tisdag 26 februari 2019

AvL och Swedol = sant

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Nu är det snart två år som det här lilla sparprojektet varit igång och vi är nu uppe i knappt 21.000 kr bara på att spara en femhundring i månaden. Det är kul för mig och jag hoppas att det kan inspirera någon till att tänka lite långsiktigt och börja spara. Tanken med portföljen är att dottern skall få pengarna när hon blir vuxen men vi får väl se om hon hinner vara snäll nog tills dess.

Den här portföljen skall inte förväxlas med familjens totala portfölj. Detta är ett sparprojekt som startades som en inspirationsportfölj för bloggens läsare.


Jag skall snart sluta upprepa mig men jag var bara tvungen att köpa lite mer Swedol den här månaden. Swedol är nu portföljens tredje största innehav så nu är det väl dags att hitta någonting annat att göra men så här ligger det till.

Den 15e februari lämnade bolaget sin bokslutskommuniké. I den stod att läsa att omsättningen på helåret ökade med knappt 6 %. Det i sig är inte så häftigt men dagen innan hade man meddelat att omsättningen i januari ökade med 16 % jämfört med året innan så det kommer nog att ta fart.

Man meddelade också att marginalen ökade vilket ledde till att resultatet kom in hela 22 % bättre än föregående år. Man har ett starkt kassaflöde och man höjer utdelningen med 33%.

För första gången på flera år fick aktien lite fart och istället för 31,50-32 kr/aktie ser vi nu 34,50-35 kr/aktie vilket förhoppningsvis betyder att vi brutit den fleråriga trenden runt 32 kronor. Med ett pris på 35 kr och en vinst per aktie på 3,03 kr har vi ett p/e på 11,5. Det är inte dyrt för ett bolag som växer vinsten med 20 %. Historiskt ligger tillväxten lite lägre men jag tror inte det är omöjligt att vi ser 15 % tillväxt och då har vi p/e 10 på aktien trots en uppgång på 10 % sedan rapporten. Det är för billigt.

Så jag köper för allt jag kan. Den här månaden har varenda sparkrona gått till att köpa Swedolaktier, både i den här portföljen men också i den stora vilket nu gör att innehavet är uppe bland topp 10 i portföljen i alla fall men ge det några dagar till och en löning skall ni se att det blir andra bullar av.

Köp

Den 21/2 köptes 16 st Swedol B för 34,50 kr/st vilket totalt landar på 553 kr. Efter köpen ser portföljen ut som bilden visarI dagsläget har portföljen ett totalt värde på 20725 kr (insatt 18500 kr). En försiktig avkastning om 2225 kr eller 12 % men på 12 månader rullande slår portföljen börsen med några procent och det får man vara nöjd med. Det går framåt.


Bildkälla: Nordnet.se

4 kommentarer:

 1. Jag har också en gemensam portfölj åt barnen. Tidigare avsatte jag pengar varje månad till den, men nu har det gått så pass bra att jag tänker att de inte bör skämmas bort för mycket, så nu handlar det om tillväxt av befintliga medel. Det är intressant att se hur enorm ränta på ränta effekten faktiskt kan bli på 20 års sikt. Jag tänker mig att den saken ska bli en tidig lärdom eller insikt för barnen.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för att våra respektive barnkull faktiskt lär sig någonting av våra ansträngningar

   Radera
 2. Spännande köp! Jag har inte så bra koll på bolaget men värderingen verkar ju attraktiv. Ska läsa på om bolaget :)
  //Thedividendstory.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. Om du inte har hittat kvalitetsaktiepodden ännu kan jag innerligt rekommendera den. Bra källa till info om exv Swedol.

   Radera