lördag 17 september 2016

Veckans Recept - Nasi Goreng

När jag jobbade på en stor industrirestaurang fick jag lära mig att om man ger en maträtt ett häftigt namn kan man sälja nästan vad som helst. Ett väldigt bra sätt att hantera rester var att hacka upp det, blanda med kokt ris och steka med en rejäl samling kryddor. I en sådan rätt kan man kasta i nästan vad som helst och ända sedan dess kör jag rispytt eller pytt i panna när jag inte kan hitta på någonting annat spännande med resterna.

koket.se

I veckan var det dags igen men det var inte särdeles mycket rester i kylskåpet utan snarare en massa grönsaker som höll på att bli så gamla att de var på väg att krypa ur kylskåpet av sig själva. Eftersom jag inte ville skaka fram kött i onödan, det var bråttom med maten och hustrun vill äta mer vegetariskt blev det helt sonika en vegetarisk rispytt.

Ett bra grundrecept på Nasi Goreng hittar du HÄR.

Jag ändrade lite i receptet. Jag kokade 3 dl ris och hackade upp en lök, ett par morötter och en bit zucchini samt en näve skrumpna champinjoner och ett lite skrynkligt äpple jag plockat från trädet utanför. Jag serverar inte rätten med omelett men jag brukar blanda i lite röd curry och en gnutta sweet chili i lite créme fraiche för att göra rätten lite mer lättäten.

Hade jag gjort rätten idag skulle jag byta ut zucchinin mot lite vitkål för Coop och Ica har rotfruktsvecka med lök, morötter, rödbetor och vitkål för 2-4 kr/kg den här veckan vilket alltid är trevligt.

Kostnaden då?

Gör man som jag gjorde blir det billigt och även om du lyxar till det och köper en hel kyckling vilket händelsevis kostade 25 kr/kg förra veckan skulle rätten ändå hålla en försvarbar kostnadsnivå.


Det är förmodligen 10 år sedan jag gjorde rispytt på restaurang senast men då sålde vi den som dagens för 75 kr och produktionskostnaden exkl dryck och sallad var för all del aningen högre än 3,55 kr men den vegetariska varianten kostade sällan mer än fyra kronor portionen. Gör man den själv och tar med sig matlåda skulle man således kunna spara 71,45 kr/dag vilket med 20 arbetsdagar i månaden skulle ge en besparing på 1429 kr/månad.

Vad kan man skapa för portföljvärde med ett sparande på 1429 kr/månad?

Tar man hjälp av herr Thelenius sparkalkylator och antar att den nyutsläppte 18-åringen kör en strängt vegetarisk kostregim i arbetslivets 47 år skulle pensionsportföljen kunna innehålla 16,8 miljoner kronor givet svenska börsens genomsnittliga utveckling de senaste 30 åren.


Det låter trevligt. Det kanske är värt att käka billigt om pensionsportföljen därigenom skulle avkasta 70.000 kr/månad.

Oavsett hur ni väljer kan jag klart rekommendera receptet.

Lycka till och god helg


Bildkälla: Köket.se, att välja lycka, z2036.blogspot.se

10 kommentarer:

  1. Älskar din koppling till vardagen och vilken jäkla utväxling det blir på sikt! Keep up the good work! Mvh Kneg till Deg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar ödmjukast för de vänliga orden.

      Förutsättningen är ju dock att man faktiskt sparar pengarna också och inte bränner dem på annat men ja, ränta på ränta är nog faktiskt världens åttonde underverk.

      Radera
  2. Roligt att du uppmärksammar att man faktiskt spar mycket på att vara vegetarian på lång sikt! Få tänker på att vegetariska alternativ inte sällan är 50-100 kronor billigare på restaurang jämfört med kötträtter.

