lördag 2 februari 2019

Månadsavstämning januari

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Woop Woop!!

2019 har börjat riktigt bra. Ja jag började året med en vecka på flytande föda för att magen totalhavererade på natten till nyårsafton men det gjorde ju att jag kom ned under 100 kg redan första veckan på 2019...

Ja dottern har varit sjuk två veckor i januari men eftersom jag har ett vettigt jobb och hustrun varit ledig har det varit resonabelt bekvämt trots mindre sömn än vi behöver.

Nej vi har inte hunnit göra särdeles mycket utöver vardagen men vad gör väl det. Helt plötsligt har jag ett ganska bekvämt jobb med trevliga arbetskamrater. Jag får en vettig lön, jag sover relativt väl, min dotter spenderar inte ett antal timmar varje dag med att skrika på mig utan vi har en ganska normal relation och jag har minskat min skärmtid drastiskt vilket ger mig en hel del extra tid till familjen. Bra skit helt enkelt.

Bild: Pixabay.com

Ekonomi

Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig hur jag skall göra med pengarna som gått in i att starta aktiebolag men jag lutar åt att lägga in pengarna i portföljen som en lågavkastande ränteplacering. Aktiekapitalet är ju alltid mitt men "avkastningen" kommer inte räknas som portföljavkastning utan som lön eller annan inkomst men att helt bortse från denna tillgång känns fånigt.

Portföljutveckling

Sista månaden av intensivt sparande för att täcka företagsstarten så det har inte köpts någonting annat än lite fonder och ett par svolderaktier. Men det behövs ju inga köp när börsen har glädjefnatt.

Totalt är det egenhopsnickrade AVL-indexet upp 6,09 % (-3,87 %) under januari. Året startar med en helt galen månad och AvL-index YTD är upp lika mycket 6,09 % (N/A %). Det är helt vansinnigt att börsen svänger som den gör och jag skulle bli väldigt förvånad om det här håller i sig men visst är det roligare när det går upp än när det går ned.

Portföljen har försökt hänga med men det är inte en portfölj byggd för att tokrusa på det här viset. Trots det landade portföljutvecklingen på smått magiska +6,16 % (-2,53 %) i januari. För året är portföljen upp +6,16 (4,65 %) så klart men jag skulle vilja påpeka att med den här starten har vi alltså redan presterat bättre än vi gjorde förra året. Det är inte mycket efter index så jag är sjukt nöjd.

Vi försöker hålla portföljernas volatilitet lägre än börsens totala svängningar för vi vill ha högre avkastning med lägre risk när risken mäts i svängningar. Portföljens volatilitet ligger på 10,87 % (10,62 %) vilket fortfarande är klart lägre än OMXSGIs volatilitet på 12,02 % (13,80 %).

Sparande

I januari är det decemberlönen jag redovisar så även om nästa månadsavstämning kommer visa på ett rejält sparande är den här månaden inte riktigt lika häftig. Dock har jag bestämt att aktiekapitalet i mitt nystartade bolag skall räknas till portföljen vilket gör att det jag sparade dit ingår i månadens sparkvot och då blir det ändå ganska fräcka siffror både i procent och i kronor men kronor kommer bli fler nästa månad även om jag inte vet någonting om procenten.

En skillnad från föregående år är att jag nu återgår till att räkna på mina siffror snarare än familjens totala. Jag och hustrun delar rimligt lika på utgifter och vi har hyggligt lika stora inkomster så det spelar egentligen inte så stor roll men på det här sättet slipper jag tvinga henne att ge mig tillgång till alla hennes ekonomiska förehavanden. Förra året hade vi i stort sett bara en inkomst så för att det skulle vara mätbart fick det bli familjeredovisning då.

Den här månaden sparade jag totalt 62,45 % (18,72 %). På helårsbasis har vi sparat totalt 62,45 % (50,07 %) så klart eftersom det är första månaden. Målet är 60 % men jag är osäker på om det är ett alldeles för högt satt mål. Vi får väl se. På lång sikt vill jag klara mig på 50 % av vad jag får in nu och det borde inte vara några problem. Den här månaden gick ju bra och med en galen börs är jag igen på banan långsiktigt.

Utdelning

Januari är en hygglig utdelningsmånad men i år tappade jag en stor del av de årliga ränteutbetalningarna och preffutdelningarna eftersom jag möblerade om ganska friskt i portföljen förra året. Det var fortfarande ett okej resultat men vi snackar en hårsmån mer än förra året istället för de +25-40 % jag hade hoppats på för ett år sedan.

Utdelningarna täckte ändå 29,72 % (28,60 %) av en genomsnittsmånads kostnader. Det räcker till boendet inklusive försäkringar och det känns ju riktigt skönt.

Målsättningen att på helåret lyckas täcka 25 % av utgifterna med passiva inkomster är ett utmanande mål speciellt som jag köpte ganska lite aktier förra året och dessutom var portföljen inte särdeles nära att nå det målet förra året. Jag är hoppfull även om jag inser att årets sparande inte kommer få fullt genomslag i år utan först nästa år.

Portföljen har täckt totalt 2,48 % (N/A %) av ett genomsnittligt års kostnader. Det är en flygande start men den som är lite halvsnabb på huvudräkning ser att det behövs ungefär den här nivån varje månad för att klara målet och studerar man grafen nedan ser man att januari brukar vara en av de bästa månaderna. Men skam den som ger sig.

