onsdag 10 mars 2021

Firar ett år hemma med druvjuice från Florens

Jag har äntligen kommit ur den svacka jag hade under vintern när allt bara var trist. Det var en hel samling år sedan jag led av mörkret som jag gjort den här säsongen och det har genuint varit svårt att tackla.

När jag var yngre gled jag in i kliniska depressioner vid en handfull gånger, flera av episoderna eskalerade av senhöstens mörker och tristess men det var som sagt många år sedan och det var inte ens nära den nivån i år heller men det var en lite extra jobbig säsong.

Jag föreställer mig att det inte hjälps av att jag varit mer eller mindre instängd hemma i ett års tid och att jobbet har gått upp och ned i energinivå som en berg- och dalbana.

Men nu är det på väg att släppa och det är skönt. Dagarna blir ljusare och jag börjar känna att jag kan mitt jobb igen tillsammans med att dottern har lyckats vara på förskolan mer än tre dagar i sträck (ta i trä).

Firande

Idag firar jag 1 år på hemmakontoret. Jag har varit egenföretagare och drivit verksamheten hemifrån så det är kanske inte jätteimponerade att än en gång klarat av att sitta hemma och jobbat i ett år men det är lite annorlunda den här gången för dels har det varit påtvingat och dels har jag inte haft någonstans att arbeta för det som kunde vara kontor har varit barnrum.

Men idag firar jag och eftersom det är lillördag firar jag med en skaplig butelj rödtjut och en hygglig köttbit till middag.

Jag köpte på mig några oxfiléer runt nyår när priserna var nere runt en hundring kilot och även om vi har ätit som kungligheter under första kvartalet finns det fortfarande en liten bit kvar så idag blir det en klassisk nyårsmiddag med oxfilé, potatisgratäng och svampsås (för jag har kvar kantareller i frysen också).

Till det tar jag en flaska från Toscana.


Il Seggio Poggio al Tesoro 2018 är ett mycket bra vin enligt min relativt novisa palett avseende vin. Jag uppskattar Italien som vinland även om jag inte skyr undan från de spanska riojorna heller men det finns väldigt mycket trevligt från gårdarna i den norra halvan av Italien.

Svärföräldrarna var på vinresa i och runt florens för några år sedan och jag börjar bli lite sugen på att göra en liknande resa men jag vet inte riktigt vem jag skulle åka med eftersom jag är ensam i familjen att dricka vin...

Jaja... Idag blir det inte en resa till Florens men en dagdröm kan jag unna mig och en rejäl portion vardagslyx förgyller mitt firande.7 kommentarer:

 1. Bra att du tar ditt ansvar och firar på lill-lördag! Jag hade gärna följt ditt exempel, det finns ju alltid något att fira. Ljuset är på väg tillbaka, det är snart helg, det är lön om sisådär 15 dagar....

  Jag är nog mer inne på den franska vinmarknaden för tillfället. Ett mustigt Bordeaux är aldrig fel! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan

   Jag tar alltid tacksamt emot tips på goda viner. Vin är inte mitt euroområde och Frankrike är jag lite extra svag på så du får jättegärna berika mig med kunskap 😀

   Radera
 2. Läs gärna Château vadå - Det okända fusket med ditt vin, av Mats-Eric Nilsson först. Innan ni börjar prata bra och dåliga viner. Finns ingen bransch som är så genomrutten som vinbranschen numera. Mitt tips efter många nitar inom naturvinssortimentet är spanska Ops. Genuint, rent, mycket prisvärt och väldigt gott till många olika maträtter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av någon anledning blir jag alltid lite motvalls när någon, speciellt anonym, berättar för mig vad jag skall och inte skall göra... Men jag tackar för vintipset...

   Radera
 3. Enligt min kontakt på andra sidan (vinimportör) hälls en del så kallade "finviner" på BIB om leverantörerna gjort felaktiga prognoser. Jag skulle misstänka att detta sker rätt sällan, men med den inställningen har jag börjat uppskatta BIB mer. Kan man applicera Placebo på vinkonsumtion?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju ganska många studier om det mänskliga psyket, bland annat en där man berättade för en grupp vindrickare ett pris på det de hade i glaset och för ett annat gäng ett annat pris. De som drack det "dyrare" vinet tyckte i regel bättre om det :-)

   Föreställningens makt är stor.

   Radera
  2. Men åh, nu fick jag en uppenbarelse!
   Vad skulle hända om man döpte ett vin till Placebo? Vem hade köpt det? Vem hade gillat det? Vem hade inte gillat det? En dyr variant och en billig variant, same shit såklart, men vilket hade fått bäst omdöme?

   Radera