fredag 19 februari 2016

Två aristokrater ökar min ersättning

Igår eftermiddag rapporterade Wal Mart Stores (WMT) sina resultat för sista kvartalet 2015. Inga revolutioner där inte. Eps var några cent över förväntat men omsättningen kom in lite lågt. Som tack för detta handlade marknaden ned aktien med tre procent men min lekmannaanalys av situationen är att det finns en aspekt som är viktigare än ovan nämnda och det är utdelningen.

Coca-Cola visar sin styrka
WMT har höjt utdelningen i 43 år efter gårdagens höjning till 2 dollar jämnt per helår från 1.96 dollar. Det innebär en höjning på 2 % vilket inte är överdrivet imponerande, speciellt om man tar hänsyn till historien. Fram till för ett par år sedan ökade oftast WMT utdelningen med 10 % eller mer varje år men de senaste åren har det varit dessa två-tre procenten och för en sådan stark utdelningshöjare är detta en besvikelse.

Personligen är jag nöjd. WMT anstränger sig för att förnya företaget vilket kostar pengar och då skall man inte slänga ut hysteriska summor på giriga aktieägare för vi är bäst tjänade av att företaget går bättre och bättre hela tiden. I ovanstående beräkningar får man också ta med att WMT köper tillbaka en rejäl portion av sina egna aktier varje år vilket också ger pengar till oss aktieägare.

På det hela tagen en okej rapport men den hade kunnat vara roligare.

För att piffa upp gårdagen lite, ungefär som om de visste att jag ägde WMT och skulle bli lite besviken, bestämde sig Coca-Cola för att berätta att de också höjer sin utdelning. Detta var 54:e året i rad de gjorde det och de tog i rejält och gav mig hela 8 cent i höjning på helåret jämfört med WMT som bara gav mig 4 cent.

Skillnaden är givetvis att i relation till Coca-Colas tidigare utdelning innebär detta en höjning om dryga 6 % vilket är en mycket mer angenäm höjning. Det enda man kan vara lite betänksam inför är det faktum att utdelningsandelen hos KO nu börjar närma sig obekvämt höga nivåer vilket kommer innebära att man i framtiden antingen måste tjäna mer pengar eller vara försiktigare med utdelningen.

Alltjämt är det min åsikt att båda dessa företag är riktiga guldklimpar. Sedan årsskiftet har S&P 500 gått ned över 6 % och på samma tid är WMT upp lite drygt 4.3 % och KO är upp 2.8 % vilket innebär att de överpresterat rejält. Detta är enligt förväntningarna då dessa aktier historiskt inte följer med lika snabbt när börsen surar men motsatt följer de inte med upp lika snabbt om det är sötebrödsdagar men på det hela taget tenderar de här aktierna spöa index över tid och om några dagar är det löning igen och då kanske jag kan köpa på mig en näve aktier till i dessa fina bolag.

Ha en toppenhelg så ses vi när det lider.

Bild: freeimages.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar