tisdag 9 maj 2017

AvL-Portföljen fyller 1 år

Den 25:e april 2016 startade jag AvL-Portföljen. Det är den enda del av mitt sparande som jag redovisar helt öppet med kronor och ören och syftet med portföljen är att visa vad långsiktighet och ihärdigt sparande kan göra för ekonomin.

Grundresonemanget var att alla kan spara 500 kr i månaden och tror du mig inte kan du läsa det resonemanget här. 500 kr/månad skall sparas i aktier eller fonder och någon gång ibland kanske det ramlar in en extra slant för att vi fått julklappspengar eller fyllt år. Första insättningen var på 1200 kr för att ge portföljen en initial extrapuff men resonemanget var givetvis ett annat.

Sedan dess har 12 månadsinsättningar gjorts, inklusive den initiala, vilket totalt inbringat 7500 kr. Utöver den initiala extrainsättningen satte jag in 800 kr i juni eftersom vi då fått skatteåterbäringen samt 1000 kr i januari i år eftersom jag fyller år i januari och bara önskar mig pengar.

Dessa insättningar har byggts ihop till en portfölj bestående av 10 aktier och en fond. Vi är investerade i sex olika branscher och har en rimligt diversifierad portfölj.


Några av bolagen har gått riktigt bra och andra har presterat mindre bra men förhoppningsvis skall det visa sig med tiden att långsiktighet vinner. Fonden ägs i huvudsak för att förenkla beskattningen eftersom jag inte tänkte mig för riktigt när jag startade portföljen och startade den på ett ISK-konto. Det gör att direktägande i utländska aktier kan vara skattemässigt ogynnsamt varför det fick bli en fond istället om man, som jag, vill nå Novo Nordisk, Pandora, Danske bank och Vestas för att nämna några.

Portföljen har under året kämpat på men har haft det ganska motigt på avkastningsfronten jämfört med index och det beror enligt min egen analys på att det är mycket svårare att pricka helt rätt varje gång. Det är också anledningen till att indexfonder är så bra. Nu däremot tror jag att vi kommer se att portföljen kan matcha eller till och med slå index eftersom vi börjar få den bredd och riskspridning vi önskar. Portföljen håller nu en sharpekvot på 1 och en volatilitet under börsen i stort så det börjar ordna upp sig.


Avkastningen är verkligen inte fy skam. Portföljen är värd 8274 kr vilket innebär att vi fått 774 kr i avkastning vilket översätts till 10,32 %.


Jämfört med index som klättrat 19,72 % har vi underpresterat men 10,32 % är ändå riktigt bra. Skulle det gå att hålla den tillväxttakten i tio år skulle den där 500-ingen vi sparar varje månad vuxit till nästan 100.000 kr och då är vår insats 60.000 kr så vi kommer alltså få 40.000 kr i avkastning. Inte fy skam.

Jag ser fram mot nästa år. Vi fortsätter spara och bygga vår portfölj vilken kan bidra till trygghet framöver.




Bildkälla: Nordnet.se och avanza.se

6 kommentarer:

  1. Oj, redan ett år, kul! Jag hänger på dina inköp kontinuerligt förutom att jag vid något tillfälle köpte för mycket Nordea, nämligen 21 styck. Minns inte varför det blev så, men det visade sig vara ett bra drag då det är den aktien som gick bäst. Så sharpekvoten ligger på 2,04, vinsten på ca 1300 kr och i linje med index.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra att misstag kan vara bra att göra ibland :-) Hade vi kört Investor och Nordea för hela slanten så hade det blivit en hygglig avkastning men hade jag kunnat se i framtiden hade jag inte jobbat längre :-)

      Gött å höra att du hänger på. Vad vill du köpa för månadens femhundring?

      Radera
  2. Tycker det verkar helt OK med 10 procent. Jag är helt ärligt nöjd med allt över 7 procent per år. Vi har bägge sharpekvot 1, min volatilitet är också ganska låg runt 11.

    Tror det är H&M som tynger något, MQ är nog inte så farligt - om de inte går mot svårare tider kommer aktien krypa tillbaka till de värderingarna igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 10 % är jättebra men det är svagt när året varit så starkt. När man säger att man siktar på 7 % måste det ju vara i genomsnitt över en längre period och då inkluderas ju riktigt svåra år också. Det är anledningen till att jag fokuserar på det.

      Det här är ju en portfölj som är synlig och synbar, för alla att följa och då känns det viktigt att belysa begränsningarna lika mycket som det positiva.

      Radera
    2. Har du några tankar kring H&M? Har ju skrivit en hel del om vad jag tror på min blogg men vore även kul att höra andras åsikter :)

      Såg att Lundaluppen köpt in sig i H&M nu. Ska man se det som en vändpunkt? =D

      Radera
    3. Jag vet inte om just Lundaluppens köp är riktmärket för vändningen i bolaget men priset på aktien är rimligt enligt mig och bolaget växer fortfarande bra och det som behövs är att utgifterna minskar lite.

      Man får ju inte särdeles mycket information om bolaget men att både Lundaluppen och pappa Persson månadssparar i bolaget kanske man kan tolka som att det kan vara ett bra tillfälle att lägga en slant på aktien om man är långsiktig.

      Radera