onsdag 24 mars 2021

Nettokassa för första gången på fyra år

På våren 2017 flyttade vi in i vårt nuvarande boende efter att ha vunnit en budgivning hösten 2016. Jisses vad längesedan det börjar bli och tänk att jag skrivit sedan dess.

Resultatet av flytten var ett rejält tilltaget bostadslån och mer eller mindre en nollställning av vårt sparande för att ha råd med lägenheten.

Sedan dess har inkomsterna utvecklats fördelaktigt och utgifterna har kunnat hållas i ganska rimliga tyglar även om vi köpte en nästan ny bil samma vår och fick vår dotter.

Jag satt häromdagen och uppdaterade mitt excelark där jag förvarar alla mina fina siffror relaterade till familjens ekonomi och konstaterade med ett litet glädjeskutt att vi rent teoretiskt skulle kunna hävda att vi är tillbaka på nollan igen.


Tack vare ett vansinnigt sparande och en mycket god börs skulle vi kunna hävda att vi har lika stora tillgångar som skulder.

Eller ja... Det är inte helt sant eftersom jag då inte tar med CSN och inte heller räknar in den portföljbelåning jag har (även om den är ganska försiktig) men om jag bara räknar det kraftigt amorterade bostadslån vi tog för fyra år sedan så är det typ jämnt skägg nu och det är ju kul i alla fall :-)

Eftersom vi misslyckats så radikalt i vår strävan mot livsstilsinflation tror jag att det börjar bli dags att ta ett aktivt tag om situationen och skaffa oss lite mer Svenssonaktiga levnadsvanor annars kommer Jante att springa ifatt oss snart och lägga krokben för oss.

Det här är inte världens största nyhet eftersom det finns mängder av förbehåll och väldigt få siffror men jag tyckte det var kul i alla fall och jag tar varje tillfälle att fira.

Min mor brukar säga att man skall ta ut segern i förskott för det värsta som kan hända är att man bara får vara glad en gång men med lite tur får man vara lycklig två gånger på samma händelse.

2 kommentarer:

  1. Räknar du med lägenheten bland tillgångarna, eller tittar du bara på de mer lättomsatta sorterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet om att det finns ett värde i lägenheten men jag räknar inte det värdet när jag räknar på den portfölj som skall förse oss med löpande inkomster framöver. Jag tar inte heller med det i någon redogörelse över mina tillgångar

      Radera