tisdag 9 augusti 2016

AVL-Portföljen köper Novo Nordisk

I fredags smällde det till i AVL-Portföljen med det första köpet på länge och det blev en riktigt otippad kandidat. Otippad av flera anledningar där den viktigaste är att det är ett danskt bolag och AVL-Portföljen handlas i ett investeringssparkonto vilket kan innebära att det blir svårt att få tillbaka all dragen källskatt som dras vid utdelning. Gustav går igenom skatten på ett bra sätt här. Petrusko förklarar också på ett bra sätt här.
Det viktigaste för dig som följer portföljen slaviskt är att veta att det kan bli lite mindre vinster. Ett alternativ är givetvis att peta in en femhundring i en kapitalförsäkring och köpa din aktie i Novo Nordisk idag eftersom det gör det hela enklare. Personligen har jag inte de problemen vilket gör att jag bekvämt köper denna aktie i ISK.

Det finns flera andra alternativ om du vill undvika bekymren. Det finns en rad bra ETFer eller varför inte köpa Nordnet Superfonden Danmark. Då får du en lite bredare portfölj med större riskspridning men du får ändå en rejäl portion Novo Nordisk.

Till köpet

I fredags rapporterade Novo Nordisk att de pressades lite på marginalerna och försäljningen men i mitt tycke kom de in ganska nära proffstyckarnas bedömningar men det räckte inte. Aktien fullständigt krossades på ett sätt som inte ens Brexit klarade av och stängde till slut 10 % lägre än den öppnade. Igår fortsatte den ned och handlas nu till relativt rimliga nivåer där jag försiktigt ökar i väntan på ytterligare nedställ.

Jag skrev om bolaget för ett tag sedan och fundamentalt har inte mycket förändrats. Vill man läsa en trevlig, nyskriven genomgång av bolaget kan man ge sig över till Framtida Frihet som skrev om bolaget häromdagen.

Novo Nordisk är fortfarande världsledande på insulin och andra sjukdomar relaterade till diabetes och fetma men de har haft det en gnutta motigt på valutafronten det senaste. Jag vet inte om jag tycker att det rättfärdigar en minskning av bolagets värde i storleksordningen Sandvik (eller varför inte ICA och Kinnevik ihop). Min övertygelse är att marknaden överreagerade och även om jag missade botten i fredags kommer det sannolikt på sikt visa sig bli en mycket bra affär. I slutet av augusti kommer bolaget ge mig en liten slant i interimsutdelning och skulle förra årets utdelningshöjning om 28 % upprepas innebär fredagens köp på 335 DKK att aktien nästa år skulle ge 8,2 DKK vilket är en direktavkastning på  2,45 %. Nu tror jag för all del inte att 28 % är rimligt nästa år men vi får väl se.

Novo Nordisk är ett välskött bolag med en växande marknad som idag handlades till p/e 22,5 vilket är långt rimligare än de 27 den handlades till när jag skrev sist.

Då så. Vad är det faktiska läget i portföljen?

Köp: 
1 st Novo Nordisk fredagen den 5/8 för 335 DKK vilket motsvarar 429 SEK. Total investering inkl courtage 430 kr.

Portfölj 20160809:

2   st Investor A        värde: 583 kr
10 st MQ                  värde: 345 kr
2   st H&M B           värde: 511 kr
4   st Nordea Bank   värde: 309 kr
1   st Novo Nordisk  värde: 405 kr

Likvider: 884 kr

Summa: 3039 kr

Totalt tillfört kapital: 3000 kr

Portföljutveckling: 39 kr eller +1,3 %

Lycka till allihopa!


Bildkälla: seekingalpha.com

6 kommentarer:

 1. Tjenare!

  Hittar ingen information om den där interimsutdelningen du nämner. Var kan jag läsa om den?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 2. http://www.bolagsfakta.se/nyheter/novo-nordisk-beslutat-om-delarsutdelning-pa-300-dkkaktie

  Jag blev inte så mycket klokare dock. Någon som kan tolka vad detta betyder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Halle och Pengaregn

   Bra länk Halle. I ärlighetens namn har jag inte hunnit läsa rapporten men jag tolkar det som att det kommer en extrautdelning på 3 DKK någon gång under de kommande 12 månaderna och den första utbetalningen av dessa 3 kronorna kommer i augusti och är 20 öre stor per aktie. Jag tolkar det som att detta är en summa som utbetalas utöver den ordinarie utdelningen som kommer under våren men givetvis kan jag ha fel.

   Det skall sägas att den här utdelningen är, för mig, en bonus och inte alls del i investeringsbeslutet varför jag inte tittat närmare på det ännu.

   Radera
  2. Kollade igenom och det är som du säger. 3dkr extra utdelning och 0,2dkr betalas i augusti. X-datum är 12/8 och jag gissar att det är för dom 0,2dkr det handlar om.

   The Board of Directors has decided to introduce an interim dividend for 2016 of DKK 3.00 per share of DKK 0.20 that will be paid in August 2016.

   Radera
 3. Fint att tillfället kom så snart, nu är position åter tagen i Novo. Man får inte glömma att EPS-tillväxten varit drygt 22% årligen de senaste fem åren, och även om det inte är en långsiktigt hållbar tillväxt tror jag man utan större möda kan skrapa ihop 2-siffrig ökning årligen. Dels för att man är duktiga på det man gör, och dels för att diabetesmarknaden som det ser ut enbart kommer att bli större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EPS kan ju sannolikt hållas uppe av det trevliga återköpsprogrammet som startade nyligen så vi långsiktiga kan tänkas få en god avkastning även i fortsättningen men du har nog rätt i att 22 % är lite väl tufft som långsiktigt mål.

   Radera