onsdag 31 mars 2021

Månadsavstämning mars

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Vi hade den största releasen jag varit ansvarig för nu precis innan påsk så det har varit en del jobb i mars och den kommande veckan kommer nog också vara lite hektisk. Det här blir den andra påsken i rad med beordrad övertid men skillnaden den här gången är att jag inte får betalt för övertiden... Kul.

Men det har ändå varit en sjukt spännande första period som chef. Jag tycker det har gått skapligt och ingen har sagt någonting annat så jag kommer utgå från att det går bra.

Det är också himla skönt att det börjar bli ljusare och varmare. Andra helgen i mars gick jag långa promenader i t-shirt och nu går solen upp en bra bit innan jag gör det vilket är fantastiskt. Det gör att jag orkar med årets mest hektiska månad när både min redovisningsbyrå och jobbet har mycket att göra.


Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Den här månaden har jag mest småduttat i befintliga innehav förutom att jag köpte några kapitalandelsbevis i Esteas nya fond Estea omsorgsfastigheter. Det är en investering i någonting som påminner om ett litet fastighetsbolag inriktad på samhällsfastigheter. Investeringen har kvartalsvisa ränteutbetalningar på 4 % och man tar del av en vinst vid fondens avveckling. Jag tycker att detta är ett intressant alternativ även om det är en ganska dyr fond om man bara ser till det men den här typen av investeringar brukar inte korrelera med resten av börsen och historiskt har de skött sig väl. Tyvärr kräver det att man har minst 10 000 kr för det är priset på varje bevis men det är ändå mer lättillgängligt än de flesta andra obligationer vilka brukar kosta en miljon styck. Jag köpte mina på lånade pengar den 19 februari på 98,5% och den här månaden såg jag till att nolla ut det lånet.

Portföljutveckling

Det egenhopsnickrade AVL-indexet avslutade månaden på +4,40 % (+0,93 %). YTD ger detta ett resultat för indexet på +7,98 % (+3,37 %). 

Portföljen avslutade månaden på +5,93 % (+0,79 %) vilket ger att året ligger på +9,07 % (2,96 %).

Både mitt jämförelseindex och portföljen släpar mot OMXS30 som har haft en magnifik tjurrusning som start på 2021 men jag klagar verkligen inte på någonting som får anses vara en acceptabel årsavkastning levererad på bara tre månader. Jag är dessutom extremt nöjd över att åter igen vara tillbaka i linje med mitt index. Jag tror aldrig jag kommer kunna ta bort alla effekter av att portföljen släpar mot index även om jag lärt mig att inte låta mina investeringsbeslut påverkas av det.

Sparande

En skaplig inkomst utan några större extravaganser även om ett av mina favoritdestillerier släppte två nyheter. Flaskor jag ville testa men det var förhållandevis billiga flaskor så sparkvoten påverkades bara marginellt.

Den här månaden sparade jag 73,61 % (75,38 %) och tar man bort utdelningarna blir det 69 % i sparkvot. Jag vet inte vad jag skall säga längre. Antingen har det gjort så mycket att få en högre lön eller så shoppar vi väldigt mycket mindre. Jag tror på det tidigare så det kanske är dags att analysera vår utgiftsnivå igen.

På helårsbasis ligger sparkvoten på 75,98 % (77,21 %). Jag hade hoppats på att jag skulle kunna sänka min sparkvot till runt 40 % men det verkar inte särdeles lovande även om sparkvoten sjunker med 2 % per månad.

Utdelning

Mars brukar vara månaden då det börjar dra igång men det är så himla många bolag som dels är försiktiga och dels delar upp sin utdelning så även om det är en okej start på utdelningssäsongen är det långt ifrån portföljens glansdagar.

Utdelningarna täckte 11,65 % (10,44 %) av en genomsnittsmånads kostnader. 

Portföljen har täckt totalt 3,83 % (2,86 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 30 % och det kan funka om bankerna får lov att leverera i höst och lönen kommer in som den skall. 

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.Bild: AvL

Jag mottog 11,73 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2020. 

Livskvalitet

Vi har lyckats fira en väninnas födelsedag på coronasäkert sätt och tittat på mellofinal. Våren är i antågande med långa promenader i solskenet som följd och jag vittrar frihet runt hörnet så stämningen är ganska god.

Den här månaden firade jag ett år hemma vilket är begränsat underhållande men jag hyser stor förhoppning om att den här skiten snart är över.

Hälsa

En av mina arbetskamrater frågade om jag gått ner mycket i vikt och jag svarade med att hon inte såg hela mig. Det må vara så att ansiktet ser smalare ut men efter ett år hemma med god tillgång på choklad börjar det bli svårt att se fötterna. Men jag är lika glad för det för jag har inte särdeles ont i kroppen och det är alltid något.

Med ett lyft humör följer förhoppningsvis också lite motivation att engagera mig lite mer i min hälsa men glädjande nog kan jag nämna att jag gör framsteg i min flexibilitet. Det är fortfarande typ en meter kvar till marken när jag försöker gå ned i split men det är några centimeter närmare än i januari när jag började stretcha. Framsteg är framsteg.

Summering

2021 har börjat ganska hyggligt men det finns potential för mycket skoj i sommar. Det ser vi fram mot.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan omräknat för innevarande års kostnadsnivå.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

2 kommentarer:

 1. Om ni inte aktivt avstår från att köpa något ni villhöver, vad är då syftet med att sänka sparkvoten ända ner till 40%?

  Visst, om du nu absolut känner att du *måste* konsumera mera kan du sätta in de där extra trettinågra procenten på ett tillfälligt konto och bränna på en resa (när man får resa igen, då) eller en Macallan Anecdotes of the Ages collection eller något annat roligt, men annars ser jag inte riktigt vitsen...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Oerjan

   Njaä det finns så klart inget självändamål i det. Jag minns inte när det var men någon gång förra året skrev jag om önskemålet att lägga på en del extra upplevelser på utgiftskontot.

   Både jag och fru AvL har väl känt att det har varit lite tråkigt och att vi inte riktigt haft möjlighet att umgås själva sedan Joy kom. Mycket för att vi inte har några naturliga barnvakter. En önskan var då att lägga en ganska ansenlig del av vår budget på ganska dyra, professionella barnvakter i kombination med extremt svindyra upplevelser som lyxkrogar, spa och hotell m.m. bara för att få någon enstaka eftermiddag eller kväll för oss själva men sedan kom pandemin så det har inte riktigt varit aktuellt ännu.

   Men det är i alla fall bakgrunden. Kanske skall ta och skriva ett inlägg om det :-)

   Radera