onsdag 28 september 2022

Nu börjar det kosta att låna

 Inlägget innehåller reklam från Avanza

 I en hel del år (jag minns inte när det först infördes) har man kunnat låna upp till 10 % av portföljens värde gratis hos Avanza*.

Personligen har jag använt det alternativet hela tiden. 

Det är oerhört sällan jag väljer att belåna portföljen mer än så och jag använder belåningen lite olika beroende på vilket läge vi befinner oss i men jag har länge använt belåning.

Nu när det svängt och skakat så mycket som det gjort det senaste året har jag primärt valt att utnyttja pengarna jag lånat gratis till att låna in på ett sparkonto med ränta. Låna för 0 % och tjäna en dryg procent på de pengarna. 

Ingenting man blir rik på men pengar är pengar.


Jag använder också belåningen som en likviditetsbuffert för att slippa ha kontanter liggandes på ISK.

Men nu är det slut med det.

Från och med idag höjer Avanza*  räntorna och den lägsta räntan man kan få kommer vara 0,99%.

Givet det ränteläge vi har just nu och den osäkerhet som råder tycker jag inte alls att det är orimligt att ta betalt för pengar. Det är snarare mycket sunt att även den här delen av ekonomin kyls ned lite.

Problemet är ju att detta, precis som det alltid gör, kommer när det finns massor av andra saker som går dåligt.

Just nu sitter säkert en hel del med relativt hög belåning på portföljer som stadigt går ned i värde eftersom börsen backar nästan varje dag.

Om belåningen helt plötsligt blir dyrare kan det mycket väl bli så att många tvingas sälja tillgångar för att täcka belåningen och det kommer så klart innebära att börsen sjunker ännu mer.

Det är för all del inget problem för mig för jag kommer då få möjlighet att köpa tillgångar ännu billigare. Problemet är att ett antal individer sannolikt kommer tvingas sälja vid ett väldigt ofördelaktigt läge och sedan förmodligen inte kan vara med på den efterföljande uppgången.

Detta är någonting vi ser i varje kris att förmögenheter byter ägare. Inget konstigt med det och det är rimligt att den som har ordnade och trygga finanser skall klara sig bättre när det gungar än de som sitter i knät på andra. 

Det är bara lite synd.

Men men.

Förr eller senare kommer det lugna ned sig. Tills dess tömmer jag sparkontona och reglerar min skuld. Tackar för gratispengarna och väntar på att marknaden skall lugna ned sig lite innan jag lägger på det här extra lagret av risk igen.

Länkar markerade med * är en s.k. affiliatelänk. Om du följer den länken och köper någonting eller blir kund kommer jag få en provision för det. Tack för att du väljer att stötta mig på det viset.


2 kommentarer:

 1. Ett lån på en portfölj är ju en hävstång både upp och ner. Jobbigt dock när börsen backar så mycket som den gör och en 10% belåning helt plötsligt blir 25%, om du kanske är tung i SBB B eller liknande fastighetsaktier som har tokfallit senaste året. Räntorna ska ju öka ju högre belånad du är ty risken för banken ökar ju när säkerheten tappar i värde. Hävstången kommer dock hjälpa dig den dagen börsen får glädjeyra och då kommer du att få hjälp uppåt istället.

  Jag har själv idag ca 12% belåning, och portföljen har backat 9% detta året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din portfölj har uppenbart gått bättre än min i år :-) Bra jobbat.

   Radera