig för just inläggningarna och föreslog en egen artikel om just det.


Bild. Ica.se

Jag funderade ett tag på hur man skulle skriva ett sådant inlägg och konstaterade att det är en svår uppgift att få inläggningar att bli intressant så jag tänkte ge bort ett par kockknep som kan vara värdefulla för den som känner att det vore roligt att laga lite mat någon gång ibland.

Då kör vi

1: En vass kniv gör jobbet enklare. Det är förvånansvärt ofta man kommer hem till folk med slöa knivar och de rättfärdigar det ganska ofta med att skaderisken är mindre om kniven är slö. Jag hävdar tvärt om att om du har en slö kniv riskerar du att slinta oftare och eftersom du behöver använda mer kraft kommer skadan bli större. Slipa dina knivar!

2: Här skulle jag vilja säga - använd stor kniv och stor skärbräda oavsett om råvaran du behandlar är liten men jag gissar att jag kommer prata för döva öron. Jag har försökt lära min mamma att använda stor kniv och skärbräda i 10 år och det rinner av henne som vatten på en gås så jag har gett upp.

3: Lär dig att använda kniven. Se den här filmen och öva




Vet man vad man pysslar med blir det roligare. Det gäller allt från fotboll och matlagning till sparande och aktier så lägg 10 minuter på det här så blir livet enklare.

4,1: Det finns miljoner knep och tips men nu kommer vi till praktisk matlagning och då har jag två tips.

Lär dig att använda 3-2-1 lagen. Det är en inläggningslag som, med olika kryddningar, kan användas till det mesta du vill lägga in. Recept hittar du här men inget kunde vara enklare. Du tar tre enheter vatten, två enheter socker och en enhet ättika. Koka upp tills sockret smält och om du vill kan du krydda den här lagen när du kokar upp den så att det blir som du är van vid.

Skall du lägga in rödbetor slänger du i ett tiotal kryddnejlikor i lagen och när det svalnat de kokade rödbetorna. Vill du lägga in sill gör du lagen med en morot, en rödlök, 10-15 kryddpepparkorn och ett par lagerblad och när lagen svalnat skickar du i sillen. Du kan lägga in det mesta i grönsaksväg och en hel del fiskar och köttbitar och det blir ganska gott.

4,2: Pannkakssmet är 1-1-2. I 1 ägg vispar man ned 1 dl mjöl och därefter vispar man ned 2 dl mjölk (lite, lite salt är bra för balansen). Satsen räcker till 2-4 pannkakor men det här är grunden och sedan är det bara att utöka.

Pannkakssmet kan du använda till mängder av rätter exempelvis fattiga riddare, raggmunk eller varför inte crêpes? Det viktigaste är att förstå att det inte är svårare än 1-1-2 och sedan kan du tillsätta nästan vad som helst.

Vad har detta med ekonomi att göra?

Om inte det framgått ännu så anser jag att mat och matlagning är riktigt kul och enda anledningen till att jag kopplar lördagsinläggen till ekonomi är för att det inte verkar spela så stor roll att man kan ha kul och göra någonting med familj och vänner för sånt vill man inte läsa på en ekonomiblogg.

Så hur har dessa knep koppling till ekonomi då? Väldigt många i min närhet har skippat det där med matlagning helt eller delvis och om det är något jag försökt förmedla det senaste året är att hemgjord mat är billigare än köpt mat oaktat njutningen av att äta något man vet vad det innehåller eller nöjet av att umgås med sina nära och kära.

På coop kunde man denna vecka köpa färdiga pannkakor för 57 kr/kg och skulle man göra dem själv skulle det gå på ungefär 11 kronor kilot. Hade du fått 418 % avkastning (57-11/11) på någonting annat hade du definitivt reagerat. På samma coop kunde man köpa inlagda rödbetor för 40 kr/kg och skulle du göra en burk sådana helt själv skulle det gå på ungefär en tia per kilo givet att rödbetorna kostade 13 kr/kg vilket de gjorde i veckan. Nu handlar det bara om 300 % avkastning; eller skall vi vända på det och hävda att det rör sig om en besparing på 75 %.

