tisdag 3 januari 2017

AVL-Portföljen fortsätter köpa

De som hängt med ett tag vet att jag i våras startade ett projekt som jag döpte till AVL-Portföljen där jag varje månad sätter in 500 kr och för dessa pengar köper aktier.

Portföljen har gått plus men den har inte gått väldigt mycket plus om man jämför med index exempelvis men min teori om detta är att så länge portföljen är i uppbyggnad och inte har haft en fungerande diversifiering så är det mest tur om portföljen hänger på index men jag är också ödmjuk inför att jag gjort ett par mindre bra val.

Ett av de valen var att köpa Novo Nordisk i en ISK (Investeringssparkonto) men det är inte ett dåligt val för att aktien gått ned massor sedan köp utan för att det är en utländsk aktie som kommer innebära ofördelaktiga skattekonsekvenser så länge den ligger kvar i ISK istället för en KF (Kapitalförsäkring). Denna brist kommer justeras inom kort. Den aktien är också det i särklass största sänket i portföljen men som ni vet är jag inte särdeles kortsiktig i min investeringsfilosofi och jag är mycket bekväm med bolaget som sådant och i min huvudportfölj har jag köpt på mig hela hösten trots att innehavet lyser rött i min portfölj för jag är övertygad om att det kommer bli bra om 10 år eller kanske 20 år.

Köpet

Jag är ganska bekväm med portföljens innehav och nu är det små justeringar som kommer göras framöver tror jag men nu börjar det bli dags att fylla på i de befintliga innehaven. Jag hade gärna fyllt på i något av industribolagen men ser vi på exempelvis Investor känner jag att kursen rusat mer än substansen vilket innebär att substansrabatten blivit mindre istället för att värdet egentligen förändrats vilket i grunden innebär att aktien blivit dyrare så jag väntar lite.

Jag tar istället tillfället i akt att fylla på i ett fastighetsbolag som haft det lite motigt. Igår kom också SEB med en rekommendation om behåll i bolaget vilket pressade aktiekursen en hel del och skapade, i mitt tycke, ett köpläge.

Bolaget jag pratar om är Hemfosa. Ett fastighetsbolag som äger och förvaltar samhällsfastigheter och lagerbyggnader i huvudsak. Hög direktavkastning, hygglig belåningsgrad och en hög avkastning på det egna kapitalet. Och om en vecka är det dags för kvartalsutdelning igen.

Transaktion

Köp: 6 st Hemfosa tisdagen den 3/1 för 83 kr/st. Total investering inkl courtage 498 kr.

Portfölj 20170103:

Likvider: 19,54 kr

Summa: 5649 kr

Totalt tillfört kapital: 5500 kr
Total mottagen utdelning efter avdragen källskatt 40,54 kr

Portföljutveckling: 149 kr eller +2,71 %. Man skall också ha i åtanke att jag inte beräknar viktad avkastning utan bara avkastning rätt upp och ned.

Följ gärna portföljen på Shareville

Lycka till allihopa!Bildkälla: hemfosa.se och nordnet.se3 kommentarer:

 1. Bra läge att köpa Hemfosa och du får en femma i utdelning redan nästa vecka. Jag ökade med 75 aktier igår och håller lite koll ifall aktien skulle dyka vidare under dagen.

  Att din portfölj rör sig långsamt i början tror jag beror på att du, liksom mig, köper de aktier på din bevakningslista som för tillfället är billigast. Det tar ofta lite tid innan de vänder och det innebär i sin tur att portföljen kan släpa efter lite jämfört med de som köper aktier i uppåtgående trend (jämför t.ex. att köpa H&M och Castellum istället för SHB och Investor).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren

   Den här portföljen är ju som bekant ett utbildningscase så för egen del är det helt lugnt att just den här lilla delen av ekonomin inte gått strålande eftersom resten av portföljen är på plats. Jag försöker dock vara tydlig för att motivera de som följer portföljen för det är viktigt att man inte ger upp när det verkar motigt :-)

   Men med det sagt så håller jag med dig i allt du säger och bolagen är ju dessutom inköpta främst för sin utdelning även om totalavkastning så klart är viktigt också.

   Den där femman blir kul och resten av portföljen får också ett välkommet tillskott från Hemfosa nästa vecka vilket, om kursen håller sig, mycket väl kan tänkas återinvesteras direkt.

   Radera
 2. Har själv tankat 130 st Hemfosa och 79 st K2A Pref de senaste veckorna. Känns som rätt läge nu. Novo Nordisk tror jag inte lika mycket på, risken känns väldigt stor för ökad konkurrens och prisdumpning när det kommer billiga ersättningspreparat i takt med att patenten löper ut.

  /Maxa Allt

  SvaraRadera