onsdag 18 maj 2022

Hur känns det nu när börsen gått dåligt?

Jag fick nyss en fråga av en person som egentligen inte var intresserad av svaret utan mest ville fortsätta kallprata och visste att jag "köper aktier".

Frågan var 

- Hur känns det nu när börsen går dåligt?

Jag svarade någonting om att det är nu det är bästa läget att investera så länge man är långsiktig och så gick vi vidare i samtalet till saker som intresserade samtalspartnern mer.

Men jag känner att jag vill prata av mig lite...


Jag har ju hunnit vara med ett gäng gånger nu i den berg- och dalbanan som kallas börsen. Det har varit IT-bubbla, 11e september, finanskris, eurokris, fiscal cliff, coronapandemi och Rysslands invasion av Ukraina. Jag var inte investerad själv på åttio och nittiotalen med mer än småpengar men jag minns kriserna och paniken.

Ju längre jag kommer desto större summor rör det sig om och nu för tiden måste jag ignorera summorna och välja att se procenten istället annars tror jag inte att jag skulle kunna sova.

Men jag har lärt mig mycket genom åren. Jag har lärt mig hur jag reagerar och jag har lärt mig att hantera en hel del av mina reaktioner och känslor. 

Jag har också lärt mig att bygga en väldiversifierad portfölj som gungar lite mindre än smalare portföljer och jag har lärt mig att det mesta går upp igen efter en rejäl nedgång och att månadssparande är väldigt fördelaktigt i längden.

Allt detta innebär att jag mår ganska bra just nu. Jag har fyllt på regelbundet både i fonder och i aktier jag gillar. 

Klart att jag också tappat pengar i nedgången. Mycket pengar men "bara" 12-15 % och det är rejält bättre än breda börsindex.

Men med denna nedgång finns det en hel del enskilda bolag som gått ned betydligt mer och då passar jag på. 

Jag sover gott med vetskapen om att det mest sannolika är att de aktier jag köper idag kommer vara värda mycket mer när det är dags för herr och fru AvL att gå i pension.

Investera regelbundet, investera långsiktigt och investera väldiversifierat så kommer du bli rik långsamt och sova gott på vägen.


2 kommentarer:

  1. Ja vid nedgångar är stabila bolag billigare. Vi ligger på plus för detta året märkligt nog, jag har dålig koll på vad det är som har rasat så mycket, det är väl främst teknik? Annat var det våren 2020, då var det REA på precis allting. Givetvis var man fullinvesterad då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förlåt för det sena svaret. Att ligga på plus i år kan inte vara vanligt :-) Jag tycker det mesta har fallit. Inverstor är ju ned 25 % så jag tankar för fullt.

      Radera