onsdag 25 maj 2022

Gräsmattans utveckling

Jag skrev för ett tag sedan en fråga till er om ni vet hur man räddar en gräsmatta. Inlägget ligger här.

Då var jag inte riktigt redo att ens använda egna bilder men jag kan konstatera att bakgården såg ganska vissen ut då. Bilden nedan är från mitten av april och det var då mitt arbete började.


Såhär i efterhand kan jag konstatera att jag började några veckor för tidigt kanske men jag var ivrig och solen hade börjat titta fram.

Sagt och gjort. Påskhelgens senare del spenderades på lokala trädgårds/byggvaruhus och jag bar oerhörda mängder jord, toppdress, gödsel och utrustning för nu skulle projekten dra igång.

För just gräsmattan var det inte så himla mycket som behövdes. Jag köpte en rejäl kratta, tre påsar toppdress, en påse gräsfrö och en säck med järnrikt gödsel.

Gödslet gick på ganska omgående för järnet gör att mossan torkar ut och dör men det behöver lite tid att verka.


Så efter att medelst en försiktig räffsning ha fräschat upp gräsmattan och sedan gödslat den såg den ut som ovan. Redan bättre men det finns en del att önska.

Ett par veckor senare hade gräset börjat vakna till liv. Jag hade hunnit klippa redan även om det bara var några spretiga testar som stack upp genom mossan. Det mesta av mossan verkade ha dött så jag inledde stora gräsrenoveringsarbetet.

Först skulle mattan luftas genom att hål skulle göras. Jag passade också på att gräva ut och lägga en stengång bredvid häcken för fru AvL ville ha naturligt formade stenar där och herr AvL hade åkt runt i hela stan och äntligen hittat svindyr sten som kunde läggas ut fint. Där gick det förövrigt åt ett par-tre hundra liter jord bara för att göra den gången. Vem hade kunnat tro det?


Jag började med att kratta bort en hel del död mossa för oavsett att experterna säger att man inte skall riva i det så var det i alla fall 150 liter mossa och död växtmateria som forslades undan. Efter det spred jag ut gräsfrön över hela mattan och så var det på med toppdress (en sandblandad torvjord med en hel del näring i).


Och sen skall de där 150 liter jord arbetas ned i gräsmattan men eftersom det inte var så mycket gräsmatta kvar efter morgonens arbete såg det ganska trist ut efter mina ansträngningar.


Nu råkar det vara så att jag har idétorka för bloggen och att nysådden inte riktigt kommit hela vägen så det kommer ett uppföljande inlägg om någon vecka eller två för att visa på resultatet.

Det jag kan säga är att den del av gräsmattan som inte var så påverkad av mossa och därför inte blev så hårt åtgången. Den producerar vansinnigt mycket gräs.

Experterna hävdar att man behöver klippa gräsmattan 2-3 ggr per vecka men under sensommaren förra året klippte jag kanske en gång i veckan eller kanske en gång varannan vecka och jag fyllde inte uppsamlaren på en klippning.

Nu klipper jag minst var fjärde dag och då bara ungefär halva gräsmattan men efter en klippning måste jag tömma behållaren (det gjorde jag förra säsongen också men nu måste jag för den är full). Det betyder i min värld att det växer på ganska bra.

För någon dag sedan regnade det också ganska rejält så jag hoppas att vi ganska snart kommer se en rejäl tillväxt på den nysådda delen av mattan.

Fortsättning följer...


2 kommentarer:

  1. Samla aldrig upp gräsklipp ,det är gödning och innehåller mkt kväve,gödsla,gödsla och gärna hönsgödsel då får man en mörkgrön tät gräsmatta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag inte samlar upp gräsklippet så kommer jag kväva gräset eftersom det blir så mycket. Det vore oerhört kontraproduktivt. Då väljer jag istället att tillföra näring när det behövs.

      Radera