lördag 12 februari 2022

Saffranskryddad fisksoppa

Jag försöker smyga in så mycket animaliska proteiner jag bara kan i min familjs vegetariska diet och eftersom hela familjen verkar överens om att fick och skaldjur fortfarande är okej har jag gått lös fullständigt.

Det är en märkbar skillnad på utbud och pris bara några mil inåt landet på färsk fisk och skaldjur men ibland hittar man klipp och fryst fisk är samma överallt.


Saffranskryddad fisksoppa

Länken ovan går till ett recept jag brukar använda ibland. Det brukar sammanfalla med räkdagen.

Räkdagen är ett koncept den äldsta dottern myntat som går ut på att det ofta är bra pris på räkor på fredagar så det är inte helt ovanligt att jag tar med mig ett kilo hem på fredag eftermiddag, skalar det och så äter vi räkmackor till middag den dagen.

Då har man massor av skal kvar och oftast även en näve skalade räkor också. Skalen blir en mycket trevlig skaldjursfond vilken blir basen i soppan. Receptet säger bara att man skall ha 2,5 dl fond (vatten + buljong) men jag brukar hälla i allt och ta i lite mindre vin istället eftersom jag har vin i fonden.

Sen brukar jag sällan ha purjolök hemma men det går alldeles utmärkt med vanlig gul lök och eftersom jag vill ha en lite matigare soppa brukar jag tärna en tre-fyra potatisar och slänga i också.

Det blir en fantastisk soppa och det är nu inte det billigaste man kan tänka sig att göra men ibland kan man unna sig och det är ett bra sätt att göra av med fiskspillbitar och överblivna räkor och grönsaksskalkar.


1 kommentar:

  1. Min enda fråga är varför det inte är elakt mot fiskarna, att döda dem?
    Eller har de inte kommit till det kapitlet än på dagis bara :)

    SvaraRadera