    Två andra vegetariska budgeträtter är linssoppa (en halv kopp sköljda röda linser, 3 potatisar i kuber, lite lök/purjolök i olja, salt och svartpeppar) och potatis & purjolökssoppa (3 potatisar i bitar, 1/3 purjolök, en halv lök/scharlottenlök, lite mjölk och/eller grädde för bättre smak samt salt och svartpeppar). Tråkigt men billigt, snabblagat och effektivt. Svartpeppar löser smaken om det skulle bli för vattnigt. Har du fler vegetariska budgettips vore det spännande att läsa framöver?

    Under min studietid kunde ovanstående recept inklusive en smörgås ge 3-4 måltider för högst 10-20 kronor. Det gjorde att jag åt ordentligt på restaurang en dag i veckan och ändå kunde leva jättebilligt. Nuförtiden blir det mer sällan soppa eftersom jag behöver mer mat för att orka med jobbet men det händer fortfarande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Utlandsutdelaren

      Jag försöker variera mig och oftast föreslår jag alternativ med och utan kött, fisk, fågel.

      Jag rekommenderar att du söker på veckans recept här på bloggen så får du upp ganska många artiklar. Ett par av mina vegetariska favoriter är

      http://attvaljalycka.blogspot.com/2016/06/veckans-recept-champinjon-och.html

      http://attvaljalycka.blogspot.se/2016/07/veckans-recept-piccata-pa-zucchini-med.html

      http://attvaljalycka.blogspot.se/2016/05/veckans-recept-dhal.html

      Två lite billigare och en lite festligare och alla ger rejält med näring för den som behöver det.

      Radera
    2. Dhalreceptet var helt i min smak - blir ett bokmärke. Tack!

      Radera
  3. 3,55 kr/portion från 18 års ålder - det låter ju som jag :-). Kul med helt vegetariska recept, det ser man inte ofta. Det här måste testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. :-) Det var riktigt gott så det tycker jag allt du kan prova. Ett av de få recepten jag gjort där jag som militant köttätare inte tycker att det saknas någonting när rätten görs vegetarisk.

      Radera
    2. Felet många "militanta köttätare" gör tror jag är just att de gör om recept som utgår ifrån köttet. Om de då - till skillnad från dig - inte har kunskap kommer de känna att något saknas istället för att fylla upp behovet med annat.

      Om man exempelvis gör en vegetarisk färssås som alternativ till köttfärssåsen kommer den nästan ofrånkomligen att sakna köttfärs. Bättre att utgå ifrån en god vegetarisk ingrediens och göra en sås kring den, utan att se det som "vegofärssås".

      Så tror jag, men eftersom jag varit vegetarian i 25 år är kött inte ett alternativ och vegetariskt därför inte en alternativ lösning.

      Radera
    3. Där skulle jag nog tro att du har rätt. Jag tycker det är skitsvårt att börja vegetariskt. Lite som att det inte faller sig naturligt för mig att tänka på ett annat språk än svenska.

      Men för att jobba vegetariskt var jag alltid tvungen att skapa en rätt som i grunden var vegetarisk och personligen avskyr jag köttsubstituten för hade jag velat ha kött hade jag tillagat kött och vill jag ha vegetariskt är inte sojafärs det jag är ute efter. Lite som när jag för ett tag sedan försökte hitta ett recept på vegetariska tacos men gick bet. Den färsen jag gjorde då var skitgod och det jag egentligen var ute efter var inte så mycket att byta ut köttfärsen utan skapa någonting som kunde bära kryddblandningen och konsistensen i en taco.

      Alla andra rätter där måste man nästan utgå från råvarorna. Nu är ju tomaterna skitläckra så en Spaghetti alla puttanesca idag hade varit toppen och sardellerna kan kvitta :-)

      Radera
    4. Jag har också svårt för köttsubstitut, men när jag sågade dem på min blogg (exemplen var vegetarisk sushi, sojakorvar med kycklingsmak och något som hette "tofurky" som jag inte ens vill veta vad det är) fick jag mothugg, så uppenbarligen fyller de ett marknadsbehov.

      Radera