Oavsett finns det mycket pengar att spara på att göra det själv och kvalitetsvinsten går inte att mäta för den är så vansinnigt stor.

Lycka till


Bildkälla: ica.se

12 kommentarer:

  1. Tack! Mycket uppskattat och väldigt pedagogiskt förklarat! Uppskattar dessa inläggen lika mycket som ekonomiinläggen. Även om det är enkla knep gör det stor skillnad när någon som faktiskt kan laga mat på riktigt förklarar. :)

    Ska definitivt prova på att lägga in rödbetor. Brukar göra mycket egen sylt/saft men när det gäller att lägga in har jag inte kommit igång.

    Bra tips med pannkakssmet - har ätit sådana rätter mycket men aldrig tänkt på att de är billiga att laga. En fördel är ju att man nästan alltid har mjölk, ägg och mjöl hemma så det är dessutom en perfekt restmåltid så slipper man slänga mat. Riktigt bra tips. Brukar göra våfflor på utgående mjölk/smör/ägg innan jag åker bort men har aldrig tänkt på att man kan laga rester på det sättet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din uppskattning. Det värmer.

      Du vet att du kan frysa in mjölk och smör m.m. men det är svårt att använda det till vissa rätter men fryst mjölk kan du ju exv göra risgrynsgröt på utan problem eller baka med. Ägg kan man knäcka och frysa in och sen kan man ta fram och använda i färssmet eller liknande så hinner du inte äta upp allt är det bara att frysa in :-)

      Radera
  2. Att Välja Lycka,

    Grattis

    Du har vunnit utmärkelsen Årets kock. Min motivering finns på Miljonär innan 30.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars

      Tack så hemskt mycket för utmärkelsen. Bra recept du valde :-)

      Radera
  3. Min favorit är alltjämt fryst hackad lök. Att det finns en marknad för denna produkt är för mig det yttersta beviset på att mänskligheten inte har en framtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För privatpersoner håller jag helt med dig. När jag jobbade köpte vi ju hackad lök i 5-10 kg lådor och att står och skala och hacka 10 kg lök, även med maskin som hackar så är det faktiskt ekonomiskt försvarbart att köpa det färdigt men bara i storhushåll.

      Radera
    2. Det kan jag tänka mig, men då köpte ni inte i 300-gramslådor ;-).

      Radera
    3. Sant... Skall man som ensam kock göra 2-3000 portioner mat på en dag så fuskar man så mycket man kan. Färdigtärnat kött, frysta grönsaker i bitar och hackad lök.

      Radera
  4. Vilket är ditt tips för oss som köper den minsta burken med inlagda skivade rödbetor vartannat eller vart tredje år? Det blir ungefär 100 gram per år i konsumtion, och med dina siffror skulle jag spara 3 kr/år, oaktat arbetet.
    Hur lång tid skulle du uppskatta att det tar att göra en burk med 100 skivade rödbetor från start till färdig försluten glasburk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt tips skulle bli att läsa ett annat recept eller en annan bit av det här inlägget.

      Hur lång tid skulle det ta att skiva 100 rödbetor. Det blir en jädra stor burk. Svaret blir att jag har ingen aning. Testa och återkom gärna med det empiriska resultatet.

      Radera
  5. Supercoolt med inlägg kring matlagning. Måste lägga till en aspekt och det är faktiskt att du slipper tillsatserna. Folk får kanske fundera på varför en burk skivade rödbetor håller flera år? Konserveringsmedel är bevisligen inget bra för oss människor. Egoboosten man får när man har gjort något själv lyfter både självkänslan och självförtroendet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar detta.

      Självklart är även tillsatserna en viktig aspekt. Det räcker i de flesta fall med våra naturliga konserveringsmedel som socker, syror och salt. De är inte heller bra i för stora mängder men de är bättre än mycket annat.

      Radera