lördag 27 augusti 2016

Våfflor med hemgjord sylt sparar 840.000 kr?

Den här veckan blir det inte ett komplicerat recept. Det blir heller inte ett recept med syfte att hjälpa mig i min strävan att gå ned i vikt. Idag blir det ren och skär njutning precis som igår. Kanske kan jag också bidra med en besparing på 840.000 kr förutsatt lite vidlyftiga antaganden.

Jag har i flera veckors tid varit sugen på våfflor och efter veckor av skogssamlande tycker jag att det är dags. Jag har varit ute i skog och mark och samlat blåbär, vildäpplen, hallon och björnbär. Jag har dessutom köpt en ananas som vi inte fick användning av.


Arla.se


Av alla dessa frukter och bär har jag producerat saker med en längre hållbarhetstid än frukten eller bäret hade i grundutförande. Jag har gjort sylter, marmelader och liknande produkter. Och även om dessa produkter har lång hållbarhet måste de ju ätas upp förr eller senare och den här helgen var ett lika gott tillfälle som något så fredagsmyset bestod av våfflor med hemlagad sylt och vispad grädde.

47.000 kalorier senare är jag en riktigt nöjd och välmående filur. Utslagen i soffan kunde jag också konstatera att som måltid beträffat var det inte en särdeles dyr företeelse.

Våfflor är inga konstigheter och ett simpelt recept hittar du HÄR. Och för guds skull... Du vet väl att det är okej att byta ut Arlas produkter mot någon typ av generisk produkt som kostar hälften så mycket.

Topping

När det kommer till det man väljer att ha på sina våfflor kan detta givetvis skilja en del i ansträngningsnivå och pris. Min norska mormor valde ofta att lägga på en klick rumstempererat smör och kanske strö lite socker över. Personligen föredrar jag sylt och grädde men i vanliga fall köper jag en tub Garant jordgubbssylt på Willys och vispar lite laktosfri Garantgrädde till men nu var det dags att slå på stort.

Grädden var fortfarande generika fast från Coop. 36 kr/liter och det "räckte" med drygt 2 dl så jag räknar på 2 dl för sakens skull. Man skall nu också veta att vi gjorde dubbel sats och efter måltiden var det omöjligt att röra sig så för den som inte äter tills man mår dåligt och därefter halvligger och förebrår sig själv framför en film kan det räcka med mindre av allt och då blir måltiden rimligare både ur ett kostnadsperspektiv och ett kaloriperspektiv. Jag har beräknat en sats våfflor till två personer vilket redan det är för mycket. Ät en nyttig middag och ät en eller kanske två våfflor till efterrätt så kommer din kvällsambition innehålla mer än önskan att frigöra dig från ditt tidigare frosseri.

Som sagt blev det lite olika sylter men det jag tyckte bäst om var blåbärssylten. Jag skakade fram ett grundrecept som jag givetvis justerade lite. Grundreceptet hittar du HÄR.

I receptet står det Natriumbensoat men det tycker jag är onödigt. Man får om man vill och skulle man önska alternativ kan man slänga i en liten hög med citronsyra istället men sockret ger rimligt lång hållbarhet helt på egen hand. Jag väljer att skicka i skalet från en halv citron istället för smakens skull och kryddar med en vaniljstång. Blåbärssylt med en rejäl kick av äkta vanilj är helt vansinnigt gott och för att inte bli ruinerad på kuppen brukar jag åka förbi en storköksgrossist eller beställa mina stänger från Vaniljimporten.se. Om du har bra tips på billiga vaniljstänger är det bara att säga till. På Coop kostar 1 stång 22 kr och här kostar den mindre. Förr hade de ett mer varierat utbud med små, andrasorteringsstänger för 8-10 kr/st men det var ett tag sedan nu men jag har kvar i frysen och det funkar fortfarande på ett tillfredsställande sätt.


11 spänn per skalle för våfflor. Jo men det är med massor av grädde och sylt och egentligen inte poängen. Om du går ut på stan en solig sommardag och unnar dig en våffla med sylt och grädde och kanske en kula vaniljglass när du ändå håller på så gör du det för att unna dig saker och den våfflan kommer kosta dig 65 kronor eller någonting liknande. Jag är verkligen inte motståndare till att man unnar sig saker. Jag är motståndare till att man unnar sig saker jämt för då blir inte upplevelsen speciell. Det är inte att unna sig saker att göra ett onödigt konsumerande till vardag. Det är att skapa ett beroende.

I ovanstående kalkyl äter du 4 våfflor med hemgjord blåbärssylt för 10.50 kr och om vi för underhållningsvärdet bara delar den summan med 4 men slänger på ett par kronor för en rejäl skopa vaniljglass från någon tvålitersförpackning får du ett pris på  4,63 kr vilket är drygt 60 kr mindre än att få den där våfflan serverad på ett fik. Givetvis måste man ha kaffe till och hemma kostar kaffet en krona koppen och på sagda fik begär de 35 kr. Sparpotentialen är således 94 kr/person.

Nu tycker jag för all del att 60 kr definitivt kan vara värt det för att titta på folk, träffa vänner, hitta på någonting utöver det vanliga men antag för ett ögonblick att vi vanligtvis går ut med vår partner en gång i veckan och fikar på detta sätt i originalutförande men helt plötsligt väljer att byta ut var annan vecka mot en mysig hemmakväll istället. Då sparar vi 376 kr/månad. Inte hela världen kan tyckas men med hjälp av Stefan Thelenius sparkalkylator får vi fram att de där utbytta fikaträffarna innebär en potentiell portfölj på 840.000 kronor vid pension om du börjar när du, som jag, nått den anmärkningsvärda åldern av 35 år.
Om det är okej med er så tar jag 840.000 kr framför fika varje söndag.


Bildkälla: arla.se, att välja lycka, z2036.blogspot.se

2 kommentarer:

  1. Men det är väl ingen som går på fik just för att köpa just kaffe med tilltugg? Det handlar ju om helt andra saker, och det är dessa man betalar för. Om du prissätter dessa istället kommer din uträkning att visa helt något helt annat

    SvaraRadera
  2. Hej

    Som jag skrev ovan är jag helt enig gällande att priset för fikan inkluderar mycket annat men det ändrar inte kalkylen. Byter du ut två av fyra fikor på stan mot fika hemma på altanen med samma vänner och sparar mellanskillnaden kommer portföljen bli som ovan redovisat med givna antaganden.

    SvaraRadera