tisdag 19 februari 2019

Lycka är att missa spårvagnen

Vi har haft en period av snö, slask och is i Göteborg och under de förhållandena vågar jag inte cykla till jobbet så jag köpte mig ett månadskort och började åka kollektivt till jobbet.

En dag för inte alls länge sedan stod jag och väntade på spårvagnen på hållplatsen nära där jag bor. I Göteborg är det ganska ovanligt att man behöver vänta särdeles länge på kollektivtrafik och är du inom spårvagnsnätet är det bara i ytterområdena du inte kan hoppa på någon form av kollektivtrafik inom loppet av 10 minuter från det att du kom till hållplatsen.


Så där stod jag. Det var mitt i värsta rusningen och det strömmade till folk hela tiden. När jag hade stått där i ungefär tre minuter var vi uppskattningsvis 70 personer på hållplatsen. Jag roade mig med att räkna folk. Jag är längre än de flesta, lyssnar på podd och har inget bättre för mig.

Det var ändå en ganska mysig morgon. Det var straxt under nollan, det började sakta ljusna och det regnade inte. Men folk var uppenbart stressade.

Så kom då spårvagnen tillslut. Jag var bland de som väntat längst med mina 6 minuter. Jag hade hunnit notera att det skulle komma tre spårvagnar inom loppet av någon minut så jag var verkligen inte stressad att hinna med den första för alla går dit jag skall dvs in till centrum. Innan den första spårvagnen hade stannat kunde samtliga på hållplatsen se spårvagn nummer två straxt bakom ettan.

Den första vagnen var i det närmaste full när den anlände. Eller ja, jag hade tyckt att det var lite obekvämt att försöka tränga mig in där. Så tidigt på morgonen är jag sällan redo att vara fullt så intim med en samling främmande män men det kan vara mina trångsynta fördomar som spelar in. Var och en får självklart välja men jag avstod. Det gjorde inte de andra.

När spårvagn två gled fram var vi ett tjugotal kvar på hållplatsen och då kunde man stillsamt bevittna spårvagn tre närma sig ett femtiotal meter längre bort.

Jag väntade tålmodigt eftersom även spårvagn två saknade lediga sittplatser och jag är en bekväm jäkel. Det blev dock för mycket för mina medresenärer. Spårvagnen hade ju oceaner av plats jämfört med den första, det var bara 20 till som skulle tränga sig på och de hade redan väntat 14 sekunder längre än de lyckliga som var med den första vagnen.

När den tredje vagnen öppnade dörrarna var det jag och en man till som klev på. Totalt var det ett 30-tal på vagnen, alla sittandes. Och det bästa av allt? Samtliga spårvagnar anlände Brunnsparken i centrala Göteborg med mindre än 1 minuts mellanrum.

Varför berättar jag om andras olycka?

Jag tycker inte att det är det jag gör. Jag stod där på perrongen och reflekterade över att jag inte längre känner mig stressad. Det var inte alls länge sedan jag hade trängt mig på den första spårvagnen och känt mig stressad hela vägen till jobbet.

Nu har jag dels flextid, dels ett fritt arbete där jag bestämmer det mesta själv och dels arbetskamrater som inte menande kollar på klockan när man kliver in genom dörrarna 08:14.

Jag tillåter mig själv att känna mig lycklig över det faktum att jag har råd att missa spårvagnen på morgonen oavsett om det innebär en minuts väntan eller en timmes väntan. Det är genuint underbart att kunna andas frisk morgonluft utan att för ett ögonblick känna stress inför dagens utmaningar.

Det var länge sedan sist.


11 kommentarer:

 1. Det bästa är ändå när ventilationen är paj och står och blåser full värme på en fullpackad spårvagn. :)

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ganska skönt faktiskt ;-) En dag när jag hade stressat lite på morgonen och vi ändå hade runt 6 grader ute kom jag på en sådan spårvagn. Då var det helt okej att plocka av sig dunjackan och knäppa upp skjortan :-)

   Radera
 2. Vi är från samma stad och jag har många gånger noterat samma fenomen. Folk verkar för det mesta ha väldigt bråttom och stora problem att vänta 1 eller 2 minuter längre på en nästan tom buss eller spårvagn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå det på ställen som i Brunnsparken där det hela tiden fylls på vilket gör att även nästa tur kommer bli full men inte där jag står på morgonen och fryser.

   Radera
 3. Det intressanta i din text är just stress. Det är för mig ett fenomen som är oerhört intressant. Jag får väl erkänna själv att förr kunde jag bli stressad över olika saker små som stora. Nu är jag 33 år gammal och för ca 2 år sedan bestämde jag mig för att inte bli stressad längre. Stress är enligt mig ett tillstånd. Ett tillstånd ungefär som du beskriver i din text. Frågan alla bör ställa sig är varför man blir stressad? Vad är det som gör att stressen uppkommer. Sen är det rätt lätt med lite självkaraktär och disciplin att undvika just att exempelvis bli stressad. Det driver min fru tokig att jag inte stressar till något men det är helt enkelt inte värt det. Stå du och vänta på spårvagn nummer 3 även i andra lägen av livet👏🙏 det kommer göra dig gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oskar

   Jag är äldre än du är och jag har definitivt inte kommit dithän att jag helt har uteslutit stress i mitt liv. Däremot finns det situationer där jag inte låter mig stressas längre.

   Vi får väl se om jag någonsin klarar av att bestämma mig för att inte bli stressad. Det hade hjälpt i många situationer. Ingen risk att du gjorde någonting mer än bara bestämde dig? Läste en bok, mediterade, gick en kurs? Konceptet att bara bestämma sig tror jag är svårt att greppa för många inklusive jag själv. Speciellt om man är generellt stressad.

   Radera
  2. Mjo,alltså det handlar mycket om beteenden. Läste en hel del beteendevetenskap och psykologi. För mig Handlade det om just beteenden.vad gör att vi handlar och beter oss på ett visst sätt. Frågan bör nästan alltid vara varför jag väljer att handla/bete mig på ett visst sätt. För mig ligger mycket i mindsetet att lägga energi på det jag kan påverka. Det som inte går att påverka bryr jag mig inte alls om. Hjälper en del på vägen!

   Radera
 4. En bra filosofi det där. Jag brukar göra precis som du. Allt medans jag noterar omgivningens brutala stress om det blir 2 minuters extra väntan, då de flesta hellre tränger sig in på bussen till varje pris.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 5. Det lustiga är att de skyndar som tusan till jobb och blir vansinniga om bussarna är fulla eller man går på före dem. Sen kommer de till jobbet, tar en kopp kaffe och somnar om i stolen på jobbet.

  SvaraRadera