lördag 16 juli 2016

Veckans recept: Färsk hemgjord chorizo

Nu blir det hippsternörderi på riktigt så ni som är av annan politisk åsikt, väljer att ha strumpor i skorna och inte kan fläta ihop skägget med håret på bröstet kanske vill avbryta läsandet nu. För er som är kvar tänkte jag berätta om mitt senaste korvexperiment vilket jag nämnde i förra veckans recept.

I julklapp för ett par år sedan fick jag en köttkvarn för jag hade önskat mig det som ett led i min sparfanatism men också för att jag tycker om att laga mat och gillar att experimentera. Jag har tänkt göra korv i en evighet men har aldrig kommit mig för men nu var det dags. Semestern var här och tiden var inne så jag skakade fram ett grundrecept och hoppades på det bästa.

Jag använde det här receptet med vissa undantag. Som jag skrev förra veckan använde jag fläskkarré och fransyska, ungefär 70/30. Jag har det stora privilegiet att kunna botanisera i Extremefood i Göteborg och jag använde två typer av chili för att smaksätta korven där den ena var en torkad rökt variant (Här) och den andra var en inlagd chipotle som är riktigt, riktigt god (Här). Mängder är svårt att bestämma i förväg så jag föreslår att du blandar smeten och steker en provbit. Jag hoppade över steg två i receptet, dvs att steka chilin men den torkade chilin blötte jag upp innan användning.

Personligen avstår jag muskot och tar aningen mer salt samt färsk, riven ingefära men i övrigt stämde mängderna i receptet ovan ganska bra. Jag har ingen vettig kamera varför bloggbilderna aldrig är mina egna men ovanstående bild, snodd från ovanstående adress stämmer hyggligt med herr AVLs bild av verkligheten även om det kanske kommer ta ett antal försök innan alla korvar är lika stora. Mina korvar blev lite mörkare eftersom jag använde nästan svart chili och jag använde också lite knallrött paprikapulver för färgens skull och inte det där tråkiga orangebruna som ibland finns i butikerna.

En annan skillnad på min korv och den i receptet är att jag valde att använda ungefär 40 % rotfruktsmos som utfyllnad. Potatis, morot, kålrot, rotselleri och lite lök kokades upp och mosades. Det gör korven luftigare men också sötare vilket gör att man med fördel kan använda lite mer kryddor för att balansera smakerna. Jag föredrar en lite lättare korv men det är långt ifrån alla som anser att detta är rätt väg att gå. Många verkar anse att ju renare köttet är desto bättre men som sagt föredrar jag smak och konsistens när smeten är utblandad med lite annat än bara kött och kryddor oavsett om det är korv eller köttbullar jag skall göra.

Sist men inte minst kan jag nämna att jag gjorde betydligt mer än det här receptet men jag hade några olika kryddningar och därför blir beräkningarna aningen osäkra. Jag köpte 5 m naturfjälster som jag hittade i kyldisken hos den lokala Ica-butiken.


Det här receptet kräver en del i både förberedelser och utrustning så det kanske inte är för alla men att kunna lägga en egengjord, smakrik korv på grillen är en ganska speciell upplevelse i en tid då de flesta helt saknar kontakt med den mat vi stoppar i oss. Att det dessutom går att göra maten billigare än att köpa den är en bonus.

Vågar du försöka?


Bildkälla: http://www.mytaste.se/click/index/355708/copparules.wordpress.com
Bildkälla:att välja lycka

15 kommentarer:

  1. Skaffa gärna en separat matblogg om du vill skriva om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ärligt talat inte förstå varför det är så provocerande att jag skriver om mat. Att flera läsare inte heller verkar förstå att mat och ekonomi är nära knutna gör att jag tycker det är ännu viktigare att skriva om mat.

      Den här bloggen handlar om ekonomi, hälsa och att göra aktiva livsval för en bättre framtid. Passar inte konceptet finns det många andra, mer ensidiga bloggar.

      Ha en trevlig helg

      Radera
    2. Nej, gör inte det! jag gillar din blogg son den är. Jag lagade dina zucchiniplättar och de var jättegoda :).

      Radera
    3. Tack Helen!

      Vad glad jag blir. Kul att du gillar det jag gör och att du uppskattade receptet.

      Radera
  2. Bråka inte med dina läsare Att välja lycka! :)

    Jag har många hippsterattribut och har bara någon vecka kvar nu till jag kan fläta samman skägg med håret på bröstet. Härligt!

    Egen korv har vi gjort en hel del. Den kan med fördel rökas! Behöver inte vara så fancy, finns enkla lådor på typ Jula.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du har klara hippsterkvaliteter innebär väl bara att du känner att du kan relatera mer ingående i mina ansträngningar :-)

      Jag hade gärna rökt min korv men på balkongen får jag inte och inomhus är tveksamt känner jag. Har du provat att röka inomhus? Jag gjorde det i ett par restauranger men där bryr man sig inte så mycket om den eventuellt ihållande doften. Annars kan man ju till och med röka i wok om man vill.

      Radera
    2. Såklart!

      Nej, jag har inte rökt inomhus. Men den lilla låda jag hade och rökte i var inte så märkvärdig eller störande. Jag tror det skulle gå utmärkt att köra den ute på någon grässlänt i vår brf.

      Radera
    3. Jo, jag är ganska säker på att det funkar utomhus, en liten bit bort, but the laziness is strong in this one. :-)

      Någon gång skall jag testa hemma och se om spisfläkten är kraftig nog...

      Radera
  3. För guds skull, sluta inte med dina recept.

    Vi har haft vår korrespondens och du hjälpte mig med frågor angående sparande, vilket jag är tacksam för. Jag får nu också varva att läsa om ekonomi och hur man kan göra egen korv, kan det bli bättre? :)
    Du gör korv, och jag delar ut bryggrecept på maskrosvin och dunderglögg. Jag tror att många med lite humor, och intresse för matlagning uppskattar dessa initiativ. Jag har fattat ett beslut: jag kommer att spara en burk maskrosvin + dunderglögg tills den dagen jag köper min första lägenhet, och då skall jag tänka tillbaka på hur allt började. Jag skrev om detta i mitt senaste inlägg, hur ämnet ekonomi har föranlett att jag lärt mig baka och brygga eget vin/glögg.

    Keep it up!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack VaL!

      Jag känner väl att det finns tydliga ekonomiska kopplingar och själv tycker jag som du att det är ganska trevligt att ibland få läsa om annat än aktieutdelningar när jag kollar bloggflödet. Allt från resedagböcker till bokrecensioner ryms ju inom denna sfär vi bloggar i.

      Jag ser fram mot när du öppnar den där sparade burken vin då :-)

      Lycka till

      Radera
  4. Om jag ror mitt sparande i land så avsätter jag lite glögg till dig med ha, ha.

    Fick en hälsning på min blogg beträffande Hemfosas utdelningar, men jag får inte ordning på det?
    De har både ordinarie + pref, men hur många utdelningar blir det totalt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej VäL

      Hemfosa har två aktieslag. En stamaktie och en preferensaktie. Båda aktieslagen har 4 utdelningstillfällen per år där preferensaktien delar ut 2,5 kr/ggr och stamaktien delar ut 1,05 kr/ggr per aktie.

      Radera
  5. Så vad blir det totala, hur räknar jag? Antar att jag inte skall medräkna preferensaktien. 1,05+1,05/ggr antal aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du räknar alla utdelningstillfällen som den aktie du har köpt har. Äger du stamaktien blir det alltså 1.05 kr x 4 x antalet aktier som du kommer få i utdelning på ett år. Äger du 10 aktier blir det alltså 1,05*4*10 = 42 kr i utdelning.

      Radera
  6. Good det börjar klarna. Jag har alltså 1.05x4x30=126 kr. Vad som står på tur nu är att se över ICA-gruppen tillsammans med Skanska, även om jag läst rapporter som menar att utvecklingen för Skanska ser lite svag ut?

    SvaraRadera