torsdag 10 december 2015

Gästinlägg: Hur prioriterar vi i våra liv?

Idag har vi besök från en kollega från Odlaminmat.se som skriver om sina egna betraktelser gällande mat, miljö och odling. Eftersom jag tycker att det är kul att få olika infallsvinklar på livets små mysterier tänkte jag erbjuda er som läser den här bloggen någonting som möjligtvis inte inkluderas i er dagliga läsning. Hoppas ni uppskattar det.

Kommentera gärna; både gällande gästinlägg i allmänhet och på inlägget i synnerhet. Med lite tur kommer jag kunna förmedla svar från Ricky direkt här på bloggen.Hur prioriterar vi våra liv?

Varför betalar vi läkaren för att göra oss friskare, när vi inte vill betala bonden riktigt från början? Varför är matens pris viktigare än kvalitet? Varför kan vi lägga tusentals kronor hos läkaren och på gym, men inte betala bonden för att få kvalitetsprodukter. 

Vad är det egentligen för samhället vi skapat? 


Hemlagad mat har blivit lyx. Något man gör på söndag, när äntligen prefabrikaten får stå tillbaka för äkta råvaror. I vårt tidspressade samhälle verkar det inte vara så att folk har tid eller tar sig tid för att laga mat. 

Aldrig har möjligheterna varit större att äta rätt. De senaste 40 åren har matpriserna halverats som andel av disponibel inkomst. Aldrig någonsin har det varit lättare eller givits oss större möjligheter till en bred och varierad kost. 

Vi speglar oss mer, gymmar mer, sitter och slötittar på tv mer. Arbetstidsförkortar och skall förverkliga oss själva mer. Lägger mer och mer pengar på "måsten", vi skall sitta i den nya bilen och det perfekta hemmet redan vid 21 års ålder. Svensken är förövrigt bland de som flyttar hemifrån tidigast. 

Vad kan man då göra? Det är inte fråga om att någon gång rulla egna köttbullar, även om det naturligtvis är bra. Det är hela vår livsstil som är huvudfrågan. 

Det handlar om att vårt samhälle måste hitta tillbaka till rötterna, ett samhälle där äkta mat finns i fokus. Där människor tar sig tid för varandra. Ett samhälle där vi lär oss uppskatta det enkla. 

Vi måste bygga ett samhälle där vi själva producera mer av vår egen mat, där vi kan titta bonden mera direkt i ögonen än köper prefabricerat eller mat från fjärran länder. Helt enkelt ett samhälle och ett liv där vi uppskattar oss själva och sätter värde på de som finns runt oss, samt det vi stoppar i oss. Låt oss sluta göra vår mat anonym.

//Ricky Karlsson,

Gästbloggare från Odlaminmat.se: en blogg om hushållning med miljö och ekonomi, trädgårdsodling och svensk matproduktion. 


Bildkälla: Ricky Karlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar