onsdag 19 augusti 2020

Lära sig köpa smycken till halva priset

Allt man tar sig för kräver att man lär sig någonting och nu har jag spenderat orimligt mycket tid med att lista ut var man kan köpa spännande örhängen eftersom fru AvL insett att guldsmycken också kan vara fina efter en lång period av att favorisera silversmycken.

En av de saker jag lärt mig är att alla guldsmeder m.fl. prissätter smycken baserat på vikten på metallen och vikten på eventuella stenar men de olika smyckesbutiker som finns vilka fokuserar på nya smycken exv Guldfynd prissätter sina varor utifrån att det finns ett "mode" i smyckena och att majoriteten av kunder vänder sig till den här typen av guldsmeder för sina inköp.

Det innebär att ursprungligt guldpris hos de större kedjorna tenderar att ligga runt 1100-1500 kr/gram 18K och ibland rear de ut varor till 20-50 % av ordinarie pris.


Inga konstigheter med det egentligen. Det är väl så marknaden fungerar.

Bredvid dessa större kedjor och finare specialistsmeder finns det lite mindre guldsmeder vilka har en blandning mellan ordinarie sortiment, begagnade smycken och specialhantverk vilket är specifikt för just den smeden. Hos dessa handlare kan man egentligen aldrig veta om det är nytt eller begagnat man får och vad spelar det egentligen för roll? De ser ju till att prylarna är i nyskick och resultatet är att priserna ofta är lite lägre är de är på fina gatan.

Ett tredje alternativ som jag tidigare egentligen aldrig övervägt men som uppenbart är en riktigt trevlig resurs för den prismedvetne konsumenten när det handlar om generiska produkter är kronofogdeauktioner, pantbanker och antikhandlare med smyckeskompetens.

Hos dessa aktörer prissätts varorna utifrån ett antikvärde eller, vilket oftare är fallet, efter ett guldpris som relativt nära motsvarar marknadsvärdet på guld +/- 10-50%. Det betyder att man hos en pantbank kan köpa 18K guldsmycken till ett guldpris på mellan 400-550 kr/g och vid auktioner kan man komma undan ännu billigare.

Den sannolika huvudsakliga anledningen till denna prissättning är att kundkretsen torde vara mycket mindre för dessa smycken än för nya och att det finns en helt annan tidsram att ta hänsyn till. Jag föreställer mig att Guldfynd och gänget kan ligga på sitt lager ett tag medan kronofogden säljer prylarna så fort som möjligt.

Det finns sannolikt fler sätt att köpa guldsmycken men jag kommer inte köpa guldsmycken via blocket från privatpersoner och jag kommer inte beställa från en obskyr kinesisk sida heller och eftersom det var ganska länge sedan jag var ute och reste har jag inte den typen av relation till smyckesinförskaffande heller.

Med denna nyvunna kunskap har jag valt att köpa en del födelsedagspresenter och julklappar under de senaste månaderna och det kan mycket väl tänkas bli fler inköp i närtid.

Jag tycker att det är trevligt när jag hittar en vara till ett pris som jag känner är billigt och om det dessutom är av en hög kvalitet som är oskiljbar från andra leverantörer känns det som en liten lottovinst.

Har du egna erfarenheter av smyckesinköp?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar