torsdag 18 augusti 2016

Godisinköp i AVL-Portföljen

Nu har det börjat rassla till i AVL portföljen efter lite sommarstiltje. Under onsdagen gjorde börsen en nosdykning och Cloetta hängde med. Nu råkar kursen bara vara några hårsmån från rekordnivåer så det var inte för den extremt lockande kursnivån jag tryckte på köpknappen utan mer för att jag ansåg att det var dags.


Nu har vi svensk industri i form av Investors innehav, vi har konfektion i H&M och MQ, vi har Nordea vilket är en storbank och vi har ett av nordens finaste läkemedelsbolag. Jag siktar på att få in lite fastigheter, lite tillväxt och kanske lite telekom innan jag börjar fylla på de redan befintliga innehaven. Jag skulle också vilja köpa någon preferensaktie men jag väntar tills vi ser mer angenäma priser på dessa typer av aktier.

I en strävan att få in lite tillväxt och lite konsumtion i samma bolag slog jag till på 15 stycken Cloettaaktier idag och för den som vill läsa om mina tidigare åsikter om Cloetta kan klicka in på Mer godis till folket - Cloetta till portföljen.


Det finns inte särdeles mycket mer att berätta om bolaget sedan sist. Man visade upp förhållandevis trevliga siffror för första halvåret när de i juli rapporterade andra kvartalet. Omsättningen ökade nästan 5 % varav 0,6 % organiskt men eftersom andra kvartalet visade på 2 % organisk tillväxt finns det hopp. Vinst per aktie var upp 20 % till 0,42 kr och skulderna minskar vilket stärker balansräkningen och vi har möjlighet att se ännu bättre siffror i framtiden.

Starka resultat innebär att det kanske finns möjlighet för fortsatta utdelningar framöver eller rejäla förvärv och stärkta internationella positioner. Möjligheterna för tillväxt finns och jag är en glad ägare av aktien.

På de här nivåerna är det inprisat en del tillväxt och ett P/e på 21.5 är inte billigt och man betalar mer nu för det egna kapitalet och för försäljningskronorna än man gjorde tidigare i våras men på den långa sikt vi handlar på i den här portföljen tror jag ändå att det är en spännande aktie att köpa och jag kommer inte att bli ledsen av en sättning som tar ned priset ett par tre kronor utan skulle det hända trycker jag på köpknappen där jag har möjligheten.

Jag köpte lite extra även i min stora portfölj idag men det finns inga jättesummor att handla för just nu så jag ökar försiktigt.

Framtidstro
Rullande 12 månader jämfört med 2015 från Q2 rapporten visar att vinst per aktie stigit med ungefär 6 % men att genomslaget från arbetet med skulderna och kostnadsstrukturen börjar visa sig och med lite tur kan vi se resultatförbättringar på 10-15 % även om konsensus bland analytikerna verkar vara 8 % vilket för all del inte är fy skam det heller.

Om vi får en ökning på 8 % och det får genomslag på utdelningen skulle vi kunna komma upp i 0,54 kr/aktie i utdelning med förhoppning om att de avrundar till 0,55 kr/aktie. Det ger en direktavkastning på 1.82 % på dagens kurs vilket för all del inte är hysteriskt bra men betänker man att kursen klättrat 8 % redan i år så kan det innebära en hygglig totalavkastning. De senaste 10 åren har kursutvecklingen varit i genomsnitt 13.5 % vilket inte är fy skam för en godistillverkare.

Gårdagens eskapader innebär följande för portföljen

Köp: 
15 st Cloetta onsdagen den 17/8 för 30,2 kr/st. Total investering inkl courtage 453 kr.

Portfölj 20160817:

2   st Investor A        värde: 586 kr
10 st MQ                  värde: 362 kr
2   st H&M B           värde: 535 kr
4   st Nordea Bank   värde: 309 kr
1   st Novo Nordisk  värde: 395 kr
15 st Cloetta B         värde: 454 kr

Likvider: 434 kr

Summa: 3075 kr

Totalt tillfört kapital: 3000 kr
Total mottagen utdelning efter avdragen källskatt 22,79 kr

Portföljutveckling: 75 kr eller +2,5 %

Följ gärna portföljen på Shareville

Lycka till allihopa!Bildkälla: cloetta

2 kommentarer:

 1. Hur tror du framtiden ser ut för Cloetta? Hur mycket tillväxt finns fet att hämta?

  Jag har själv en liten liten position men jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska satsa på den eller sälja av...

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels tror jag att man har utvecklingsmöjligheter på befintliga marknader. Man slåss ju på lösviktsmarknaden och kommer man in på en större kundbas och kväver konkurrensen så borde man kunna vinna mycket och än så länge verkar det som om det funkar.

   Utöver det arbetar man ju på att expandera på andra marknader genom förvärv och de senaste förstärkningarna av balansräkningen gör att det kan finnas utrymme för nya förvärv så jag ser Cloettas framtid ljus samtidigt som jag tror att den mest expansiva fasen är över och att vi nu börjar få ett lite mer moget företag som kan tänkas växa med 5-10% om året och kanske förmedlar det mesta vidare till aktieägarna i form av utdelningar. Men just det är nog för tidigt att sia om. Jag tror att mycket kommer att klarna till våren.

   Jag skulle säga att innehavet handlar väl om varför du har det. Är det en tillväxtaktie då kanske det finns andra fiskar i sjön som är starkare men är du ute efter ett fint konsumentbolag, ickecykliskt med fin potential som borde kunna generera fina kassaflöden och ett hyggligt ROE så tror jag definitivt att aktien platsar.

   Radera