lördag 28 januari 2017

Veckans recept: Pastagratäng

När jag arbetade på kock behövde vi alltid fundera på råvaruhantering och spill. Man fick inte slänga saker för det var att slänga pengar. Råvarorna skulle användas men samtidigt var man tvungen att ha tillräckligt mycket och man var tvungen att förbereda så mycket som man trodde skulle gå åt. Det var en smal balansgång och ju fler portioner man serverade per dag desto mer blev över av naturliga skäl.


Bild: Arla.se

När jag arbetade på a la carte restauranger gjorde man lunchspecialare eller så fick servitriserna rekommendera dagens special vilken kanske till och med hade ett nedsatt pris men då var det oftast saker som höll på att bli dåligt och som var tvunget att brukas innan det blev det.

När jag arbetade på lunchrestauranger gjorde man om det som blev över till andra rätter. Alla överblivna köttbitar, korvar, potatisar osv tärnades ned och blev pytt i panna. Det var sällan man sålde så bra som när man hade husets handgjorda pytt i panna på menyn. En annan favorit var pastagratängen som gjordes av liknande köttbitar, grönsakerna som behövde hanteras, sås och pastasåser som inte gick åt och så vidare. Allt gick ned i en form och blandades med kokt pasta, på med riven ost och gratinera i ugnen i 10 minuter.

Vi snackar inte mat som blivit dålig utan mat som är fullt duglig men svår att ställa fram igen bara för att man var tvungen att göra lite för mycket. Då behöver man knep för att göra om och pastagratängen är toppen.

Det är inte helt sällsynt som det blir pytt i panna eller pastagratäng här hemma för jag tycker inte det är så kul att äta samma mat i en vecka och vi har en väldigt liten frys vilken tenderar att vara fylld av "veckans vara" som man kan köpa billigt på Willys.

Jag skakade fram ett recept på pastagratäng för er så att ni har någonting att utgå från och så att jag har någonting att räkna på men det är egentligen inte syftet med den här övningen utan snarare att motivera till att använda rester på ett nytt sätt. Att bara slänga in det i mikron kan ta död på matlusten för de flesta men gör då någonting nytt av det du har.

Recept på krämig pastagratäng

Tänk att koka ett halvt paket pastaskruvar, pilla av de absolut sista bitarna från kycklingskrovet som ni inte åt igår eller strimla ned den där portionen Hawaiikassler som legat i frysen en månad och blanda dem båda i en ugnsfast form tillsammans med gårdagens svampsås eller varför inte den där heta tomatsåsen du gjorde till din italienska afton i lördags.

Du tar hand om rester du annars kanske skulle slängt och det tenderar att bli ganska gott. Häll på ett rikligt lager med riven ost, gärna blandat med någon smakrik sort och Voilá.

Ekonomiskt är det också toppen och det är riktigt behagligt att rensa kyl och frys ibland utan att för den sakens skull slänga massa saker.

Ekonomi


6,94 kr/portion är inte fy skam och då är det ju om man använder nyköpta råvaror för att framställa maten. Om du istället använder det där du funderar på att slänga för att det är oinspirerande att äta mat i mer än en dag.

Det är också här jag slänger in lite gratis tips som kanske inte är självklara. Den nästan torra ytterkanten på parmesanosten är oftast den mest smakrika så riv ned den biten tillsammans med alla ostskalkar du fryser när de blir för små för att skiva av. Om du inte har en sås färdig kan du göra en bechamelsås och då behöver du inte riva ostskalkarna innan du slänger i dem i såsen.

Och nu kommer vi till det roliga. På jobbet äts det ganska mycket färdigmat ala Findus eller Felix. Speciellt en rätt verkar vara extra populär och det är Felix Penne con Mozzarella. När jag tittar på Mat.se kostar den rätten 31,95 kr/portion. Det är en prisskillnad på 25,01 kr/portion och eftersom det är varje arbetsdag kan vi väl för enkelhetens skull räkna med 220 stycken per år. Det skulle ge en besparing på 459 kr/månad att äta hemlagad mat och med det hemlagade alternativet får du mer mat också om det skulle vara av intresse.

Bild: z2036.blogspot.se
Jag och min chef är lika gamla och nu säger jag inte att det är han som äter pasta varje dag men om det skulle vara så så skulle det kunna vara så att vi har 29 år kvar till pensionen och om jag äter hemlagad mat varje dag och han äter köpemat så finns möjligheten att min portfölj innehåller 923.399 kr mer än hans när vi sitter där på vår 65-årsdag och tittar tillbaka på våra kostvanor.

Eller så har jag köpt whisky för alla pengar istället. Den som lever får se.

Smaklig spisBildkälla: arla.se, att välja lycka, z2036.blogspot.se5 kommentarer:

 1. Bra tips, försöker köra den ibland också. Får mig att tänka tillbaka till mitt första riktiga jobb då jag var diskare och sedan avancerade till köksbiträde. Pytt och gratäng blev det alltid av resterna, alltid de mest populära rätterna också! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen älskar jag pastagratäng så om man bara gör den rätt är det en toppenrätt

   Radera
 2. Älskar pasta lika mycket som jag gillar bröd. Tyvärr verkar det som att jag inte mår så bra av stort intag av vetemjöl så numera blir det sällan pasta och bröd.

  En variant på rätt för att tillvarata rester är omelett - perfekt att bara blanda olika rester man har med vispade ägg. In i pannan eller ugnen och sen lägga på ost på det så har man en jättesmarrig rätt och inga rester i kylskåpet :)

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare seglarn

   Omelett är också strålande. Jag brukar kalla det bondomelett eller frittata även om det finns fasta recept på det. Det är ett bra sätt att få rester att låta mer spännande än det är :-)

   Radera
 3. Crepes dvs tunna pannkakor (stek några extra eller köp och ha i frysen) perfekta att bara ta fram, fylla med rester, på med lite ost och gratinera.
  Passar både hemma och i matlåda tycker vi

  SvaraRadera