torsdag 18 mars 2021

Informationsöverflöd

Jag satte mig ned och försökte analysera ungefär hur mycket tid jag spenderar på att konsumera ljudböcker och poddar i ett försök att få reda på vad jag faktiskt pysslar med på dagarna.

Jag konstaterar att jag jobbar 8-12 h per dag och lagar mat åt familjen, tvättar, städar, försöker umgås lite och hålla mig ajour med vad som händer i omvärlden och läsa lite facklitteratur förutom att skriva här på bloggen och driva ett par bolag.

Av någon märklig anledning tycker jag inte riktigt att jag hinner med det jag vill få gjort på en dag och då är det väl bara att försöka lista ut vad saker och ting kostar i form av tidsåtgång.

När det kommer till just ljudmedia är det ganska enkelt att ta reda på så det gjorde jag och det var aningen skrämmande att se hur oerhört mycket material jag konsumerar.


Jag mätte mellan förste oktober till siste januari för det ger ett ganska normalt tertial där jag jobbat aningen mer än jag borde men i gengäld har det varit ganska okej i företagen så tidfördelningen borde vara ungefär normal. Det fanns några extra lediga dagar runt jul och nyår men de flesta tertialen har någonting sådant så jag vidhåller att det är en normal period.

På de fyra månaderna mellan oktober till januari konsumerade jag 27 st faktarelaterade ljudböcker utöver det tiotal poddar jag följer regelbundet. Detta kan efter lite räknande brytas ned till ett genomsnitt av 2h 20 minuter material per dag. Böckerna var mellan ett par timmar långa upp till trettiotimmars tegelstenar och poddarna är mellan 20-60 minuter även om det händer att jag tuggar i mig poddavsnitt på upp mot ett par timmar.

Detta är givetvis exklusive allt bildmaterial och allt skrivet material jag tar del av på en dag.

När jag inser att jag konsumerar nästan två och en halv timme ljudmedia varje dag blir jag aningen orolig eftersom jag rimligtvis inte har två och en halv timme ledigt om dagen. Anledningen till att jag klarar av denna typ av konsumtion är för att jag lyssnar på det mesta i mellan 1,5-2,3gg normal hastighet.

Det är inte helt sunt.

Jag har diskuterat det här med fru AvL ganska många gånger men jag har aldrig riktigt sett problemet. Förrän nu.

Jag tar sannolikt del av ungefär fyra timmar media om dagen utöver att arbeta ca 10 h, sova 8 h, göra hushållssysslor 1,5 h, äta 1,5 h, träna 0,5-1 h, umgås med familjen 2-3 h, blogga och företag 1-2 h och lite diverse på någon timme. Om inte jag räknar fel betyder det att mitt dygn innehåller ca 27 h men eftersom det inte är möjligt gör jag fel saker.

Antingen försöker jag göra flera saker samtidigt vilket rimligtvis betyder att jag gör flera saker dåligt eller så gör jag varje sak var och en för sig men i ett tempo som innebär att jag mår dåligt och sakerna sannolikt blir dåligt gjorda.

Så... Dags att rationalisera.

Det är oerhört mycket enklare sagt än gjort men som ett led i att komma undan överarbetning och stress börjar det bli dags att ta tag i det här så jag tänker att det kanske är dags att börja njuta av den media jag vill ta del av i normal hastighet och kanske istället konsumera lite mindre av den varan.

Det finns mer att göra i listan ovan men jag börjar där och ser hur detta spelar ut.

Hur många timmar innehåller ditt dygn?


6 kommentarer:

 1. Mycket klokt. Jag har gjort samma resa och fått skära ner. Man måste också få tid för sina egna tankar och då behövs tystnad och att man tar bort intryck.

  Skrev själv ett inlägg som jag nu inser att jag kanske ska skriva om något. "Infobesity". https://www.iblandgormanratt.se/2020/10/infobesity.html Även bra saker som böcker och poddar kan ta för mycket plats och inte bara nyheter och sociala medier som man ofta tänker på först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en jädra balansgång. Jag har landat här flera ggr men det är alltid någonting nytt jag gör för mycket av :-)

   Radera
  2. Samma här. Man kapar något och öser på med annat. En evig balansgång...

   Radera
 2. Oj vad mycket du hinner med. Själv har jag inte läst en bok på 5 år, sen dottern föddes. Vill kunna sitta nån timme eller så ostört och lösa, men det finns ingen möjlighet till. Kanske lite då coh då men jag vill kunna styra det själv. Min dag går väl åt ca 9 timmar till jobb och restid, sen 1,5 timme åt att greja med mat, sen 1,5 timme sysslor av olika slag, fixa nåt, greja nåt där hemma, sen kanske 1 timme åt dottern, prata, leka. Sen är det läggdags, kanske 30 minuter med sagoläsning. Sen därefter kanske 1-2 timmar tid med frugan, fast nu är vi båda jättetrötta. Sova 7-8 timmar ca. Sen blir det ju lite dödtid här och där, toabesök, prata i telefon med nån, kolla börsen, gå ut med soporna osv.

  Själv känner jag att jag aldrig får tid med mig själv. Jag är en person med ett ganska stort behov av egen tid där jag kan stänga av allt coh bara vara med mig själv, detta blir det mindre och mindre av tycker jag, och det märks på att hjärntröttheten har ökat ganska rejält de senaste åren jämfört med när man inte hade barn eller när jag bodde själv. Då kunde jag ge järnet på jobbet, men sen när jag kom hem vid 17 hade jag 5 timmar helt för mig själv i tystheten, och då tränade jag mycket mer också. Nu blir det inte av att man åker iväg till simhallen eller gymmet när det alltid finns att göra här hemma på kvällen, det känns lite taskigt mot familjen också, när man inte har träffats på hela dagen och sen bara hem, äta, diska och sen försvinna iväg 2 timmar igen. Sen komma hem lagom när dottern ska lägga sej. Nja. Det hade nog inte funkat hos oss, eller är det jag som är för snäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behovet av egentid i kombination med att känna att man inte räcker till känns igen tyvärr. De jag pratar med brukar säga att det blir bättre när barnen blir större. Då kommer de inte ha tid för oss utan vill hänga med sina kompisar all tid som inte är läxor eller aktiviteter.

   För min del gör jag ganska mycket samtidigt. Jag har nästan alltid ett ljudmedia i öronen när jag lagar mat, städar och tvättar. Och så försöker jag ta en lite längre promenad varje dag och då lyssnar jag också så det är inte att dagarna är längre, det är bara det att jag missköter mig själv... Men det är farligt för precis som du noterat blir jag också tröttare och tröttare på kvällarna.

   Du får vara försiktig med dig.

   Radera
  2. @Snålgrisen, du kanske kan dra iväg och träna ett par dagar i veckan? 1 dag mitt i veckan och en gång under helgen? :-) "Onsdag är pappas sena dag, då tränar han" och lör/sön när det passar!

   Gör du 20 matlådor på söndagen kanske du inte behöver lägga 1,5h på att greja med mat varje dag heller!

   /Arbetsplanen

   Radera