torsdag 24 september 2020

Strumpekonomi revisited

För nästan exakt två och ett halvt år sedan skrev jag ett inlägg som jag döpte till "Strumpekonomi". Eventuellt säger det en del om kvaliteten på mina inlägg eller möjligtvis någonting om de som läser den här bloggen att det inlägget är ett av bloggens mest lästa.

Inlägget gick i korta ut på att lista ut vad det kostar att klä sig med strumpor och jag inkluderade en fråga till er om ni hade åsikter eller insikter i frågan. Jag fick riktigt många svar och kommentarer och det är tydligt att strumpor engagerar och kan kosta nästan vad som helst.

Då hade jag ganska dålig empirisk data varför jag skrev så här

"... hur lång tid skall en strumpa hålla?


Jag har ingen aning. Jag har aldrig studerat det mer ingående men jag skulle gissa mig till att jag förbrukar mellan fem och tio par strumpor per år och då byter jag givetvis strumpor minst en gång per dag. Det skulle innebära att ett par strumpor håller i en, eller max två månad ungefär givet kontinuerlig användning och det är ju inte så mycket."Studieresultaten är här

Eftersom jag inte bara kan släppa en sån sak så köpte jag 5 paket strumpor på den närmaste JYSK-butiken och började använda dem (jag hade redan köpt 5 paket och det var det som gav inspirationen till att skriva och nu när jag behövde nya strumpor blev jag nyfiken och letade upp mitt gamla inlägg så nej, det här är inte en vetenskaplig studie).

Just den här laddningen var relativt undermålig i storleksangivelserna så en handfull strumpor var precis på gränsen till för små så de gick till återvinningen ganska snabbt eftersom de var alldeles för obekväma. Jag har inte hållit koll på hur många det var men jag tänker att det ingår i studien för frågan var ju om det skulle vara värt det att köpa högre kvalitet.

Dessa 25 par strumpor höll mig klädd i 2,5 år jämt vilket ger att et par strumpor höll i lite drygt 36 dagar. Gissningen en till två månader per par var således inte så dålig när allt kommer omkring.

Analys

Beväpnad med denna kunskap konstaterar jag att det kostat mig 60 kr per år med strumpor. Det är inte så farligt. 60 kr är ungefär vad man får ge för ett par strumpor av bara aningen högre kvalitet men med mönster.

Min vana trogen googlade jag runt lite nu när jag behövde nya strumpor och konstaterade ganska snabbt att JYSK har lite rea (de hade i alla fall det i helgen när jag skrev det här inlägget). 

Och med "lite" rea menar jag 70 % så i helgen åkte jag och fyllde en pappkasse med strumpor. 10 kr/5 pack Bertel sportsocka. Det betyder 2 kr/par.

Att jaga en besparing på 40 kr/år kan verka fånigt och det är självklart inte det som är motivet. Jag ville köpa de billigaste strumporna jag kunde hitta av en kvalitet som är acceptabel. I hänseendet kvalitet som är acceptabel få man vara väldigt frikostig med vad man anser är acceptabelt om man köper de här sockarna för det är tydligt att de är av låg kvalitet men jag skulle ändå vilja hävda att det är svårt att se eller känna det jämfört med andra svarta tubsockar.


Sen tycker jag inte man skall fnysa åt någon form av besparing. Om man sparar de där 3 kronorna i månaden under ett arbetsliv till den genomsnittliga nominella avkastningen börsen gett under min livstid så kan man ha 50 000 kr extra till pensionen och det är inte så illa pinkat för "bara" 3 kr i månaden.

Oavsett vilket har jag köpt 50 par och jag har förhoppningen att slippa köpa strumpor igen på fem år och det är nog den största vinsten. Att slippa köpa strumpor på många år. Och att slippa välja vilka strumpor man skall ha på sig.


4 kommentarer:

 1. Men du har fortfarande inte testat en hög kvalite strumpa istället som har längre livslängd som kanske skulle hålla ett halvår till år istället och skulle ge dig en högre besparing över tid :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Jo det har jag men inte med riktigt samma verifierbar undersökningskvalitet så jag kan inte skriva om det :-)

   Med undantag för mina gamla soldatstrumpor från lumpen så äter mina stortår upp strumpor i rasande fart. Mer tätvävda funktionsstrumpor håller helt klart längre men aldrig ens i närheten av tillräckligt för att motivera kostnaden men jag använder sådana just när jag behöver det de gör (stöd, transpirationstransport eller vad det nu kan vara) men till vardags använder jag de här strumporna...

   Radera
 2. Bra med strumpor som är exakt likadana, då behöver man inte ägna så lång tid efter tvättning med att para ihop dem./Hea

  SvaraRadera
 3. Jag har sedan länge sett till att handla kläder få gånger och gärna flera ex av exakt samma sak vid varje tillfälle. Skön känsla att slippa oroa sig för vad man ska ha på sig, och dessutom effektivt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera