lördag 14 maj 2022

Krydda dina chokladbollar

Ibland vill jag bara ha någonting bekvämt. Någonting mysigt. Någonting som väcker barndomsminnen.

Ibland vill jag bara göra en stor tallrik chokladbollar och äta tills jag mår dåligt.


Jag vet inte varför men för mig är chokladbollar intimt förknippat med barndom. Det är för mig absolut fundamentalt att låta ett litet barn göra chokladbollar ibland.

De rör, knådar och smakar så att hela barnet är täckt av smet men har du någonsin sett ett gladare barn?

Det finns en tid och en plats för allt.

Ibland vill jag göra chokladbollarna lite mer vuxna.

Det är fortfarande chokladbollar men det är typen av chokladbollar man tar en eller två av och avnjuter till kaffe på altanen.

Chokladbollsrecept är ganska klassiska. Man kan variera mängden havregryn och socker litegrann men i grundutförandet brukar det vara 100 g smör, 1 dl socker, 3 dl havregryn (ser ni att det är 1, 1, 3 ratio precis som pannkakssmet?) 2-3 msk kakao, lite vaniljsocker och kaffe.

Så vad kan man göra med det där då?

Jo man skulle kunna bryna smöret innan man använder det för att ge bollarna smak av brynt smör... Det är riktigt gott.

Man kan byta ut kaffet mot koncentrerad svart vinbärssaft eller varför inte en kraftfullt lagrad mörk rom? En personlig favorit är att krydda med en skvätt riktigt rökig whisky.

Det är inte dumt att riva i lite ingefära eller hälla i en gnutta chilipulver men man kan också hacka lite torkade tranbär och mosa med. Vill man inte köra i alkohol men ändå tycker om rökig smak kan man med fördel byta ut kaffet mot Lapsang te. Små bitar av salmiak är också ganska vuxet.

Det finns mängder av roliga möjligheter för att krydda och göra en mycket enkel kondisbit väldigt mycket mer spännande. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Vad skulle du kryddat med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar