lördag 15 augusti 2020

Filbunke... Barndomsminnen

När jag växte upp fanns det släktingar som hade kor och när mor i huset skulle spara mjölken hände det att det blev ostkaka eller bohuslänsk äggost eller några härliga skålar filbunke.

Jag trodde länge att ett av de få sätten att göra en gammal klassisk filbunke var att ta lite gammal filbunke och smeta in kanterna av en skål med den, hälla på lite mjölk och vänta någon dag eller två. Eftersom det sällan finns filbunke i butiken att köpa trodde jag inte att jag skulle äta filbunke mer men ack så fel jag hade.


För den som inte är familjär med konceptet filbunke är det som en blandning mellan seg filmjölk och turkisk yoghurt och passar bra med lite färska bär eller kanske bara lite kanel och socker. Gott till frukost för de som gillar syrad mjölk till frukost.

Nu har jag listat ut att det är ganska enkelt att göra själv så jag tänkte introducera en del olika mjölkrelaterade recept för min familj så att min dotter kanske kan få växa upp med några av de upplevelser jag hade när jag var liten.

Filbunke gör man enkelt genom att värma upp en liter mjölk till 90 grader. Det är precis innan det kokar (mjölken får inte koka så håll koll).

När mjölken svalnat igen rör man i 2 dl filmjölk och sen är det bara att portionera upp mjölkblandningen i 4-8 portionsskålar, täcka med plastfolie och sätta det hela i kylen i ett dygn innan servering.

Om du vill göra en ny sats direkt efter är det bara att ta någon matsked från en av de färdiga bunkarna och smeta in en portionsskål med det. Då slipper man köpa mer filmjölk ifall det är någonting man inte äter. Dock måste man behandla mjölken på samma sätt som tidigare.

Testa vet ja.
4 kommentarer:

 1. Det måste jag prova, tack för tipset. Äggost och kalvdans är rätter jag minns från det förgångna, men filbunke är bara ett ord som för min del förknippas med "lugn" enligt det gamla talesättet. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen blir jag lite drömsk äsch filbunke så talesättet kanske stämmer 😀

   Radera
 2. Låter spännande, får ta o testa filbunke helt klart! Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det. Det är en speciell konsistens men jag gillar den 😀

   Radera