torsdag 26 januari 2017

Bokslutskommuniké Nordea och Tele2

Två av portföljbolagen rapporterar idag och ett snabbt skummande av bokslutskommunikén säger att livet som aktieägare är ganska trevligt även om man alltid kan vara mer nöjd.


Bild: Freeimages.com

Nordea

Fjärde kvartalet var ett hyggligt kvartal vilket gör att vi kan avsluta året med intäkter väldigt nära de nivåer som var förra året. Rörelseresultatet sjönk nio procent och avkastningen på eget kapital sjönk även det en aning men resultatet per aktie ökade fortfarande med 2,2 % och kärnprimärkapitalrelationen steg till trevliga 18,4%. Blandad kompott helt enkelt men med tanke på vilket tufft år Nordea hade 2016 tycker jag resultatet är godkänt och det trevligaste av allt är att man bestämmer att dela ut 0,65 euro vilket är en cent högre än förra året och man justerar inte utdelningspolicyn vilket är strålande eftersom den säger att utdelningen skall öka från år till år.

Vi kan helt enkelt se fram emot 1,56% högre utdelning i vår än förra året.

Tele2

Året avslutas även här med blandad kompott. Starkt fjärde kvartal med en rejält ökande omsättning men höga kostnader pressar resultatet. På helåret ökar översta raden med 5 % men periodens resultat är starkt negativt vilket främst verkar bero på tuffa av- & nedskrivningar vilka inte är nyheter utan bara bekräftar situationen i Nederländerna.

Det som är viktigare och som aktiemarknaden verkar ta hänsyn till är att nästa års guidning är att Omsättningen skall upp rejält och att EBITDA skall öka med dryga 10 %. Vi ser för 2016 en utdelning på 5,23 kr vilket i absoluta tal är en högre utdelning än förra året eftersom det nu finns fler aktier men eftersom vi fick 5,35 kr/aktie förra året är jag en gnutta besviken. Vi kan också förvänta oss en rejält sänkt utdelning för 2017 eftersom guidningen är 4 kr för att efter det baseras på det fria kassaflödet.

Jag vet inte riktigt vad jag skall tro om denna utveckling men jag tror nog att det är bra för bolaget vilket i slutändan är bra för mig som ägare. Att bolaget fokuserar på att få en sundare kapitalfördelning mellan verksamheten och utdelningen gör att det finns kraft nog att växa och utvecklas vilket på sikt kommer gynna min plånbok och med det är jag nöjd.

Edit: Såhär efter lunch har jag konstaterat att jag hade rätt i min initiala bedömning om att resultatet är bra och att EBITDA är rejält tilltaget, speciellt i jämförelse med analytikernas förväntningar och sista raden i huvudsak påverkas av engångsposter vilka av naturliga skäl är överstökade redan varför förhoppningarna om framtiden är stora vilket också syns i aktiekursen.

Vad tror du om dessa rapporter?


Bildkälla: freeimages.com

6 kommentarer:

 1. Intressant!

  Jag båda bolagen men har inte läst rapporterna, dock är båda små innehav för mig, Nordea ca:2,5%, Tele2 ca: 0,8%.

  Har du kollat på hur omräkningen för Tele2:s utdelningen bör se ut, alltså förra årets utdelning med hänsyn till de nya aktierna?

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Superbra med en kort sammanfattning när man inte hinner plöja igenom allt själv. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och följer.

   Radera
 3. Tror alla svenska banker kommer betala ut bra nu i vår :) Är bara att njuta som aktieägare. Mvh Slimis

  SvaraRadera