onsdag 23 februari 2022

Tankat fonder och investmentbolag

Inlägget innehåller reklam från Avanza

Det har väl inte undgått någon att början av börsåret varit svagare än slutet av förra året?

Vi fick vår första korrektion för året (när börsen går ned 10 % eller mer) efter bara några veckor och jag vet inte på vilket ben jag skall stå.

Dels är jag glad för att jag inte hunnit in med alla pengar ännu så att jag har en rejäl kassa att handla för. Dels är det ju mysigt att kunna handla billigare idag än det var igår. Men jag är också lite bitter över att jag inte hunnit in ännu för det betyder att jag inte har en lika solklar bild av vad jag vill köpa när det svänger.


Eftersom jag inte längre sitter med en portfölj på närmare hundra innehav har jag inte hundra olika bolag jag följer ganska nära. Jag har inte alla dessa börskurser och bolagens nyheter tillgängliga lika lätt vilket gör att jag inte trycker på köpknappen i det där lilla, välskötta teknikbolaget som fullkomligt slaktats för att någon i USA sagt att de kanske tänker höja räntan med 0,25 % om några månader.

I situationer då börsen är lite för irrationell för mig. När jag inte hänger med. Då har jag en mycket enkel strategi. Blunda och köp.

Det är i de här situationerna jag köper de investmentbolag med högst rabatt (utav de jag följer) och det är då jag köper breda index.

Det betyder att jag har tankat på mig en ganska hygglig position i Lundbergs* och i Investor*. För all del har jag bara en tredjedel av de aktier jag tidigare ägde i Investor men just nu är det 4 ggr större än något annat enskilt innehav bortsett från just Lundbergs.

Jag köper också fonder. Den stora bulken av vårt sparande sitter i breda, billiga indexfonder och när det svänger är jag inte sen att fylla på.

Det kommer inte leda till att jag får den bästa kursutvecklingen men jag går inte heller på alla de minor jag hade kunnat gå på om jag valde enskilda aktier.

Det breda indexet globalt har varit ned något tiotal procent och likadant gäller för det svenska indexet. Detta samtidigt som vissa bolag gått ned både 30 %, 40 % och 50 %. Men oavsett känner jag mig ganska trygg i min övertygelse om att det jag köper idag kommer vara mer värt om 30 år.

Hur agerar du när det blåser lite på börshavet?


Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.

6 kommentarer:

 1. Gör inget speciellt faktiskt. Vår portfölj ligger fortfarande runt nollan för året, så några större nedgångar har det inte varit att tala om. Har ökat lite i Xact Högutdelande, samt en skvätt Cibus och SBB D, men annars bygger vi kassa...

  SvaraRadera
 2. Jag brukar öka i befintliga innehav och gärna etf:er när det gungar för lite väl mycket på börsen.

  SvaraRadera
 3. Hej AVL!
  Här händer det inte så mycket. Jag fortsätter att handla när lönen kommer. Hade ifs någon tusenlapp liggandes på mitt ISK som har fått jobba men jag köpte såklart för tidigt.
  Vad gör det om 10? Blir bra i längden :)

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog. Att vara långsiktig är det enklaste sättet att få vettiga resultat.

   Radera