Nedan hittar du en jämförelse över hur utdelningarna fördelar sig över året och hur det sett ut tidigare år.


Bild: AvL

Jag mottog 3,91 % mer pengar i utdelning den här månaden jämfört med samma månad 2018 och det är egentligen ganska fantastiskt. Jag har sålt av mängder av tunga januariutdelare de senaste åren men tack vare utdelningstillväxt och stadiga köp i gamla trotjänare kompenseras det tappet.

AVL-Portföljen

Det köptes 5 aktier i Svolder för 91,99 kr/st vilket blev 461 kr totalt. Det tuggar på. Det är inte en raketfond men jag hoppas på hygglig avkastning över tid och att dottern tackar sin gamla pappa när hon en dag tar över den.

Efter månadens transaktioner ser kontot ut som nedan.

Bildkälla: Nordnet.se

I dagsläget är portföljen inkl likvider värd 19156 kr (insatta medel 18000 kr) vilket innebär att vi fått 1156 kr (457 kr) kr eller 6,42 % (2,61 %) i avkastning på 32 månader. Det svänger men så länge vi håller jämna steg med index är jag nöjd.

Livskvalitet

Den här månaden har varit hemsk och fantastisk samtidigt. Jag och familjen har fortsatt vara sjuka mycket med både förkylningar och magsjukor men trots detta tycker jag det har varit en riktigt bra månad jämfört med många andra vi upplevt under hösten.

Förklaringen ligger i ett par förändringar vi gjort och att hustrun varit ledig. Det är djupt tragiskt att Fru AvL skall behöva ta hand om en förkyld tvååring under sin ledighet men hon är samtidigt väldigt förtjust i vår dotter och när det lilla yrvädret är förkylt tenderar hon fortfarande att vara ganska aktiv så relationen byggs fortfarande positivt framåt.

Utöver det att Fru AvL varit ledig (vilket leder till en gladare och mer dynamisk familjemiljö) har Herr AvL drastiskt förändrat sitt liv på tre punkter (kommer bli fyra men inte riktigt där ännu). Dels har jag bytt jobb och nu går jag till en plats där jag trivs och ett jobb som verkar rimligt i ansträngning, dynamiskt i sin natur och lagom utmanande och motiverande.

Jag har dessutom bestämt att all skärmtid hemma skall vara aktivt vald. Ingen tv, dator eller telefon skall nyttjas till att fördriva tid. Tiden skall användas till det vi vill att den skall användas till. Vi har inte kommit hela vägen, den där telefonen är som en drog. Vanans makt är stor men jag har raderat de flesta appar som tidigare ledde mig i fördärvet så jag upplever att jag har mycket mer tid att nyttja men framförallt försöker jag inte göra sexton saker samtidigt utan jag gör vanligtvis bara en sak åt gången och det är fantastiskt. De övriga förändringarna faller in under hälsokategorin.

Slutsatsen är att dessa förändringar, än så länge, lett till drastiskt förbättrad (upplevd) livskvalitet. Nu råkar målet vara satt till upplevelser utöver vardagen så jag får väl klämma in att vi gick på ett vuxet födelsedagskalas ena helgen och hade vänner hemma en annan helg men när det verkligen kommer till kritan är det inte det viktiga den här gången.

Hälsa

I januari genomfördes en familjekickoff (dottern fick inte vara med när mamma och pappa bestämde över hennes framtid men det kommer när hon blir lite äldre). En viktig diskussionspunkt var hälsa och träning och vi kom fram till många bra saker.

Dels skall vi äta sundare. Vi skall bli stockholmsvegetarianer. Dvs vi skall i huvudsak äta vegetariskt men vi tillåter oss även fisk och skaldjur. Vi kommer dessutom fortsätta äta vad vi vill när vi är ute och äter eller träffar folk. Vi kommer heller inte förvägra dottern någonting för det är svårt nog som det är.

Vi skall dessutom inte äta några sötsaker och det har än så länge gått ganska bra. Livet är fullt av sötsaker utan att man behöver föra in det i hemmet. Det är kalas med tårta, fika på affärsmöten osv men kärnan i denna strävan är att bryta mönstret där vi åt kakor eller godis varenda dag, mest på rutin.

Sist men inte minst skall det tränas mer (eller egentligen så är kravet att vi skall börja träna igen eftersom MER inte kräver annat än att vi tar trapporna istället för hissen till garaget). Här har vi inte kommit någonstans och jag skyller på att jag varit rejält sjuk tre av månadens fem veckor och småförkyld de övriga två men lättja är en stor del i det hela också. Vi får se om vi klarar av att börja i vabbruari eller om det får bli vår först men träna skall vi. Mycket.

Summering

För första gången på ganska länge ser jag fram mot nästa dag. Det finns ett ljus i tunneln även om det ibland verkar avlägset. Det skall bli mycket spännande med februari. Fru AvL börjar ett nytt jobb och jag hoppas desperat att det skall innebära att min hustru upplever ett större lugn i sitt liv.

Ta hand om er allihopa.


//Siffrorna inom parenteserna beskriver situationen föregående månad förutom när det gäller månadens utdelningarna då de beskriver nivån för samma månad året innan.//


Bildkälla: pixabay.com, AvL och Nordnet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar