onsdag 2 februari 2022

Nyårslöften

Under perioden 2015-2020 satte jag upp mål för mig själv här på bloggen. Det handlade om sparkvot, träning och aktiviteter på olika nivåer.

2020 blev ett fullständigt kaos och 2021 har varit helt omöjligt att förutspå även det så inga mål gick att hålla och/eller följa upp. Det är inte heller absolut nödvändigt att sätta stora, grandiosa mål för relativt mundana situationer.

Dock har jag noterat att det finns värde i att sätta mål på vissa plan. Ett av dem är för mig träning. Problemet har länge varit att sätta realistiska mål som går att följa upp på rimliga tidsintervall kortare än ett år.


När det kommer till ekonomi är det relativt ganska egalt för oss att sätta upp mål. För att den långsiktiga planen skall gå i lås behövs att vi sparar straxt under 10 % av vår nettoinkomst och det gör vi trots flytt, sjukdomar, barn, nya möbler och allt annat som har förändrat vår ekonomiska situation.

Att sätta livsstilsmål har också varit svårt eftersom vi har drömt om att göra mer saker ihop som familj eller med vänner men det har kommit saker i vägen... Som en pandemi.

Med det sagt

Med detta sagt kan jag konstatera att de två senaste åren har inneburit fantastiska saker på många plan. Vi bor bra, vi har två underbara döttrar, vi har trevliga arbeten och börsen har försett oss med fantastiska möjligheter.

Hälsan är väl det område där vi varit sämst på att hålla uppe farten men det finns också områden så som sociala engagemang som har fått stryka på foten.

Därför skulle jag vilja berätta om några "Nyårslöften" jag ställt upp för mig själv i år.

Jag tror nu inte på nyårslöften som koncept men att försöka skapa en bättre version av sig själv är ju inte dumt.

Nr 1 Fysisk hälsa: Jag vill höja min genomsnittliga dagliga stegräkning från alldeles för få (ca 6000 under 2021) till 9000/dag under 2022.

Varför 9000 steg och inte 10 000 steg vilket är det rekommenderade?

Jo dels för att jag med 9000 steg per dag kommer att promenera en sträcka motsvarande härifrån och till Rom. Dels för att jag kommer utgå från de registrerade stegen som min telefon säger att jag gått och den räknar inte med eventuella träningspass på gymmet m.m. varför jag bedömer att jag sannolikt kommer ha en livsstil som minst innebär 10 000 steg/dag givet att jag promenerar 9000 av dem.

9000 steg/dag innebär ca 270 000 steg per månad och 63 000 steg per vecka. Det går ganska fort att mäta, stämma av och justera varför jag tror att detta kan vara ett ganska bra mål att ha.

Nr 2 Mental hälsa: Det är dags att börja ta hand om min mentala hälsa. De här två åren av konstant hemarbete och instängdhet i kombination med ganska avsevärt högre stressnivåer både på jobbet och i hemmet börjar slita ganska ordentligt.

Givetvis kan jag gå till en läkare och be om hjälp och det kanske jag får göra det också men innan dess finns det gott om saker jag kan göra själv.

Dels skall jag avsätta tid för mig själv. Det är min direkta ambition att ge mig själv mycket tid men man måste vara realistisk och sätta realistiska mål. Därför är det min ambition att utföra någon form av kroppsskanning, meditation, yoga eller liknande mindfulnessövning minst 3 ggr i veckan och minst 15 minuter per gång.

Jag skall också träna 1 gång i veckan och då minst 30 minuter per gång. Tillsammans blir detta bara en timme och en kvart av egen tid men ibland känns det omöjligt. Det kommer dessutom krävas minst två timmar eftersom jag måste byta om och duscha om jag skall träna men det skall säkert gå.

Nr 3 Sociala mål: Sist men inte minst skall jag se till att spendera tid med familjen. Nu råkar det för all del inte vara någon brist på tid med familjen när alla är sjuka dagarna i ända men det är inte kvalitetstid.

Det jag saknar är de där värdefulla minuter där herr och fru AvL får lov att prata med varandra utan att bli störda av barn. Vi behöver också hitta fler aktiviteter som familjen kan göra där alla deltagare kan ha behållning av aktiviteten och inte bara de små.

Därför sätter jag som mål för 2022 att kunna genomföra minst 1 "familjekonferens" (ett glas vin, en bit mat, sovande barn, kanske lite musik och ett vuxet samtal om drömmar och förhoppningar).

Vi skall också grilla korv eller någonting annat gemensamt i familjen, minst en gång per kvartal.

Summering

Det borde vara enkla mål men någonstans måste man börja och efter de här två åren av kaos är jag inte säker på var vår lägstanivå är någonstans.

Om du råkar ha tips på familjeaktiviteter där både vuxna och barn kan ha kul samtidigt får du gärna dela med dig. Samma sak om du råkar ha tips på mental träning, mindfulness, avslappning eller liknande aktiviteter (eller någonting helt annat) för att minska stress och öka det inre välbefinnandet så du också gärna dela med dig.


Nu ser vi fram mot ett 2022 fullt av glädje, lycka och välmående.


10 kommentarer:

 1. Vi som familj brukar bowla, spela biljard eller bordtennis som familjeaktiviteter. Den mentala hälsan får sig ett lyft tycker jag när jag är på mina löprundor. Tankarna får tid att bearbeta saker och händelser utan att bli distraherade av annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategy

   Det låter skitkul. Hur gamla är dina barn? Jag tror det är ett tag kvar men jag ser fram mot den typen av aktiviteter med barnen.

   Träning är toppen för att få egen tid att bearbeta. Jag borde skaffa en vettig cykel för landsväg. Springa klarar jag inte längre för knäna är trasiga men jag spinnar en hel del men naturupplevelsen saknas i spinningsalen :-)

   Radera
  2. Nu är barnen 15 och 17 år gamla men bowling kan man göra väldigt tidigt om man går till exempelvis Star Bowling Stigbergstorget. Då får minstingarna en rutschkana för klotet och spärrar för rännan.

   Radera
  3. Visst tusan. Det hade jag glömt. Jag måste ta med dottern till bowlinghallen till våren när pandemin lugnar ned sig lite. Det kunde ju vara riktigt kul att se. Hon är ju fem :-)

   Radera
 2. Bio funkar från tidig ålder och det finns en hel del barnfilmer som är sevärda även som vuxen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så rätt. Jag längtar så mycket efter att gå på bio med Joy. Vi har inte riktigt känt att det varit en rimlig aktivitet under pandemin men snart får nog även jag inse att vi måste återgå till att leva ett normalt liv.

   Radera
 3. Man ska inte förringa musikutövandets och lyssnandets effekt på den mentala hälsan.
  Hade jag INTE prioriterat bort musiken då jag hade det som mest stressigt hade jag nog kommit ut ur det i betydligt bättre skick än jag gjorde.

  Det var, för övrigt, väldigt länge sen jag gick på en whiskey proving i gbg sist :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit alldeles för stressad de senaste åren. Jag har inte orkat arrangera en provning. Men det behöver ju inte betyda att man inte skulle kunna bjuda hit dig på en privat liten whiskydrickarövning :-)

   Radera
  2. Det vore trevligt. Jag kan ta med mig lite Rom och mjöd för att bjuda tillbaka. :-)

   Radera
  3. Åh :-) Vi får höras (i mer lättkommunicerade kanaler). Hojta gärna till när du planerar att komma mot västkusten. Vi har flyttat så det kan vara smidigt att komma hit på vägen till eller från :-)

   Radera