lördag 1 augusti 2020

Månadsavstämning juli

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Jag älskar att ha semester. Eller... Jag älskar att vara ledig rent generellt. Bäst är det så klart att vara ledig när andra människor man känner också är lediga men jag är inte knusslig, jag tar alla ledigheter jag kan få.

Den här semestern har blivit lite annorlunda än tidigare men vi har ändå gjort en hel del av det vi brukar göra på semestern. Det har blivit ett par roadtrips och en handfull dagsutflykter till spännande platser. På det hela taget en bra semester med goda vänner och relativt fint väder. Nu är det mycket snart dags att jobba igen men jag hoppas att hösten blir lugnare än våren varit.


Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Det är ganska galet ändå. Jag har en långsiktig plan för sparande och de senaste åren har vi klarat av att spara betydligt mer än denna plan och om jag kikar på de senaste två månaderna har jag, själv, sparat lika mycket som familjen förväntas spara under 14 månader. Allt tack vare att jag har arbetat oerhört mycket mer än jag egentligen borde.

Portföljen laggar efter index men vi mår ändå bra ekonomiskt och nu har vi dessutom ett nytt ATH i portföljen vilket är lite kul.

Portföljutveckling

Det egenhopsnickrade AVL-indexet avslutade på enorma +5,63 % (+2,21 %). YTD ger detta ett resultat för indexet på totalt -0,55 % (-5,82 %).

För portföljen slutade månaden på +4,06 % (+2,47 %) i juli. Året är nu totalt på -0,74 % (-4,62 %).

Den här rapportsäsongen var ödesmättad innan den startade men när siffrorna väl landade visade det sig ha gått mycket bättre än förväntat och portföljen hostade ur sig en ganska skaplig uppgång till efter en rejält volatil vår. Vilken annan månad som helst hade man varit grymt nöjd med 4 % uppgång men det betyder ju tyvärr att jag laggar index med hela 1,57 % vilket känns lite tungt. Vi får hoppas på att hösten går bättre.

Sparande

Ytterligare en månad med ganska absurda inkomster. Inte lika absurda som förra månaden men det märks på kontot att jag jobbat en del. Semesterlön och semesterutgifter kommer i nästa månad så den här månaden är kostnadsbasen försiktig också vilket gör ganska intressanta saker för besparingarna.

Den här månaden sparade jag 77,48 % (77,18 %) och tar man bort utdelningarna blir det fortfarande ca 60 % i sparkvot. Det är helt galet att hålla den typen av sparkvot. Det är bara möjligt om man tjänar ganska skapligt.

På helårsbasis har jag sparat totalt 59,38 % (54,72 %). Målet i år är min/max 40 % räknat över helåret. Med corona som stör alla aktivitetsplaner och dessutom tvingar upp lönen en del kommer det nog bli svårt att hålla 40 %.

Utdelning

Den här månaden var inget speciellt men det brukar å andra sidan juli aldrig vara.

Utdelningarna täckte 19,11 % (15,02 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det är skönt med en normal månad under detta kaosdrabbade år. En liten ökning jämfört med föregående år men en generellt mycket normal månad på utdelningsfronten.

Portföljen har täckt totalt 14,86 % (13,27 %) av ett genomsnittligt års kostnader. Målet för året är 25 % med den skillnaden jämfört med föregående år att kostnadsbasen är höjd avsevärt. Om inte alla skjutna utdelningar kommer till hösten blir det målet omöjligt att nå men jag håller planen enligt min normalkalkyl och det är nog det jag måste utgå från annars blir jag tokig.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 27 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2019. Trots att många utdelningar pausats eller ställts in går det ändå ganska bra för portföljen och det är trevligt.

Livskvalitet

Mycket livskvalitet har det blivit. Det har blivit en hel del bad och några trevliga utflykter till djurparker och andra lekfulla äventyr. Dessutom har vi passat på att umgås med många av de vänner vi försakat av nödtvång eller tidsbrist under våren och det känns bra.

Vi har rest land och rike runt men ändå strävat efter att följa de rekommendationer som finns. Mycket grill och skogspromenerande har det också blivit så själen har fått sitt den här semestern.

Hälsa

Många kan säkert se semestern som ett tillfälle att verkligen kämpa. Man har tid att träna tre gånger om dagen och stå på någon klippa i soluppgången och yoga men inte jag. Jag ser semestern som en tid för hedonistiskt leverne där alla regler stryks så den här månaden är det själslig hälsa som prioriterats. Den fysiska hälsan får komma i höst.

Summering

På måndag börjar jag jobba igen. I år är det inget jag ser fram mot även om jag har ganska spännande arbetsuppgifter just nu. Det är så oerhört intensivt just nu och väldigt långa arbetsdagar så jag ser mest fram mot den dagen då jag får gå tillbaka till normala arbetsuppgifter igen.

//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan omräknat för innevarande års kostnadsnivå.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar