torsdag 14 februari 2019

Bolagen sammanfattar 2018 och blickar framåt. Det går bra nu.

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Vi är mitt uppe i en rapportperiod och det är ju inte vilken rapportperiod som helst; det är årets bästa om ni frågar mig. Det är nu de flesta bolagen sammanfattar det gångna året och ger sin syn på framtiden. Det är också nu vi får reda på vad löneförhöjningen i portföljen kan tänkas bli.

Alla bolag har inte kommit in ännu men min uppfattning är ungefär den här. Bankerna går ganska bra. Lite högre kostnader och aningen svagare transaktionsnetto men på det hela taget tuffar det på. Swedbank höjde utdelningen med 9 % och Nordea höjde pliktskyldigast med 1 cent vilket blir ungefär 1,5 %.Fastighetsbolagen lider inte särdeles mycket av att Ingves höjde räntan ett snäpp i höstas men de ser att det kan finnas orosmoln på himlen. Om man är lite försiktig skall man straffas men inget kan hejda Castellum på en skenande börs. Castellum höjde Utdelningen med 15 % vilket är helt fantastiskt.

Verkstad går ganska bra och orderingången verkar också helt okej. Ingen direkt avmattning i korten men det kanske inte växer riktigt lika fort framgent. Råvaror däremot kan vara lite svajiga och om nu de är första indikatorn på konjunkturen kanske det ändå är dags att vara försiktig. Atlas Copco ökade utdelningen med 21 % och Epiroc med ungefär 16,5 %. Till och med Holmen klämde till med en utdelningshöjning på nära 4 %. Tackar och tar emot. Så sent som igår kom Indutrade också med en stark rapport och även de höjde utdelningen rejält; hela 20 %.

Teknik och konsult går riktigt bra. Det är högkonjunktur fortfarande och bolagen behöver folk och mjukvara för att utvecklas. Klart att det kan vända men det ser vi inte i korten ännu. Proact IT ökade utdelningen med över 10 %, BTS slängde fram en omvänd vinstvarning som fullständigt krossade alla förväntningar och Fortnox dominerar vidare med 38 % omsättningsökning, 61 % resultatökning och en utdelningshöjning på 40 %.

Det enda riktiga smolket i bägaren var retail och spel. Och inte då datorspel utan spel för pengar, gambling. H&M kanske har vänt, vem vet. Det spekuleras om att trenden är bruten, att lagren minskar och att familjen siktar på utköp men det är långt kvar. Trots det behölls utdelningen på 9,75 kr/aktie. Cloetta höjde den ordinarie utdelningen med 33 % men i övrigt var det en ganska svag rapport och det visar sig ju i aktiekursen. Pandora guidar för sjunkande omsättning och trots att Catena Media växer på riktigt bra, guidar för hög tillväxt och förstärkta marginaler tror inte marknaden på det.

Summering

På det hela taget ser det riktigt bra ut. Det kommer alltid finnas orosmoln och det kommer alltid gunga lite men än så länge ser det ut att bli en helt hygglig utdelningssäsong med en behaglig löneförhöjning på kapitalets inkomster.

Nu gäller det bara att jag på allvar får igång sparandet också så kanske jag klarar årets mål.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar